İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere’ye göçmenleri taşıyan tekneleri Kanal üzerinden geri gönderecek – Patel, Kanal’ı geçen Afganların diğer göçmenlerle aynı muameleye tabi tutulacağını ima ediyor – Sınır Gücü ‘geri dönüş’ taktikleri konusunda eğitiliyor, ancak Fransa planın insan hayatlarını tehlikeye atabileceği konusunda uyarıyor –
Son haftalarda Sudan’ın Darfur kentinden geldiklerini iddia edilen yüzlerce göçmen, Dover yakınlarında şişme botla Manş Denizi’ni geçip kıyıya çıkıyor. Bakan Priti Patel, Fransız makamlarının yaşamları tehlikeye atabileceği yönündeki uyarılarına rağmen, Kanal’da göçmenleri taşıyan küçük tekneleri geri göndermeye hazırlanıyor.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sınır Kuvvetleri personelinin iki yıl için geliştirilen planlar kapsamında denizde “geri dönüş” taktikleri uygulamak üzere eğitildiği belirtildi. Hava durumuna bağlı olan eğitim, pratik ve güvenli bir şekilde uygulamaya hazır taktiklerin kullanılmasıyla bu ay sona erecek.
İngiliz subaylarının küçük tekneleri Fransız sularına geri döndürmesine izin verecek. Önerilerin göçmenleri Fransız kıyılarına geri götürmeyi içerip içermeyeceği belli değil.
Öneriler zaten Fransız hükümeti tarafından reddedildi. Dün yayınlanan bir mektupta, Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin tarafından “Denizde insan yaşamının korunmasının milliyet, statü ve göçmenlik politikasına göre öncelikli olduğu” gerekçesiyle kabul edilemeyeceği belirtildi. İngiltere’yi bu tür taktikleri kullanmanın “işbirliğimiz üzerinde olumsuz bir etki yaratma riski taşıyacağı” konusunda uyardı.
Sınır Gücü, bakanlara, denizcilik uzmanlarına danışılarak geliştirilen taktikleri ancak güvenli gördükleri zaman uygulayabileceklerini bildirdi.
İngiltere İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Patel’in “deniz taktikleri için yasal bir temel oluşturan, başsavcı vekili Michael Ellis ve uzman QC’lerle çalışan ilk İçişleri Bakanı” olduğunu söyledi.
Çarşamba günü ikili görüşmenin sona ermesinin ardından yayınlanan bir mektupta Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, Patel’e önerilerin ikili ilişkilere zarar vereceğini belirttiği mektupta ; “Fransa’nın denize müdahale konusundaki tutumu değişmedi. Denizde insan yaşamının korunması, denizde arama ve kurtarmayı düzenleyen uluslararası denizcilik hukukuna katı bir saygının dışında, milliyet, statü ve göçmenlik politikasına ilişkin hususlara göre önceliklidir. Fransa’nın Manş Denizi’ni geçme trafiği ve koşullarıyla ilgili olarak, uluslararası hukukta denizde arama ve kurtarmayı düzenleyen hükümler temelinde çoğunlukla müdahale etmekten başka bir çözümü yoktur. Fransız karasularına deniz yoluyla geri gönderme (sığınmacıların geri gönderilmesi uygulaması) işbirliğimiz üzerinde olumsuz bir etki yaratma riski taşır” diye yazdı.
İngiltere’nin Muhafazakar milletvekilleri, içişleri bakanına uluslararası hukuku çiğnemesi ve yasadışı yollardan gelen tüm göçmenleri doğrudan Fransa’ya geri göndermesi çağrısında bulundu.
Fransa İçişleri Bakanı Darmanin’in mektubunda, Fransız makamlarının İngiltere ile “Kanal kıyılarında konuşlandırılan personel sayısını iki katına çıkarmak” konusunda anlaştıkları ve sahili izlemek için bir İngiliz uçağının kullanılmasının teklif edildiği yazıyor.
Darmanin, Birleşik Krallık’ın insan kaçakçılarının tekne kullanmasını engellemek için tek bir güç oluşturma önerisini de reddetti.
Daha önce İçişleri Bakanlığı, Pazartesi günü 785 kişinin küçük teknelerle Kanal’ı geçtiğini ve geçen ayın günlük toplam 828 göçmen rekorunun altına düştüğünü söyledi.
Geçen iki gün içinde 1000’i de dahil olmak üzere bu yıl rekor 13.500 göçmen küçük teknelerle Kanal’ı geçti. 742’nin İngiltere’ye ulaştığı Pazartesi günü iki yüz kişinin Fransa tarafından geçişi engellendi.
Fransa’nın Calais Milletvekili Pierre-Henri Dumont, bu haftanın başlarında, tekneleri ters çevirmenin insan hakları yasalarının açık bir ihlali ve sığınma talebinde bulunanların onuruna hakaret olacağını söyledi “Çocuğa korunma şansı vermemek, modern toplumda hoş görülmemesi gereken bir şeydir. İnsan haklarından ve onurundan bahsediyoruz. Bu öneri, herkese herhangi bir ülkeye sığınma başvurusunda bulunma hakkı veren BM Cenevre sözleşmelerini parçalıyor. İngiltere AB’den ayrıldı ama İngiltere uluslararası toplumdan ve BM’den ayrılmadı” dedi.