11 Kasım ve 21 Aralık tarihleri arasında AB, Birleşik Krallık ve ABD 513 milyon aşı dozu alırken, Afrika kıtası 2021’in tamamı boyunca 500 milyon doz aşı alabildi – People’s Vaccine Alliance’ın analizi, doz tariflerinin paylaşılmasını gerektirdiğinin altını çiziyor – Pfizer ve Moderna’nın milyarlarca Dolar kar elde etmelerine rağmen aşı teknolojisini paylaşmayı reddetmeye devam ediyor – Afrika’da insanların sadece %8,6’sı aşılandı, ilk dozun tamamlanması için hedefin Nisan 2023’e kadar uzayabileceği biliniyor –
People’s Vaccine Alliance – Halkın Aşı İttifakı’nın (PVA) analizine göre İngiltere, Avrupa Birliği ve ABD, son altı hafta içinde Afrika ülkelerinin tüm yıl aldığından daha fazla dozda Covid-19 aşısı aldı.
Araştırma, İngiltere’nin eski başbakanı Gordon Brown’ın piyasaya sürülmeyi “ruhumuzdaki bir leke” olarak nitelendirmesi ve kuruluşlar ile hayır kurumlarının Moderna ve Pfizer’e aşı tariflerini paylaşmaları ve hükümetlerin acilen ihtiyaç duyulan aşıları daha yoksul ülkelere dağıtmaları için çağrılarını artırmalarının ardından geldi.
The Amnesty International – İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Oxfam da dahil olmak üzere bir dizi kar amacı gütmeyen kuruluştan oluşan Uluslararası Af Örgütü destekli kuruluş, Pfizer ve Moderna’nın milyarlarca dolar kazanmasına rağmen yeni nesil aşı teknolojisini paylaşmayı reddetmeye devam ettiğini söylüyor. Şirketleri fikri mülkiyet haklarından feragat etmeye zorlaması, İskoçya özerk yönetimi Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon da dahil olmak üzere küresel liderlerden destek aldı.
11 Kasım ve 21 Aralık tarihleri arasında AB, Birleşik Krallık ve ABD 513 milyon aşı dozu alırken, Afrika kıtası 2021’in tamamı boyunca 500 milyon aşı aldı.
People’s Vaccine Alliance – Halkın Aşı İttifakı’nın (PVA) , küresel güneyde düşük aşılama oranlarının sürmesine izin verilirse, Birleşik Krallık gibi hükümetlerin “dünyayı sonsuz bir değişkenler, güçlendiriciler, kısıtlamalar ve hatta kilitlenme döngüsüne hapsetme” riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Oxfam ve PVA’nın sağlık politikası yöneticisi Anna Marriott, daha yoksul ülkelerde aşı erişiminin engellenmesinin “salgını ve onun tüm acılarını hepimiz için uzattığını” güçlendiricilere güvenmek yanlış değerlendirildi ve yalnızca “geçici ve yetersiz bir güvenlik duvarı” olabileceğini söyleyerek şöyle devam etti “Varyant tehdidini söndürmek ve bu pandemiyi sona erdirmek, dünyayı aşılamayı gerektiriyor. Bu da aşı tariflerini paylaşmak ve gelişmekte olan ülkelerin kendileri için aşı üretmesine izin vermek anlamına geliyor.
Afrika’daki insanların sadece %8,6’sı aşılanmıştır ve üreticiler tarafından mevcut teslimat hızıyla, herkesin ilk dozu alması Nisan 2023’e kadar olmayacaktır.”
G7 ülkeleri, tüm yetişkinlere 3. destek aşılarını tamamladıktan sonra bile, Mart 2022’ye kadar 1,4 milyar doz fazlasına sahip olacak, ancak fakir ülkelere bağış taahhütleri yerine getirilmiyor. ABD, bağışlamayı taahhüt ettiği aşıların dörtte birini teslim ederken, İngiltere ve Almanya sırasıyla %15 ve %14’ünü teslim etti.
İngiltere eski başbakanlarından Gordon Brown, küresel Covid aşısı başarısızlığının İngiltere’ye zarar vereceği konusunda uyardı – Brown, BBC World Service ekranlarında verdiği röportajda, aşı erişiminin yakında iyileştirilmemesi durumunda dünya çapında 5 milyon kişinin daha Covid’den ölebileceğini dikkat çekerek şöyle dedi: “Bu gerçekten küresel ruhumuzda bir leke ve hepimizi etkiliyor çünkü insanlar bence, hastalığın fakir ülkelerde yayılmasına izin verirsek ve virüs mutasyona uğrarsa, insanlığa tam olarak musallat olmaya başladığını anlamaya başlıyorlar. Tamamen aşılanmış olanlara bile musallat olmak için virüs geri geliyor.””
PVA analizi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un “hiçbir ülke pandemiden çıkış yolunu hızlandıramaz” yorumunun ardından geldi. DSÖ genel direktörü Ghebreyesus konuyla ilgili olarak dün şunları söyledi: “Battaniye takviye programları, arzı zaten yüksek düzeyde aşı kapsamına sahip ülkelere yönlendirerek, virüsü yaymak ve mutasyona uğramak için daha fazla fırsat vererek, Covid -19 pandemisini sona erdirmek yerine uzatacaktır. ”.
DSÖ bilim adamları, Moderna’nın vergi mükellefleri tarafından finanse edilen aşısını tersine çevirmeye çalışıyor; şirket tarifini paylaşırsa iki yıl daha az sürecek bir süreç.
Human Rights Watch and Médecins Sans Frontières – İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlar, fikri mülkiyet engelleri kaldırılırsa ve ilaç şirketleri gerekli teknoloji ve bilgiyi aktarırsa mRNA aşıları üretebilecek 100’den fazla üretici belirledi.