İngiltere 65 yeni Rus yaptırımını açıklarken, Sergei Lavrov’un üvey kızı Polina Kovaleva, daha geniş İngiltere yaptırım listesine dahil edildi – Listede milyarder petrol kralı, altı banka ve bir savunma şirketi de yer aldı –
Bu sabahki Guardian gazetesi önemli siyasi muhabiri Aubrey Allegretti tarafından kaleme alınan haber detayları şöyle ;
Rusya, İngiltere tarafından 65 yeni yaptırımla daha vuruldu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki savaşın ikinci ayına girerken “önemli stratejik sektörleri ve bireyleri” hedef almak için tasarlandığını söyledi.
Saldırıya uğrayanlar arasında altı banka ve insansız hava araçları üreten bir savunma şirketinin yanı sıra İngiltere’nin Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy’i öldürmekle görevlendirildiğini söylediği Wagner Grubu da var.
Güneydoğu Ukrayna’da şu anda Rus askeri işgali altındaki bir bölge olan Melitopol’un “belediye başkanı” da, türünün ilk duyurusunda işgalci güçlerle “işbirliği” yaptığı için yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.
İngiltere’deki varlıkları dondurulan diğer kişiler arasında Roman Abramovich ile yakın bağlantıları olan milyarder petrol kralı Eugene Shvidler, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın CEO’su Herman Gref ve Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrov’un Londra’da 4 milyon Sterlinlik bir evi olduğu bildirilen üvey kızı Polina Kovaleva’da yer alıyor.
Dışişleri bakanı Liz Truss, hepsinin “masum sivillerin öldürülmesine suç ortağı” olduğunu ve “bedelini ödemesi” gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti; “Putin yanılsamalara kapılmamalı, müttefiklerimizle birleştik ve Ukrayna’da başarısız olmasını sağlamak için Rus ekonomisindeki vidayı sıkmaya devam edeceğiz. Kaçışı olmayacak.”
Dünyanın en büyük elmas üreticisi Alrosa’ya da uygulanan yaptırımlar, hedeflenen herkesin İngiltere’ye veya İngiltere’den seyahat etmesini yasaklayacak ve ülkedeki varlıklarını süresiz olarak donduracak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya tam kapsamlı bir işgal emri vermesinden bu yana dört hafta geçmesine rağmen, Truss’un Kremlin’le bağlantısı olanların etrafındaki mengeneyi sıkılaştırmaya devam etmek istediği anlaşılıyor.
Bu önemli adım, Dışişleri bakanı Liz Truss ve başbakan Boris Johnson’ın Brüksel’deki NATO ve G7 zirvelerine katılırken geldi.
Yaptırımlarla karşı karşıya kalan toplam kişi ve işletme sayısı şu anda 1.000’den fazla olsa da, hükümet içerdekiler özel olarak, İngiltere’nin başlangıçta bazı oligarkların servetlerini ve varlıklarını hedeflenmeden önce ülke dışına aktarmalarını durdurmak için çok yavaş hareket ettiğini kabul ettiler.
Bu haftanın başlarında, Rusya parlamento grubuna başkanlık eden İşçi Partisi Milletvekili Chris Bryant bakanlara şunları söyledi: “Bunun henüz bitmiş olduğunu düşünemiyoruz. Mariupol şehri barbarca saldırılarla karşı karşıya kalmaya devam ederken, “Hala İran’a yaptırım rejimi kadar sert bir yaptırım rejimi bile getirmedik” dedi.
Bryant, hükümetin varlıklarının dondurulabileceğinden korkanların onları hareket ettirebileceği güven fonlarıyla uğraşması ve halihazırda hedef alınanların aile üyelerine daha sert yaptırımlar uygulaması gerektiğini ekledi.
Guardian ayrıca dün, bir zamanlar Birleşik Krallık’ın en zengin insanı olduğu söylenen Alisher Usmanov’un yüz milyonlarca Sterlinlik mal varlığını geri alınamaz bir güvene yatırdığını ve potansiyel olarak onları batılı hükümetler tarafından kurulan yaptırım rejiminin dışında bıraktığını iddia ettiğini açıkladı.