Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., maden sahasında siyanür sızıntısı olduğunu doğruladı. Sızıntı miktarının 8 kg olduğunu belirten şirket, bölgenin hemen temizlendiğini aktardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, altın madeninin faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyeceği” açıklandı.
Sızıntıyı kamuoyu ile paylaşan Erzincan sakini Sedat Cezayirlioğlu, olayın ardından bugün İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün hakkında “görevi kötüye kullanma, suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama, çevrenin kasten kirletilmesi”; Anagold Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri hakkında “çevrenin kirletilmesi, içme suyuna zehirli madde katma, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama” suçlamalarıyla ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu dilekçesinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri su akışının olduğu dereyi kasten kuru dere olarak göstermek suretiyle TCK 281. madde ‘Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçunu işlemişlerdir. Böylece sudan analiz yapılmasını ve su alıcı ortamındaki siyanür ve diğer zehirli maddelerin ortaya çıkmasını engellemeye çalışan kamu görevlileri suç delillerini gizledikleri gibi, görevi kötüye kullanma suçu da işlemişlerdir” denildi.
Cezayirlioğlu, CHP Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan’la birlikte siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığını iddia ettiği noktaya giderek video çekti. Cezayirlioğlu, Çevre Bakanlığı’nın “Yapılan incelemede; boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, mevsim itibarı ile alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi” açıklamasının doğru olmadığını öne sürdü.
Maden işletmesi kompleksinde, siyanür içerikli solüsyon taşıyan borunun patladığı ve solüsyonun çevreye yayıldığının tespit edilmesi üzerine şirkete 16 milyon 441 bin lira idari para cezası verilmişti.
Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada sosyal medyada yer alan “tonlarca siyanür döküldüğü” ve “Fırat Nehri’nin etkilendiği” iddialarının da “tamamen asılsız” olduğu söylenmişti.
Atmosfere siyanür deşarjı olmadığını da belirten Anagold, “Siyanürle işlem yapılmayan otoklavlardan gercekleşen emisyonun, mevzuata uygun olup olmadığının teyit edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen akredite laboratuvarlar tarafından ölçümler yapılmaktadır ve sonuçlar Bakanlık tarafından incelenip onaylanmaktadır” açıklaması yapmıştı.
Açıklamada şirketin iki kapasite artışı yapmasını sağlayan ve onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun maden sahasının 60 hektar genişletilmesine izin verdiği belirtildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çöpler köyünde, 21 Haziran’da bir altın madeni işletmesinin yığın liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliğinin ardından bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri bölgeye sevk edildi.
Açıklamada, yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan kirlilik olmadığının tespit edildiği belirtildi.
Açıklamada, boru hattındaki solüsyonla kirlenen alanlara gerekli kimyasallarla müdahale edilerek buradaki kontamine olmuş malzemenin, toprak yüzeyden sıyırılarak güvenli alana taşındığı, temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespiti için de 27 numune daha alındığı kaydedildi.