İsrail‘de tartışmalı yargı düzenlemesinin üzerine Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden alan Netanyahu’ya Cumhurbaşkanı Herzog “Vazgeç” çağrısı yaptı. Yaşanan gelişmeler üzerine Netanyahu’ya karşı halk sokağa dökülürken, hükümetin geri adım atma hazırlığında olduğu öğrenildi.
İsrail’de Başbakan Netanyahu’nun yargının yetkilerini kısıtlayan düzenleme kararı alması, ülkeyi yangın yerine döndürdü. Yargı düzenlemesine ordu içinden de tepki sesleri yükseldi. Netanyahu’nun düzenlemesine karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant görevden alındı. Yaşanan bu gelişme ülkede ‘bardağı taşıran son damla’ olarak görülüyor. Halk, Netanyahu’ya karşı sokağa dökülürken, tepkilerin büyümesi üzerine Cumhurbaşkanı Isaac Herzog devreye girdi.
Ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren olaylar büyürken, Cumhurbaşkanı Herzog, Netanyahu’ya söz konusu düzenlemeden vazgeçmesi yönünde çağrı yaptı. Herzog, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İsrail halkının bütünlüğü için size yargı sürecini derhal durdurma çağrısı yapıyorum” dedi.
Herzog’un, taraflara “iç savaş” uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı daha önce iktidar tarafından reddedilmişti.
Öte yandan Likud partisinden bir kaynak, olayların büyümesi üzerine Netanyahu’nun yargı reformu sürecini durdurabileceğini aktararak “geri adım” sinyali verdi. Başbakan’ın birkaç saat içinde açıklama yapacağı bildirildi.
İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun (KAN) başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Netanyahu, kararından geri adım atmayı planlıyor. Netanyahu’nun kısa bir süre içinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklaması bekleniyor.
HALKI SOKAĞA DÖKEN YARGI REFORMU
5 Ocak’ta açıklanan yargı reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılmasını ve yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltılmasını öngörüyor. Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesiyle Yüksek Mahkeme’nin, Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.
12 haftadır kitlesel protestolara yol açan plan ülkede siyasete fazla müdahil olmayan ordu içinde de sert eleştirilere yol açtı. İsrail’in başlıca müttefiki ABD de olaylardan endişe duyduğunu açıkladı.
MECLİS KOMİTESİ BOYKOT ETTİ
İsrail Meclisi’ndeki Yasama Komisyonu, yargı reformu için oylama yapmama kararı aldı. İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre Komisyon, Yargıçları Atama Komitesinin yapısını değiştiren kanunun ikinci ve üçüncü oturumlardaki oylamasının yapılmamasına karar verdi.
Herhangi bir kanunun Mecliste oylamaya sunulmadan önce Yasama Komisyonu’ndan geçmesi ve burada son halini alması gerekiyor.
BELEDİYE BAŞKANLARI AÇLIK GREVİNE GİDİYOR
Bazı belediye başkanları, Başbakan Netanyahu’nun Batı Kudüs’teki ofisinin önünde açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.
Yediot Ahronot gazetesinin aktardığına göre, ülkenin orta kesimlerdeki Herzliya ve Kfar Saba kentleri ile Zikhron Ya’akov ilçesi belediye başkanları, yayımladıkları ortak bildiride, bugün Netanyahu’nun ofisinin önünde açlık grevine başlayacaklarını açıkladı. “İsrail’in sürüklendiği felaket ve büyük krizin durdurulması” talebinde bulunacaklarını belirten ortak bildiride belediye başkanları, hükümete tartışmalı yargı reformu adımını durdurması ve muhalefetle müzakereleri başlatması çağrısı yaptı.
İsrail’in eski başbakanlarından Naftali Bennett ise siyasi kriz için, “İsrail, Yom Kippur Savaşı’ndan beri en büyük tehlike altında” yorumunu yaptı.
NETANYAHU İSTİHBARAT ŞEFİYLE BİR ARAYA GELDİ
İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar ise, siyasi krizi görüşmek için dün apar topar Başbakan Netanyahu’nun konutuna gitti. Bölgedeki protestocuların, Bar’a, “Demokrasiyi kurtar” şeklinde sloganlar attığı kaydedildi.
İktidardaki Likud partisinden 3 bakan da, “yargı reformu” planını durdurma yönünde karar alması durumunda Netanyahu’nun bu kararını destekleme niyetinde olduklarını açıkladı.
Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, “Açıklama yapmamanın bedelini ağır ödedik. Yargı sisteminde yapılacak reform gerekli ve hayatidir. Ancak ev yandığında kimin haklı olduğunu soramazsınız, su dökmeli ve içindekileri kurtarmalısınız” değerlendirmesinde bulundu. Diaspora İşleri Bakanı Amichai Chikli de, yargı düzenlemesi konusunda yeniden değerlendirme yapma çağrısında bulundu.
Ekonomi Bakanı Nir Barkat ise “Reform gerekli ve bunu yapacağız, ancak bir iç savaş pahasına değil” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, tartışmalı yargı düzenlemesinin en büyük savunucularından Adalet Bakanı Yariv Levin’in geri adım atmaya niyetli olmadığı kaydediliyor. Levin’in, yasa tasarısının ertelenmesi veya askıya alınması halinde, hükümet koalisyonundan ayrılma tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.