Helenizm Fokurdamaya Başladı!
Kaynak: 21. Yüzyıl Enstitüsü / Yazan : Bojidar Çipof 04 Şubat 2021
ABD Başpiskoposluğu tarihinde bir ilk olarak 2019 ortasında Rum Patrikhanesi’nden Türk Vatandaşı Elpidophoros ABD Başpiskoposu olmuştu.
Geçen süre içindeki faaliyetleri ve söylemleri ise pek Türkiye sevgisi içeren başlıklarda değildi. Özellikle Ayasofya’nın geçtiğimiz yıl camii olmasından sonra bu söylemlerin ve şikâyetlerin dozu arttı. 2 gün önce, 2 Şubat’ta ABD’den ve yine aynı gün İstanbul’dan Helenizm adına yapılan faaliyetleri alt alta yazdığımızda; Helenizm’in Türkiye aleyhine fokurdamakta olduğu ve bu fokurdamanın önümüzdeki aylarda, yeni ABD Başkanı Biden’in de mutlaka dâhil olacağı bir sürece evrileceği düşünülüyor.
Son birkaç günün kronolojisine bakalım!
2 Şubat Salı günü UNESCO Genel Direktörü Özel Danışmanı Mounir Bouchenaki ile Rum Patriği Bartholomeos Patrikhanede bir görüşme yaptılar. Bu ziyaret ile ilgili haber Yunan/Rum haber kaynaklarında aşağıdaki manşet ile çıktı.
Ekümenik Patrik’in UNESCO temsilcisi ile Ayasofya ve Kariye Kilisesi hakkında görüşmesi
Görüşme sonrasında tarafların kendi kaynaklarına verdiği açıklamalarda; Ayasofya ve Kariye Kilisesi’nin camiye dönüştürülmesi de dâhil olmak üzere ortak ilgi alanına giren konuları tartıştıkları beyan edildi. Aynı haberde özellikle Bartholomeos’un geçen Ekim ayında da Bouchenaki’yi kabul ettiği ve çok ilginç bir görüşme yaşadığı vurgulandı. Bir ayrıntı daha; Bartholomeos’un özel bir etkinlik için UNESCO’nun Paris’teki genel merkezini resmen ziyaret ettiği ve orada hitap ettiği de anımsatıldı.
Haberlerde görüşmenin Ayasofya ve Kariye camileri üzerine yoğunlaştığı ve bir anlamda Türkiye’nin şikâyet edildiği izlenimi vardır.
Mounir Bouchenaki kimdir?
Ayasofya ile ilgili UNESCO’nun hassasiyetinin başlaması ile birlikte geçtiğimiz sene UNESCO Genel Direktör Vekili Ernesto Ottone tarafından Türkiye’den Mounir Bouchenaki’nin incelemelerde bulunmasına izin verilmesi istenmişti. Bu iznin istenmesinden önce 7 Ekim’de Mounir Bouchenaki İstanbul’a gelmiş ve Bartholomeos ile Ayasofya hakkında görüşmüştü. Bu görüşme resmi mahiyette değil özel bir ziyaret olarak telakki edilmiş, Türkiye’den inceleme izni verilmesi daha sonra resmen istenmişti. Bu husus dikkat çekicidir! Bir UNESCO yetkilisi İstanbul’a geliyor ve Patrik Bartholomeos ile görüşüyor daha sonraki günlerde UNESCO’dan Türkiye’ye gelen bir talep ile Mounir Bouchenaki’nin Ayasofya ve Kariye’de incelemeler yapması için izin isteniyor…
Mounir Bouchenaki; Cezayirli, doktora derecesine sahip bir tarihçi ve arkeologdur. Aix-en-Provence Üniversitesi’nden Arkeoloji ve Antik Tarih alanında doktora yapmış ve 1969’dan 1981’e kadar Cezayir hükümeti için çalışmıştır. 2000 yılından itibaren Kültür Genel Direktör Yardımcısı olarak UNESCO’da görev yaptı. Kasım 2005’te ICCROM’un (Kültür Varlıklarını Koruma ve Restorasyon Çalışmaları Uluslararası Merkezi) Genel Direktörü seçildi. UNESCO’da ve Cezayir’de Kültürel Miras Bölümü Direktörü ve Dünya Mirası Merkezi Direktörü olarak görev yaptı. Halen UNESCO Genel Direktör Vekili Ernesto Ottone’nun özel danışmanı olarak görev yapmakta…
2 Şubat Salı günü Bartholomeos’un bir misafiri daha var. Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Despina Balkiza…
2 Şubat Salı günü ABD’den bir haber; “ABD Başpiskoposu diyor ki; Türk Hükümeti’ne bir kez daha Ayasofya ile ilgili kararlarını tersine çevirmeye çağırıyorum”
Bu haber ABD Başpiskoposluğu resmi web sitesi https://www.goarch.org/ ve Başpiskoposluk ile Archonların ortak yayın organı olan https://orthodoxtimes.com/ siteleri referans alınmak suretiyle Helen kaynaklarında da aynı içerikle yayınlanmış, ayrıca Yunan haber ajansı ANA-MPA başta olmak üzere diğer haber kaynaklarında da yer almıştır.
Haberin devamı: “Amerika Başpiskoposu ve Helen Dünyası Vakfı güçlerini birleştirdi”
ABD Yunan Ortodoks Başpiskoposluğu, Helen Dünyası Vakfı ile birlikte çalışarak ABD’de Helenizm’in tarihi, dini ve kültürel mirasını tanıtmak için güçlerini birleştirecek. Bu programı yürütmek üzere ABD Başpiskoposu Elpidophoros ve Helen Dünyası Vakfı Başkan Yardımcısı Sofia Kounenaki Efraimoğlou, 1 Şubat’ta bir araya gelerek işbirliği protokolü yaptılar. Protokolde; Yunanistan’ın 1821 Devriminin 200. Yılına denk gelen 2021’i de tanıtmak yer alıyor.
Program, koşullar izin verir vermez başlayacak ve Hellenic World Vakfı‘nın yapımcıları tarafından kültürel ve eğitici interaktif sanal gerçeklik sunumlarının ve tüm dijital koleksiyonlarının Amerika Birleşik Devletleri’ne aktarılmasıyla başlayacak. Yunanlı Amerikalılar ve diğerleri tarafından görüntülenmesi sağlanacak. Bu suretle Türkiye aleyhine ve Helenizm’in lehine algı yaratılacak.
İlk icraat ise Ayasofya’nın interaktif sanal turu sergilenecek. Prodüksiyon; “Ayasofya: 1.500 Yıllık Tarih” başlığını taşıyacak.
Anlaşmanın imzalanmasının ardından Başpiskopos Elpidophoros, “Bugünün Kutsal Başpiskoposluk ve Helen Dünyası Vakfı arasındaki İşbirliği Muhtırasının salgın nedeniyle sanal da olsa imzalanması beni derinden mutlu ediyor. Aslında, Konstantinopolis’i de selamlıyorum, tüm Yunanlı Amerikalılar, tüm topluluklarımız, Hıristiyan kardeşlerimiz ve istisnasız tüm Amerikalılar gibi Hristiyanlık Merkezi’nde sanal bir tur deneyimleme fırsatı bulacaklar. Ayasofya ve bu eşsiz başarıya ve kısa süre önce yeniden camiye çevrilen bu Dünya Mirası Sit Alanı’na hayran kalacaksınız.
Bu fırsatı ayrıca bir kez daha Türk Hükümetinin kararlarını değiştirmeye çağırmak için de kullanıyorum, bu olay tüm Ortodoks Hıristiyanların, ve diğer tüm Hıristiyanların ve hatta tüm diğer inançlardan insanların dini ideallerine derinden zarar veriyor“
Yukarıda bahsi geçen haber bir deklarasyon şeklinde ABD Başpiskoposluğu’nun resmi web adresinde “For Immediate Release” vurgusu ile yer aldı. https://www.goarch.org/-/hellenic-world-pr
Deklarasyonun başlığı; Yunan Ortodoks Başpiskoposu ve Helen Dünyası Vakfı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Helenizm’i Teşvik Etmek İçin Yeni Programını Duyurdu
İçerik yukarıda tercümesini verdiğimiz haber ile aynı.
3 Şubat Çarşamba günü Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi 3 Şubat’ta Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etti
Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Michael Christos Diamesis ve Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Georgia Sultanopoulou ile gazeteci Emma Kostidis, Heybeliada Ruhban Okulu’na bir ziyarette bulundular. Yunan/Rum haber kaynaklarında ziyaretin “resmi” olduğu açıklandı.
Yunan diplomatlar ve Piskopos Kassianos arasındaki görüşmede ağırlıklı olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunun görüşüldüğü, okulun 50 sene önce faaliyetini durdurma kararının, din özgürlüğünün doğrudan ihlali ve Yunan toplumuna adaletsizlik olduğu, ve Heybeliada Ruhban Okulu’nda planlanan bina tadilatının görüşüldüğü Yunan haber kaynaklarından açıklandı.
Sadece 2 günlük bir Helenik trafik
Helenizm Türkiye aleyhine fokurdamakta!