Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde yemekhanesi ve Bartın Devlet Hastanesi’ndeki fizik tedavi merkezi yoğun bakım servisine dönüştürülürken Ankara’da kapatılan Zekai Tahir Burak Hastanesi ile Numune Hastanesi yeniden açılıyor. Bu arada Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde toplam vaka sayısı 4 milyon 212 bin 645’ye, vefat sayısı 35 bin 608 olarak açıkladı.
Hastanelerde yemekhaneler yoğun bakıma dönüştürülürken vaka sayısı ise hızla artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Nisan vaka oranını paylaştı. Türkiye’de son 24 saatte 319 bin 316 Kovid-19 testi yapıldı, 62 bin 606 kişinin testi pozitif çıktı, 288 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 240 oldu, 52 bin 184 kişinin Kovid-19 tedavisinin sona ermesi ile de iyileşen sayısı 3 milyon 643 bin 734’e yükseldi. Kamu ve üniversite hastanelerinde sürekli yeni Kovid-19 servisleri açılıyor. Fizik tedavi merkezleriyle yemekhaneler bile yoğun bakım servisine dönüştürülüyor.
“YOĞUN BAKIMLAR ALARM VERİYOR”
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yaşanan son dalganın diğerlerine benzemediğini ve genç hastaların daha fazla doku tahribiyle geldiğini açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Cinel, “Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor. Yoğun bakımlar alarm veriyor. Lütfen herkes artık bir adım geri dursun, seferberlik varmış gibi kurallara riayet etsin. 15 gündür kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an o sigortayı kaybedersiniz ve sistem kilitlenir” dedi.
“YOĞUN BAKIMLAR HASTANELERİN SİGORTASIDIR”
Ağır hasta sayılarının çok yüksek seyretmesinin yoğun bakımları hastanelerin sigortası olmaktan çıkaracağını da belirten Prof. Dr. Cinel, “Sayı belli bir sayının üzerine çıktığı anda yoğun bakımlar sigorta olma özelliklerini kaybederler. Tüm hastane için sigorta fonksiyonunu göremeyen yoğun bakım demek, tıka basa dolu yoğun bakımlar demektir. Tıbbi kalitenin, istemeden düşmesi demektir. Yoğun bakımcıları da psikolojik olarak ciddi anlamda çok örseler bu, yılgınlığa, bitkinliğe düşürür. Düşünsenize bir yoğun bakımda mesela ayda ortalama 100 vefat yaşarken, bir bakıyorsunuz 300-400’lere çıkıyor. Bu hastalara 20 gün 30 gün emek vermiş yoğun bakımcının içinden bir parça kopar. Hele de hastalar daha gençse, etkisi daha yıkıcı oluyor. Çocuklara dahi yöneldi bu virüs, silah değiştiriyor. Aşı demek, bilim demek. Mutlaka aşıya ulaşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
YEMEKHANE YOĞUN BAKIMA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, 60 yoğun bakım yatağı bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde yemekhanenin de 30 yataklı yoğun bakım ünitesine dönüştürülmesi için ihale düzenlendi. “Hastanemiz B Blok 6’ncı Kat Yemekhanesi ve Çevresinin 30 Yataklı Yoğun Bakım Ünitesine Çevrilmesi İşi” adı altında düzenlenen ihaleyi 1 milyon 770 bin TL’ye EKE Mimarlık ve Mühendislik Şirketi aldı. Şirketle hastane arasında 10 Mart tarihinde imzalanan sözleşmeyle tadilat işlerinin 90 günde tamamlanması gerektiği belirtildi.
VAKA SAYILARI ARTTIKÇA KAPATILAN HASTANELER YENİDEN DEVREYE SOKULUYOR
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Nazan Karacabey, Ankara Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte kapatılan hastanelerin, vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeniden devreye sokulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla kapatılan Zekai Tahir Burak Hastanesi ile Numune Hastanesi’nin yeniden devreye sokulduğunu biliyoruz. Kapatılmaması için mücadele verdiğimiz bu hastaneler, önceki aylarda da artan vaka sayısı ve yoğun bakım ihtiyacı için kullanılmıştı. İbn-i Sina Hastanesi’nde de iki katın Covid-19 servisi olarak hazırlandığı söyleniyor. Ağır hasta sayısı artıyor ve buna paralel olarak Covid-19 klinik ve yoğun bakım sayısı artıyor.”
BARTIN’DA FİZİK TEDAVİ MERKEZİ DE YOĞUN BAKIM OLACAK
Bartın Devlet Hastanesi de “Fizik Tedavi Servisinin Birinci Basamak Yoğun Bakım Servisine Dönüştürülmesi İşi” adı altında 9 Mart’ta bir ihale düzenledi.
İhale, 148 bin 700 TL’ye Akarsu Tesisat Isıtma Soğutma Teknik Medikal Gaz Sistemleri İnşaat Ve Elektrik Gıda İthalat Ve İhracat Ticaret Taahhüt Limited Şirketi’ne verildi.
Şirketle hastane arasında 1 Nisan’da imzalanan sözleşmeyle fizik tedavi merkezinin 30 gün içerisinde yoğun bakım servisine dönüştürülmesi istendi.
Sadece bir şirketin katıldığı ihale, Kamu İhale Kanunu’nun kamuoyunda sıkça tartışılan 21/B maddesi uyarınca pazarlık usulüyle yapıldı.