Rus gazının Ruble olarak ödenmesi planı, petrol, tahıl, gübre, kömür, metal ve diğer önemli malların ihracatını içerecek şekilde genişletilebilir –
Financial Times, Rus devletine ait Gazprom şirketinin AB müşterileri, tedarik sözleşmelerinin Ruble olarak ödeme yapmalarına izin vermediğini dün geniş çerçevede yazmıştı. Bu sabahki Guardian gazetesi Phillip Inman imzası ile “Vladimir Putin neden Rus gazının ruble olarak ödenmesini talep ediyor?” başlığı altında haberin adeta devamını getirdi. İşte detaylar;
Vladimir Putin, “düşman olmayan” ülkelere satılan Rus gazının Ruble olarak ödenmesini talep ederek, son tarihi 31 Mart olarak belirledi.
Fiyatı Euro veya Dolar olarak belirleyen mevcut sözleşmeleri feshetmeyi planlayıp planlamadığı belli değil, ancak gaz arzının %40’ı için Rusya’ya güvenen Almanya hiçbir şeyi riske atmıyor. Büyük endüstriyel gaz kullanıcılarını uyarmakla bir soğukluk mümkündür ve paylaştırma olası bir sonuçtur.
Burada, Rus ihracatının Ruble cinsinden ödenmesinin Kremlin için neden önemli bir sorun haline geldiğini ve Putin’in planı petrol, tahıl, gübre, kömür, metal ve diğer önemli ürünlerin ihracatını içerecek şekilde genişletip genişletemeyeceğini soruyoruz.
Putin neden Ruble olarak ödeme istiyor?
Rus işgalinin ardından Ruble’nin değeri adeta uçurumdan düştü. Tanklar Ukrayna sınırlarını aşınca, bu miktar 85 Euro’ya düştü. Sadece Rus merkez bankasının müdahalesi ile Euro 94,1’de kaldı.
Ruble ticareti bu kadar düşük seviyelerdeyken, Rus ihracatı, devlet hizmetlerini sübvanse etmek ve savaşı finanse etmek için önceden beklenenden daha az para getirecekti.
Daha yüksek değerli bir Ruble sadece daha fazla nakit getirmekle kalmayacak, aynı zamanda ticaret yapan ulusların Rus ihracatını Rus para biriminde ödemeye hazır olmaları da bir gurur meselesidir. Yabancı ülkelerden ve şirketlerden Rus mallarına yönelik talep tarafından yaratılan daha büyük bir Ruble havuzu, Moskova’nın ABD’nin küresel para piyasalarındaki egemenliğine meydan okumasına izin verecek, ancak Çin’in neden böyle bir planı destekleyeceği açık değil.
Bazı analistler, yaptırımlar sıkılaşırken Dolar ve Avronun Moskova için daha az yararlı olduğunu da düşünüyorlar. Örneğin, uluslararası borsalar aracılığıyla Dolar ve Euroya erişimi olmayan Rusya, Euro cinsi borçlarının faizini de Ruble ile ödemeyi teklif ediyor.
Putin hangi ülkelerden doğalgaz için Ruble ödemeyi bekliyor?
Rusya’nın “dost olmayan” ülkeler listesi, yaptırım uygulayanlara tekabül ediyor. Bu ülkelerden şirketler ve bireylerle yapılan anlaşmalar, bir hükümet komisyonu tarafından onaylanmalıdır. Ülkeler arasında ABD, AB üye ülkeleri, İngiltere, Japonya, Kanada, Norveç, Singapur, Güney Kore, İsviçre ve Ukrayna yer alıyor. ABD ve Norveç de dahil olmak üzere bazıları Rus gazını satın almıyor.
Rusya’nın AB’ye ihracatı ne kadar büyük?
2020’de AB, ülkenin dünya ile olan toplam mal ticaretinin %37,3’ünü oluşturan Rusya’nın birincil ticaret ortağıydı. Bu arada Rusya, bloğun toplam ticaretinin % 5,8’ini temsil eden AB’nin beşinci en büyük ticaret ortağıydı. Ancak bu, Rus gazının, çoğu Dolar, Euro veya Sterlin cinsinden ödenen ithalatın önemli bir özelliği olduğu gerçeğini gizlemektedir.
Gazprom’a göre 27 Ocak itibarıyla Avrupa ve diğer ülkelere yaptığı doğal gaz satışının %58’i Euro üzerinden gerçekleşti. ABD Doları, brüt satışların yaklaşık %39’unu ve Sterlin yaklaşık %3’ünü oluşturdu. Dünya çapında ticareti yapılan emtialar, büyük ölçüde, birlikte dünya para birimi rezervlerinin yaklaşık %80’ini oluşturan Dolar veya Euro cinsinden işlem görmektedir.
Pratik anlamda, Rusya’dan AB’ye gaz ithalatı dalgalı olsa da, her gün 800 milyon Euro’ya (680 milyon Sterlin) kadar harcama yapıyor.
Putin nüfuzunu nasıl kullandı?
Rusya merkez bankasının işgalden sonraki en karanlık saatlerde para birimini desteklemek için Ruble alması yeterli değildi. Merkez bankasının yurtdışında tutulan varlıklarına erişmek için Swift ödeme sistemini kullanmasına yönelik etkin bir yasak, bu müdahalenin devam edemeyeceği anlamına geliyordu.
Merkez bankası, Ruble almak için Dolar ve Euro yatırımlarını satmak istedi, talep ve dolayısıyla fiyat arttı, ancak Swift’e erişimi olmadan yeterli ölçekte devam edemedi.
Başka bir rota bulundu. Emtia üreticileri de dahil olmak üzere ihracatçılara, ihracat satışlarından elde ettikleri dövizin %80’ini Rubleye çevirmeye zorlayan bir yönerge tokatlandı.
Şimdi Kremlin, tüm ihracat satışlarının ruble cinsinden olması için planlar yapıyor ve gübreden arabalara kadar üretim süreçlerindeki temel hammaddelerdeki neredeyse tekelini kullanıyor.