Guardian Gazetesi araştırması – Etiyopya – Türkiye anlaşması, Tigray savaşında drone kullanımıyla ilgili spekülasyonları körüklüyor – Raporlar, Etiyopya’nın Ankara ile askeri işbirliği anlaşması imzalandıktan sonra Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satın almak istediğini söylüyor –
Guardian Gazetesi Dan Sabbagh imzası ve “Etiyopya – Türkiye anlaşması, Tigray savaşında drone kullanımıyla ilgili spekülasyonları körüklüyor” başlığı altında Etiyopya hükümeti, Tigray bölgesinden gelen güçlere karşı yürüttüğü amansız savaşta silahlı Türk insansız hava araçları kullanmak istediği yönündeki haberler üzerine Türkiye ile ittifak kurduğunu yazdı. İngiliz gazetesi ayrıca “Kaynak: Drone savaşları Guardian araştırması” grafikle Bayraktar TB2 insansız hava araçlarınının kullanıldığı ülkeleri Kırmızı ile sipariş anlaşmaları ülkelerini koyu sarı renk ve üzerinde görüşmelerin yapıldığı ülkeleri ise açık sarı ile harita üzerinde gösterdi.İşte Guardian Gazetesinin, Türkiye’nin ürettiği Bayraktar TB2 insansız hava araçları hakkında yayınladığı haber detayları ;
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ağustos ayında Ankara ziyareti için askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmanın detayları yayınlanmadı, ancak yetkililer Ekim ayında Reuters’e Etiyopya’nın Türkiye’den, kendi türlerinde dünyanın en etkili mühimmatı olarak kabul edilen Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını talep ettiğini söyledi.
Abiy’in yolculuğu, Etiyopya kuvvetlerinin Tigray’ın başkenti Mekelle’den sınır dışı edilmesinden iki ay sonra ve hızla geri püskürtülmüş gibi görünen Ekim hava ve kara karşı taarruzunun öncesinde gerçekleşti. Tufts Üniversitesi Dünya Barış Vakfı direktörü Alex de Waal şunları söyledi: “Etiyopya tarafında belki de 100.000 askerin öldüğü savaş şimdiden yoğun bir ölçekte ve vahşet içinde. Çatışma nedeniyle beş milyon sivilin gıda yardımına ihtiyacı var ve Addis hala insansız hava araçları ve diğer silahlar için alışveriş yapıyor.”
TB2 insansız hava araçları, uzaktan kumandalı araçların geçen sonbaharda tartışmalı Dağlık Karabağ yerleşim bölgesi nedeniyle Ermenistan ile olan savaşında dengeyi Azerbaycan lehine çevirdiğinin kabul edilmesinden sonra Afrika, Asya ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde aranır hale geldi.
Etiyopya hükümetinin halihazırda İran ve Çin’de yapılan insansız hava araçlarını konuşlandırdığına inanılıyor. Ancak askeri açıdan, Türkiye’nin teknolojiden sorumlu baş sorumlusu Selçuk Bayraktar’ın Erdoğan’ın küçük kızıyla evli olduğu Baykar Makina tarafından yapılan TB2’ler kadar etkili sayılmaz.
Her iki hükümet de insansız hava araçlarının satışı hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı, ancak Türk mühimmatının kullanıldığını gösteren kanıtlar zaten var: Tigrayan kuvvetleri tarafından bulunan ve gazeteci ve analist Martin Plaut’a erken teslim edilen Türk yapımı lazer güdümlü bir bombanın bir parçası geçen ay tespit edildi. Nereden ateşlendiği kesin olarak belirlenemiyor ancak batılı uzmanlar, parçanın geldiği füzenin TB2 insansız hava araçları tarafından kullanılabileceğini söylüyor.
TB2 insansız hava araçları ilk olarak Ankara tarafından kendi ülkesinde ve komşusu Suriye ve Irak’taki Kürt ayrılıkçılara karşı kullanıldı. O zamandan beri, doğu merkezli komutan Halife Haftar’ın saldırısını engellemek için Trablus’ta uluslararası alanda tanınan Libya hükümeti adına konuşlandırıldılar.
Maliyetleri, Washington’un yalnızca bir avuç ülkeye satmaya istekli olduğu daha yüksek özellikli ABD Koruyucu drone’nun onda biri veya daha azı olan bir seferde 1 ila 2 milyon dolar civarındadır. Giderek daha iddialı olan Ankara, ihracatını hızla hızlandırdı ve geçen hafta Kırgızistan, sipariş veren en son ülke oldu.
Türkiye’nin drone teknolojisinin hızla yayılması ve bazı alıcıların otoriter yapısı bazı yorumcuları alarma geçiriyor. İngiltere merkezli bir STK olan Drone Wars’tan Chris Coles, “Gördüğümüz şey, uluslararası toplumun drone çoğalmasıyla uğraşmak istememesinin sonuçları” dedi.İHA’lar bölgedeki çatışmaları kızıştırıyor çünkü pilotsuz mühimmat savaş eşiğini düşürüyor. Bir ülke bir çatışmaya müdahale etmek için karada asker tedarik ettiği için mahkum edilebilir, ancak bunun yerine insansız hava araçları tedarik ediyorsa çok daha az şikayet var.”
De Waal’e göre binlerce muhtemelen 30.000 kadar genç, kötü eğitimli, zayıf silahlı Etiyopyalı askerlerin, hükümetin yoğun çatışmalarda Ekim saldırısının başlamasının ardından öldürüldüğüne inanılıyor.
Mekelle, son günlerde bir dizi hükümet hava saldırısının hedefi oldu ve çoğu zaman siviller kurban oldu. Karadan gelen haberlere göre, geçen hafta düzenlenen ve en az 27 kişinin yaralandığı bir saldırıda üçü çocuk altı kişi öldü.
Kısmen çok az gazeteci ve insani yardım kuruluşunun sahada faaliyet göstermesi nedeniyle, çatışma ve etkisi hakkında doğru bilgi elde etmek zor. Tigray ablukaya tabi olmaya devam ederken, BM Ağustos ayında yardım malzemelerinin yalnızca %10’unun geçebildiğinden şikayet etti.
Çarşamba günü, BM ve ülkenin insan hakları komisyonunun ortak soruşturması olan çatışmaya ilişkin şimdiye kadarki en kapsamlı rapor, çatışmadaki tüm tarafların savaş suçları ve insanlığa karşı diğer suçları işlemiş olabileceği sonucuna vardı.