Bu sabahki Guardian gazetesi Patrick Greenfield imzası ve ‘Türkiye, Şubat ayında yaşanan depremleri göstererek Cop16’nın ev sahibi olmaktan çekildi’ başlığı altında
Ankara’nın bu kararı ‘mücbir sebep’ gösterdiğinden, BM başka bir ülkeyi 2024’te gerçekleşmesi nedeniyle biyolojik çeşitlilik zirvesine adım atmaya çağırıyor duyurusunu yaptı.İşte Guardian gazetesi çevre bölümünde yer alan haber detayları;
Türkiye , Şubat ayında ülkenin bazı bölgelerini harap eden üç büyük depremi gerekçe göstererek 2024’te Birleşmiş Milletler’in Cop16 biyolojik çeşitlilik zirvesine ev sahipliği yapmaktan çekildi . Geçen Aralık ayında Montreal’de düzenlenen Cop15’te hükümetlerin bu on yılın biyoçeşitlilik hedeflerini kabul etmesinden bu yana ilk olacak olan doğa zirvesinin, anlaşmadaki ilerlemeyi görüşmek üzere önümüzdeki yıl Ekim ayında Türkiye’de yapılması planlanmıştı.
BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nden yapılan açıklamada , Türkiye’nin “mücbir sebep” nedeniyle çekildiğini duyurarak, diğer ülkeleri konferansa ev sahipliği teklif etmeye davet etti. Planlanan tarihlerin – 21 Ekim – 1 Kasım – değişmeyeceği umulmakta. Biyoçeşitlilik zirveleri, her yıl düzenlenen ‘climate Cops’ aksine iki yılda bir yapılıyor.
Fransa, Birleşik Krallık, İsviçre ve İspanya, hükümetlerin kara ve denizin %30’unu koruma hedeflerine nasıl ulaştıklarını , çevreye zarar veren 500 milyar dolarlık sübvansiyonları yeniden düzenlemeyi ve gezegenin %30’unu geri kazanmayı tartışacakları konferans için olası yer değiştirme yerleridir. bozulmuş karasal, iç su, kıyı ve deniz ekosistemleri.Cop15 oluşumu da kesintiye uğradı, koronavirüs pandemisi nedeniyle birkaç kez ertelendi ve Covid seyahat kısıtlamaları nedeniyle Çin’in Kunming şehrinden Montreal’e taşındı.
Hükümetler, kongre başladığından beri biyoçeşitlilik konusunda kendileri için belirledikleri bir hedefe henüz ulaşamadılar ve Cop15’teki anlaşma, insanlığın Dünya’yı sınırlarının ötesine ittiğine dair uyarılar arasında bir dönüm noktası olarak selamlandı.Cop16, on yılın sonuna kadar ulaşılması gereken iddialı hedeflere uluslararası bağlılığın önemli bir testi olacak.
BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi sekreteryasının geçici başkanı David Cooper, Türk hükümetinin “Şubat 2023’te meydana gelen üç yıkıcı depremin yarattığı mücbir sebep” nedeniyle çekildiğini söyleyerek şöyle devam etti; “Türkiye hükümeti bu kararı almak zorunda kaldığı için üzüntüsünü dile getirdi. Sekretarya, kayıplar için Türkiye hükümetine taziyelerini yineledi ve hükümetin mevcut duruma cevaben aldığı zor karar karşısında dayanışmasını iletti.”
Cop15’ten bu yana kaydedilen ilerlemeye ilişkin gayri resmi görüşmeler , bu yılın sonlarında, Kasım ayı sonlarında başlayacak olan Dubai’deki Cop28 ikliminde yapılacak .