Bu sabah ki Guardian Gazetesi “Fotoğraflarla Türkiye’nin Marmara denizi temizliği” başlıklı haberine geniş yer verdi. Projeden önceki ve sonraki havadan geniş açılı objektifle çekilen drone fotoğrafları, deniz yaşamını tehdit eden müsilaj “deniz salyası ” salgınıyla mücadeledeki başarıyı net gösteriyor. Tam 1 ay önce ve şimdi aynı açıdan Anadolu Ajansı /Getty Images tarafından çekilmiş iki fotoğraf arada ki farkı net ortaya koyuyor.
Guardian Gazetesi yaptığı kısa haberi şöyle toparladı; Türkiye hükümeti , deniz yaşamını ve balıkçılık endüstrisini tehdit eden sümüksü “Deniz salyası” salgınını temizlemeyi amaçlayan bir afet yönetim programı başlatarak bir ay önce Marmara Denizi’ni kurtarma sözü verdi. Deniz müsilajı olarak bilinen kalın organik madde tabakası, başta İstanbul’un güneyinde, limanları, kıyı şeritlerini ve yüzeyin alanlarını kaplayan deniz yoluyla yayılmıştı. Müsilaj dalgaların altına batmış, deniz dibindeki yaşamı adeta boğmuştu.
Ali Atmaca imzasıyla yayınlanan fotoğraf altına “Çanakkale Boğazı’nı geçecek olan Çanakkale 1915 köprüsünün şantiyesi. 2.023 metre ana açıklığı ile 2022’de açıldığında dünyanın en uzun asma köprüsü olacak” bilgisi eklendi. Diğer fotoğraflarda ise Çanakkale ilinde Gelibolu ile Eceabat arasındaki bölüm, Balıkesir ili Erdek mevkiinde Ocaklar sahili, Caddebostan sahili, Bostancı ve Çanakkale ili Lapseki sahili yer aldı.
TÜRK ULAK okuyucularının Guardian Gazetesi haberinde yer alan fotoğraflara bakması link üzerinden mümkün ; https://www.theguardian.com/artanddesign/2021/jul/07/clean-up-of-turkeys-sea-of-marmara-in-pictures