Türkiye ile saat farkı nedeniyle habercilik günlerimden kalan, güne erken başlama alışkanlığım vardır. Zaman zaman, çok erken saatlerde güneş doğmadan uyanır, çalışma masamda bilgisayar monitörümden ‘İngiltere’ gündemini tarayıp gözüme çarpan haber – yorum detaylarını okurum. Pazar gazetelerine ise senelerdir göz atarım. Genellikle “Observer” ile başlar spor haberleri için tabloid gazetelere geçerim. 1791’de yayımlanan dünyanın en eski pazar gazetesi “Observer” siyasi yelpazede, “Guardian” ile aynı çatı altında, sosyal liberal – sosyal demokratik bir çizgi izlemektedir.
Son senelerde, zengin içerikli ‘Ada’ Pazar gazetelerinin de eskisi gibi tadı tuzu yok. Özellikle Covid –19, Aşı – Mutasyon derken Rusya – Ukrayna savaşı haberleri gündemde öncelik taşıyor. Rusya işgalinin 225. günü doldu bile. Nükleer silahların ateşlenmesi, 3.Dünya savaşını tekitler mi, tetiklemez mi, yorumlarıyla!zaman akıp geçiyor.
Dünya ısındıkça ve hava koşulları daha yıkıcı, daha ölümcül hale geldikçe iklim krizi – nedenleri, sonuçları, kayıpları – haberleri gazete özel Çevre – İklim krizi – Bilim – Küresel gelişme sayfaları dışında yer alamıyor. Adeta gözden ve dikkatlerden kaçıyor. Bu tür ilginç haber ve yorumları, bilimsel gelişmeleri harmanlayarak https://turkulak.com.tr/ okuyucularına iletmeye gayret ediyorum.
Guardian gazetesine bazen düşüncelerimi yazıyor doğa fotoğraflarımı yolluyorum, yayınlıyorlar. E – mail adresime çevre muhabirleri gelişme ve haberleri ben ve benim gibi bu konulara meraklı okurlarını çalışmalardan haberdar ediyorlar. Aynı zamanda okulucularından maddi desteği, nazikçe şöyle talep ediyorlar “Her boyutta katkı ile gazeteciliğimize lütfen destek olun. Desteğiniz Guardian’ın bağımsızlığını korumaya yardımcı oluyor ve bu dünyadaki herkese açık kaliteli gazetecilik sunmaya devam edebileceğimiz anlamına geliyor. Küçük ya da büyük her katkı geleceğimiz için çok değerlidir.”
Bu sabah rutin dışına çıkarak sizlerle Guardian gazetesinin tecrübeli Çevre Muhabiri Fiona Harvey’in son gönderdiği mesajı paylaşacağım. Fiona Harvey 6 -18 Kasım tarihlerinde Mısır’ın sahil beldesi Şarm El – Şeyh’te düzenlenecek olan Cop 27 zirvesinde olacağını ve küresel bir ödül almaktan onur duyduğunu belirtiyor. Gazetecilik kaynaklarını iklim krizini incelemek ve aydınlatmak için gereken uzun vadeli habercilik türlerine ayırmak gazeteler için kolay değil gerçeğini yukarıda özetlemeye çalıştığım gibi aynen hatırlatıyor ve şöyle ekliyor “Derin cepler ( para), kendini işine adamış muhabirler ve onları görevlendiren editörler açısından yüksek derecede inanç gerektirir. Guardian’ın böyle bir inanç göstermesinden ve böyle sonuçlar elde etmemizden gurur duyuyorum. Dünyanın buna ihtiyacı var.”diyor.
Fiona Harvey’in satırlarına katılmamak, yapılan değerli çalışmalara saygı duymamak elde değil. Guardian – Çevre Muhabiri Fiona Harvey’in gönderdiği mesajın harfine dokunmadan aynen aşağıya ekleyerek nokta koyuyorum.
Merhaba Rıdvan,
Guardian’ın çevre muhabiri olarak yirmi yılımı 21. yüzyılın en önemli hikayesini haber yaparak geçirdim. Araştırmaları okudum, zirvelere katıldım, bilimle boğuştum ve verileri inceledim.
Ancak iklim biliminin en son BM incelemesi, arkasındaki en önemli hareketlerden ve sarsıcılardan birinin “Küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlamak istiyorsak ya şimdi ya asla” demesiyle şimdiye kadarki en sert uyarıyı üretti.
The Guardian iklim krizini son derece ciddiye alıyor. Onlarca yıldır küresel ısınma hakkında haber yapıyoruz ve bilimsel bulguları diğer haber kuruluşlarından daha belirgin bir şekilde yansıtıyoruz. Bu krizin ön saflarında yer alan bir muhabir olarak, bugün bizi desteklemeyi düşünürseniz çok minnettar olurum.
Son 17 iklim zirvesinin 15’ini, diğer tüm İngiliz gazete muhabirlerinden daha fazla haber yaptım. Ve en son yineleme için önümüzdeki ay Mısır’da olacağım.
Bu konferanslar şaşırtıcı ve anlaşılmaz olabilir. Bazen, takım elbiseli bir grup orta yaşlı adamın kilometrelerce kurak yasal metnin ortasında noktalı virgüllerin yerleştirilmesi konusunda tartıştıkları izlenimi uyandırır.
Ama aynı zamanda küresel iklim krizinde ilerlemek için de gerekliler, çünkü en yoksul ulusların en büyük kirleticilerle kafa kafaya ve eşit bir temelde buluştuğu tek forumdur.
Hükümetler, iklim ve diğer çevre sorunları hakkında ancak çok fazla baskı altında olduklarında harekete geçerler. Bu baskıyı oluşturmak için halkın doğru şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor ve bu da adil, bilgili, araştırmacı, okunabilir ve isabetli gazetecilik gerektiriyor.
Bu tür bir kapsama, Guardian’ın üstün olduğu yerdir. Geçen Kasım ayında Glasgow’da yayınlanan son haberimiz için küresel bir ödül almaktan onur duydum.
Gazetecilik kaynaklarını iklim krizini incelemek ve aydınlatmak için gereken uzun vadeli habercilik türlerine ayırmak gazeteler için kolay değil. Derin cepler, kendini işine adamış muhabirler ve onları görevlendiren editörler açısından yüksek derecede inanç gerektirir.
Guardian’ın böyle bir inanç göstermesinden ve böyle sonuçlar elde etmemizden gurur duyuyorum. Dünyanın buna ihtiyacı var.
Guardian’ı en az 1$ Dolar’la desteklemeniz – sadece bir dakikanızı alır. Mümkünse, lütfen bizi her ay düzenli bir miktarla desteklemeyi düşünün.
Teşekkürler,
Fiona Harvey
Guardian – Çevre Muhabiri