AB’nin dış politika sorumlusu Josep Borrell, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Kıbrıs’ın Maraş kentini yeniden açarken yaptığı açıklamalar nedeniyle eleştirdi – Kıbrıs adasını ikiye bölen işgalin 47. yılını kutlamak için yaptığı ziyarette tavizsiz bir duruş sergileyen Erdoğan, Maraş’ta hayatın yeniden başlayacağını söyledi – AB bloğu bugün yapılacak BM güvenlik konseyinde Kıbrıs konusu ele alınacak –
Bu sabah ki Guardian Gazetesi Agence France – Presse imzalı haberine “Erdoğan, AB’nin kınadığı Kıbrıs’ı tek taraflı olarak ‘hayalet kasabayı canlandırmayı planlıyor” başlığı altında geniş yer verdi. Gazete Recep Tayyip Erdoğan düzenlenen askeri geçit töreninde Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar ile birlikte kullandığı fotoğraf altına “Yunan ordusu darbesinin ardından Ankara’nın Kıbrıs’ın kuzeyini işgalinin 47. yıldönümü” ifadesini kullandı. Ve ara başlık olarak “Diplomatlar, Türk cumhurbaşkanı ada için iki devletli çözümü ve terk edilmiş Maraş kasabası için planı teşvik ederken yasa ihlali konusunda uyardı.” ara başlığını attı.
İşte Guardian Gazetesinde yayınlanan Agence France – Presse imzalı haber detayları;
AB’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell, Erdoğan ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar tarafından açıklanan planların, Ankara’nın 1974’te adayı işgal etmesinden sonra terk edilen ve bir hayalet kasaba olarak görülen eski tatil beldesi Maraş’ı açma planlarının “ Kabul edilemez tek taraflı karar” olarak değerlendirdi.
Borrell, “AB, uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı eylemlerden ve adada gerilimi artırabilecek ve Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ilişkin müzakerelere geri dönüşü tehlikeye atabilecek yenilenen provokasyonlardan kaçınma ihtiyacının bir kez daha altını çiziyor” dedi.
Kıbrıs ‘hayalet şehir’ olarak bilinen Maraş Gazimağusa Plajı savaşın yıkıntılarından yükselirken havada huzursuzluk var. Bakan, AB bloğunun bugün yapılacak BM güvenlik konseyinde Kıbrıs konusunda kapalı kapılar ardında bir istişarenin nasıl gittiğini izleyeceğini ve “sonraki adımlara buna göre karar vereceğini” de sözlerine ekledi.
Kıbrıs adasını ikiye bölen işgalin 47. yılını kutlamak için yaptığı ziyarette tavizsiz bir duruş sergileyen Erdoğan, Maraş’ta hayatın yeniden başlayacağını söyledi.
Bir zamanlar ünlülerin oyun alanı olan ve “Akdeniz’in mücevheri” lakaplı doğu sahil beldesi Maraş, lüks otelleri yabani otlara terk edilmiş, çitlerle çevrili bir hayalet kasaba olarak kaldı. İşgal, kasabayı Kıbrıslı Rum sakinlerinden boşalttı. Türk birlikleri, Lefkoşa’da ülkeyi Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan yarıda kesilmiş bir darbeye yanıt olarak Kıbrıs’ın kuzeyini ele geçirmişti. Ada o zamandan beri Kıbrıs Rum yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti ile yalnızca Ankara tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında bölünmüş durumda.
Erdoğan’ın yanında duran Tatar, Maraş’ın yeniden açılmasını genişletme planının ikinci aşamasını duyurdu. Türk ordusu geçen yıl Maraş sahilinin bazı bölümlerine halkın erişimini sağladı ve ana cadde Demokratias Caddesi temizlendi. Lefkoşa’daki uluslararası kabul görmüş hükümet, Maraş’ın “geçilmemesi gereken kırmızı bir çizgi” olduğunu vurgulamış ve Erdoğan’ın geçen Kasım ayında Kuzey Kıbrıs’a yaptığı ziyareti şiddetle kınamıştı.
Erdoğan Salı günü yaptığı konuşmada, ada için Kıbrıs Cumhuriyeti ve Brüksel tarafından kesin olarak reddedilen iki devletli bir çözümde ısrar etti.
Borrell yaptığı açıklamada, “AB, Kıbrıs sorununun siyasi eşitlikle iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde kapsamlı bir şekilde çözümüne tamamen bağlı kalmaya devam ediyor” dedi.