Çin ve ABD, emisyonları azaltmak için birlikte çalışma planını sürpriz bir basın toplantısında açıkladı – İki süper güç daha fazla işbirliği yapma sözü verdi ve Cop26’nın başarı umutlarını artırdı –
Müzakereciler bir taslak sonuç üzerinde tartışırken, Çin ve ABD, BM iklim değişikliği Cop26 zirvesine güçlü bir destek olarak, önümüzdeki on yılda sera gazı emisyonlarını azaltmak için birlikte çalışmak için sürpriz bir plan açıkladılar.
Dünyanın en büyük iki yayıcısı, konferansın ilk haftasında karşılıklı hakaret ticareti yapıyordu, ancak dün akşam, dünyanın en büyük iki ekonomisinin, bilim adamlarının önümüzdeki 10 yıl içinde kalmak için ihtiyaç duyduklarını söylediği emisyon kesintileri konusunda 1.5C içinde yakın işbirliği yaptığını görecek ortak bir bildiri yayınladı.
Bu kayda değer geri dönüş, Birleşik Krallık’taki ev sahipleri için bir sürpriz oldu ve görüşmelerdeki 190’dan fazla ülkeye güçlü bir sinyal gönderecek. Çin ve ABD, güçlü bir sera gazı olan metan gazının ve ulaşım, enerji ve endüstri kaynaklı emisyonların kesilmesi gibi bazı kilit özel alanlarda birlikte çalışacak.
Çin delegasyonu başkanı Xie Zhenhua, “Her iki taraf da mevcut çaba ile Paris anlaşması hedefleri arasında bir boşluk olduğunu kabul ediyor, bu nedenle yeşil ve düşük karbon geçişini hızlandırmak için Paris çabalarımızı ve işbirliğimizi birlikte güçlendireceğiz” dedi. “İklim değişikliği giderek daha acil bir sorun haline geliyor. Bu ortak deklarasyonun Cop26’da başarıya ulaşmaya yardımcı olacağını umuyoruz.”diye ekledi.
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinin oturum aralarında sanal bir iş konferansında konuşan Çin delegasyonu başkanı Xi Jinping, anlaşmadan doğrudan bahsetmedi, ancak “hepimiz yeşil, düşük karbonlu sürdürülebilir kalkınma yoluna girebiliriz.Birlikte, yeşil kalkınmanın geleceğini başlatabiliriz” dedi.
John Kerry ise şunları söyledi: “Dünyanın en büyük iki ekonomisi, bu belirleyici on yılda emisyonlar üzerinde birlikte çalışmayı kabul etti. Bu, ülkelerimiz ve gelecekteki işbirliğimiz için bir yol haritasıdır. Çin ve ABD’nin farklılık sıkıntısı yok. Ancak bu işi bitirmenin tek yolu işbirliğidir. Bu bilimle ilgili, fizikle ilgili. Bu deklarasyon [şimdiye kadar belirlenen emisyon kesintileri ile ihtiyaç duyulanlar arasındaki] açığı kapatmak için üzerine inşa edebileceğimiz bir adımdır. Her adım önemlidir. Önümüzde uzun bir yolculuk var.”
Kerry, Çin ile işbirliğini ABD’nin soğuk savaşta nükleer silah cephaneliğini azaltmaya yönelik anlaşmalarıyla karşılaştırdı. “İleriye dönük bir yol bulmak için bazen farklılıkların ötesine bakmak zorundasınız.” yorumunu yaptı.
2020’lerde Çin – ABD Ortak Glasgow İklim Eylemini Geliştirme Deklarasyonu, iki güç arasında iklim görüşmelerine yansıyan artan siyasi gerilime rağmen geldi. Joe Biden, Salı günü konferansta yaptığı konuşması sırasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i “ortaya çıkmadığı” için eleştirdi. Akabinde Çin delegasyonu başkanı Xie Zhenhua, Guardian gazetesine verdiği röportajda ABD’ye bir tokat attı ve şunları söyledi: “Biz, müzakerelere girdikten sonra Paris anlaşmasından çekilen bazı ülkeler gibi değiliz.”
BM genel sekreteri Antonio Guterres anlaşmayı memnuniyetle karşıladı: “İklim kriziyle mücadele uluslararası işbirliği ve dayanışma gerektiriyor ve bu doğru yönde atılmış önemli bir adım.”
Duyuru, gelişmekte olan ülkelerin zengin ulusların savunmasız ülkeler için daha fazla mali yardımla öne çıkmaları için yaptığı ve müzakereler için yeni bir taslak sonuç taslağının bu bağlamda çok zayıf olduğunu söylendiği bir çağrının ardından geldi.
İngiltere tarafından dün sabah erken saatlerde müzakerelerin başkanı olarak yayınlanan taslak metin, ülkelerin kesinti konusundaki ulusal planlarını güçlendirmek için gelecek yıl müzakere masasına dönmeleri için potansiyel bir gereklilik de dahil olmak üzere, COP26 görüşmelerinin olası sera gazı emisyonları sonucunu ortaya koydu.
Metin ayrıca, küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelerin 1.5C üzerinde sınırlamak için bilimsel durumu ortaya koydu ve emisyonların güvenli sıcaklık eşiklerinde kalmak için gereken seviyelerden çok daha yüksek olduğuna dair “alarm”ı dile getirdi.
Ancak yoksul ülkeler, karbonu azaltmalarına ve iklim bozulmasının etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için metnin iklim finansmanına daha fazla vurgu yapması gerektiğini söylendi.
En fazla risk altındaki 37 ülkeyi temsil eden Küçük Ada Devletleri İttifakı başkanı Aubrey Webson şunları vurguladı: “Metin ilerlemek için bir temel sağlıyor ancak ihtiyaçlara cevap verebilmek için kilit alanlarda güçlendirilmesi gerekiyor ki özellikle finans konusunda en savunmasız olanlardan. Finansmanın ölçeğini büyütmezsek, 1.5C için ihtiyaç duyduğumuz emisyon hedefini elde edemeyiz ve buna, kayıp ve hasar için ayrı ek bir bileşenin gecikmiş olarak tanınması da dahildir.”
Kullanılan dilin çok zayıf olduğunu da sözlerine ekledi: “‘Terk etmek’, ‘çağırmak’, ‘cesaretlendirmek’ ve ‘davet etmek’ bu anın gerektirdiği belirleyici dil değil. Poliste bunu doğru yapmak ve çocuklarımıza ve en savunmasız topluluklara, sizi duyduğumuzu ve bu krizi ciddiye aldığımızı açık bir mesaj göndermek için sınırlı zamanımız kaldı.”
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan Koalisyon, şunları ekledi: “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında güven inşa etmek ve güçlendirmek için kapsamlı bir Glasgow paketine ihtiyacımız var.”
Diğer gelişmekte olan ülkeler Guardian gazetesine ülkeleri emisyon kesintilerini artırmaya zorlamak için daha net taahhütlere ihtiyaç olduğunun altını çizdiler.
İngiltere başbakanı Boris Johnson dün Glasgow’a uçarak yaptığı ziyarette delegeleri etkili bir anlaşmaya varılmamasının dünyanın dört bir yanından “muazzam” ve hak edilmiş bir tepki getireceği konusunda uyardı.
Boris Johnson, “Sınırı aşmak için kararlı bir baskı” çağrısında bulundu ve bazı ülkelerin bunu başarmak için yeterince çaba göstermediğini söyledi. Glasgow’da olmayan liderlerin “buradaki ekiplerine telefon açmaları ve onlara müzakere marjı vermeleri, onlara manevra yapmaları ve bunu yapmaları için ihtiyaç duydukları alanı vermeleri” gerektiğini söyledi.
Johnson, bazı ülkeleri Paris iklim anlaşmasına imza attıkları, ancak Cop’ta çok az şey yaptıkları için “dikkat çekici bir şekilde sırtlarını sıvazladıkları” için eleştirdi ancak hangi ülkeler olduğunu belirtmeden şöyle ekledi “İyi bir sonuç sağlayamazsak, dünya bunu kesinlikle anlaşılmaz bulacaktır. İnsanlardan gelen tepki çok büyük ve uzun süreli olacak, açıkçası onların eleştirilerini ve aşağılamalarını hak edeceğiz.”