BM İklim Değişikliği Konferansı Cop26’da, dünya ormanlarının yok edilmesini durdurmak için anlaşmaya ‘ulaşılabilir’ –Bu yıl tüm gözler, dünya liderlerinin iklim krizine küresel tepkiyi tartışmak üzere iki haftalık etkinlik için bir araya geleceği Glasgow, İskoçya’da olacak. 190’dan fazla ülke Pazar günü BM İklim Değişikliği Konferansı için bir araya gelmeye hazırlanırken, COP26’nın her gününde neler bekleyebileceğimiz net gözükmüyor.
Yoksul uluslara ağaç kesmemeleri için ödeme yapılacak ve Batı’dan yasadışı olarak temizlenmiş topraklarda yetiştirilen gıdaları ithal etmeyi durdurması istendi. İngiltere Çevre bakanı George Eustice endişeli.Çevre bakanı Eustice, toplantının ana hedeflerinden birini güvence altına almakla görevlendirildi. “2030 yılına kadar dünya çapında orman kaybını durdurmak ve mümkün olduğunca çok ülkenin buna bağlı kalmasını sağlamak için bir anlaşma yapmaya çalışıyoruz” dedi. 197 ülkeden 25.000 diplomat, iklim aktivisti, bilim adamı ve politikacıdan ilki, İngiltere’nin düzenlediği en büyük siyasi zirve için bugün Glasgow’da buluşuyor.
Paris Anlaşmasının bir parçası olarak ülkeler küresel ısınmayı 2C derece ile sınırlandırmayı denemeyi kabul etti. Ama ideal olarak 1.5C derecelik iklim çöküşünü engellemek ve her birinin bunu nasıl başaracaklarına dair kendi eylem planlarını sunmaları gerekecek. COP26, tarafların ilk kez gözden geçirecekleri en önemli olay olduğu için tarihi önemli bir olay olarak görülüyor.
Zirvenin arifesi, birkaç liderin bugün G20 zirvesinin bitiminden sonra Glasgow, İskoçya’a gelmesiyle müzakerelerin prosedürel olarak açılması bekleniyor.
Başbakan Boris Johnson, ABD Başkanı Joe Biden ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison katılacak önemli liderlerden sadece birkaçı. Ancak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi kayda değer kayıplar da var.
İşte proğram detayları –
• 1 Kasım Pazartesi
Zirvenin tam bir şekilde başladığı zamandır. Başbakan Boris Johnson, dünya liderlerinin kendi iklim eylemlerine ilişkin açıklamalarının izleyeceği bir açılış törenine ev sahipliği yapacak. Liderler, COP26’nın merkezinde yer alan azaltma, uyarlama ve finansmanı ve Paris Anlaşması’nı gerçekleştirmek için başka neler yapılması gerektiğini tartışmaya devam edecekler.
• 2 Kasım Salı
Salı günü daha fazla liderin açıklamalarının yanı sıra ormanların ve arazi kullanımının 1.5C derece hedefine ulaşmaya nasıl katkıda bulunabileceği, sürdürülebilir geçim kaynaklarını destekleyebileceği ve uyum ve finansman konusundaki vaatleri karşılayabileceği üzerine bir tartışma yapılacak. Öğleden sonra liderler ve işletmeler, temiz teknolojilerin inovasyonu ve yaygınlaştırılması hakkında konuşacaklar.
• 3 Kasım Çarşamba
Finans Günü, İngiltere maliye bakanı Şansölye Rishi Sunak’ın, yüksek emisyonlardan sorumlu zengin ülkelerden gelen fonları gelişmekte olan ülkelere, onların emisyonları azaltmalarına ve iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için kanalize eden iklim finansmanı konusundaki ilerlemeyi ortaya koymasıyla başlıyor. Zengin ülkeler henüz vaat edilen miktarı teslim etmediği için bu çetrefilli bir konu oldu.
BM özel temsilcisi ve Başbakan Boris Johnson’ın COP26 finans danışmanı Mark Carney daha sonra küresel finans sektörünün net sıfıra ulaşmaya yardımcı olmak için attığı adımları sergileyecek.
Günün geri kalanında özel iklim finansmanı ve gelişmekte olan ülkelere verilen desteğin nasıl artırılacağı konusundaki tartışmalara yer verilecek.
• 4 Kasım Perşembe
Dördüncü gün enerjiye ve özellikle kömüre odaklanıyor. Birleşik Krallık, kömürü aşamalı olarak bırakma taahhüdü konusunda dünyaya öncülük etti ve bugün de benzer taahhütler için umut olacak. G7 liderleri bu Temmuz’da zaten kömür taahhütlerinde bulundular.
Üst düzey hükümet yetkilileri ve uluslararası kuruluşların yer aldığı iki panel oturumu, temiz enerjiyi daha hızlı büyütmek için yeni önlemleri açıklayacak ve tartışacak.Öğleden sonra, İngiltere, Hindistan ve dünyanın dört bir yanından enerji bakanlarının konuşmaları ve küresel olarak kömürün çıkış aşamasına bakan bir etkinlik izlenecek.