Dünyanın en zengin 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’ne bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin video konferansla katılması ve bir konuşma yapması bekleniyor.
Almanya Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Zelenski’nin Almanya’nın ev sahipliğinde Münih’in güneyinde, Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı‘nda düzenlenen zirveye video konferans aracılığıyla katılması ve Rusya savaşında ülkesinin ihtiyaç duyduğu destekleri dile getirmesi öngörülüyor.
İki hafta önce Kiev’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Zelenski’nin G7‘ye davet edildiğini duyurmuş, Ukrayna’nın yeniden inşa edilmesi meselesinin zirvede ele alınacağını açıklayarak, Almanya’nın G7 başkanlığının bir parçası olarak yeniden yapılanma konusunda “üst düzey bir uluslararası uzman konferansı” önereceğini bildirmişti.
Alman medyasında söz konusu konferans, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan Marshall planına benzetiliyor. Scholz zirve öncesinde yaptığı açıklamada, “Zirve demokrasi dünyasına yeni bir bakış getirmek için bir başlangıç noktası olabilirse bu, özel bir başarı olur” diye konuştu.
Rusya’ya altın ihracatı yasağı geliyor
Zirvenin dünkü ilk gününe küresel ekonomik kriz ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan süreç damga vurdu.
Aralarında ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bulunduğu konuk başkan ve başbakanlar, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ev sahipliği yaptığı ve yarın da sürecek zirvede, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kent merkezinde işlek bir bölgeye yapılan füze saldırısıyı kınadılar.
Saldırı ile ilgili konuşan Başkan Joe Biden, olayı “Putin’in yeni bir barbarlığı” olarak tanımladı. Scholz ise, Rusya’nın saldırganca tavrının Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya yardım etmesnin ne derece doğru olduğunu kanıtladığını savunarak, “Batının daimi desteği Putin’in başını ağrıtmaya devam ediyor” dedi.
Scholz, “Bizleri bir kılan dünyaya ortak bakışımız, demokrasiye ve hukuk devletine olan inancımız” şeklinde konuştu. Başkan Joe Biden’ın zirve başlamadan yaptığı G7 ülkelerinin Rusya’dan altın ithalatını yasaklayacağı şeklindeki açıklamaya İngiltere’den sonra Fransa’dan da destek geldi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Biden’in önerisine sıcak baktığı, Moskova’ya yönelik baskının daha da artırılması için bir olanak olarak tanımladığı haber verildi.
Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Biden, “ABD, Putin’e Ukrayna’ya karşı savaşını finanse etmek için ihtiyaç duyduğu gelirden yoksun etmek için benzeri görülmemiş bedeller uyguladı. G7, Rusya’ya yönelik on milyarlarca dolarlık önemli bir ihracat kaynağı Rus altınının ithalatını yasaklanacağını açıklayacak” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Rusya’dan altın ithalatını yasaklanması önersini savunurken, “Bu tedbir doğrudan Rus oligarklarını vuruyor ve Putin’in savaş makinesinin merkezini hedeliyor” dedi.
Altının Rusya’nın ihraç ettiği mallar arasında ikinci sırada yer aldığı ve ülkenin geçen yılki altın ihracatının yaklaşık 15 milyar 450 milyon dolar değerinde olduğu kaydedildi. Öte yandan Johnson ve Macron’un zirve kapsamında ikili bir görüşme yaptıkları da açıklandı. Buluşma sonrasında yapılan yazılı açıklamada, her iki liderin “Ukrayna Savaşı’nda kritik bir noktada bulunulduğu ve savaşın akıbetinin değişebileceklerine inandıkları” vurgulandı.
Almanya’daki G7 Zirvesi’nde Gündem Ukrayna
600 milyar dolarlık yatırım sözü
G7 liderleri, buluşmanın ilk gününde “Küresel Ekonomi” ve “Altyapı ve Yatırım Ortaklıkları” başlıklarını taşıyan toplantılara da katıldı. Söz konusu etkinliklerde, savaş ve COVID-19 pandemisinin etkisiyle artan yüksek enerji ve gıda fiyatları ile stagflasyon endişelerinin masaya yatırıldığı bildirildi.
Başkan Biden, ülkesinin diğer G7 ülkeleri ile birlikte önümüzdeki yıllarda dünyanın değişik noktalarında altyapı çalışmaları için yüz milyarlarca dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Finansman için devlet kaynaklarının yanı sıra, özel sektörün de desteğinin kullanılacağını açıklayan Biden, 2027’ye kadar 600 milyar doları bulacağını söylediği yatırımların sayesinde iklim koruma konusunda da önemli adımlar atılacağını bildirdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Avrupa ülkelerinin Çin’in 2013 yılında başlatmış olduğu Kuşak ve Yol Girişimi’ne bir alternatif oluşturmak için 300 milyar Euroyu seferber edeceğini söyledi.
G7’den sonra NATO Zirvesi
Almanya’nın ev sahipliğinde Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı‘nda düzenlenen ve 28 Haziran’a kadar sürecek zirveye Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya liderlerinin yanı sıra Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen da katılıyor.
Ayrıca Başbakan Olaf Scholz tarafından özel olarak davet edilen Arjantin, Endonezya, Senegal, Hindistan ve Güney Afrika’nın devlet ve hükümet başkanlarının zirvenin ikinci gününe iştirak etmeleri bekleniyor. G7’ye katılan liderlerin bir bölümü, Salı günü İspanya’nın başkenti Madrid’e geçerek, NATO üyesi devletlerin ittifakın yeniden yapılanmasının müzakere edileceği NATO Zirvesi’ne katılacak.
KAYNAK: VOA