Yazan Gökçe Hubar 09 Şubat 2021
6 Şubat günü 23.59’da Le Journal du Dimanche (JDD), “Soruşturma. Türk Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan Fransa’ya nasıl sızıyor”[1] başlıklı bir haber kaleme almıştır. Cezayir asıllı Fransız gazeteci Mohamed Sifaoui tarafından yazılan haberde özetle şu hususlara yer verilmiştir:
- JDD’nin de ortaya koyduğu gibi, Fransız istihbarat servisleri tarafından Élysée’ye gönderilen bazı raporlar, Türk gücünün bölgemiz üzerindeki artan etkisinden alarm veriyor.
- 5 Ocak 2018’de Paris’e resmi bir ziyarete kabul edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müslüman Kültü Fransız Konseyi (CFCM) liderlerine şu kışkırtıcı cümleyi sarf etmişti: “Fransa Müslümanları benim korumam altında. Size dokunanlar bana da dokunmuş olur.” Üç yıl sonra, Osmanlı devlet başkanı ile Emmanuel Macron arasında Fransa’nın İslamcılık’a karşı mücadele politikası çerçevesinde gerilimler -kamuya açık hakaretlere varana kadar- artarken, istihbarat servislerinin topladığı bilgiler, topraklarımızdaki Türk aktivizminin gerçekliğini kanıtlıyor.
- İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI), Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE) ve Emniyet İstihbarat Müdürlüğü (DRPP) tarafından Ekim 2020 sonunda Élysée Sarayı’na gönderilen çeşitli raporlar -ve JDD bu raporlara danışabilmiştir- Türkiye Büyükelçiliği ve Türk casusluk örgütü MİT tarafından yürütülen ağlar aracılığıyla Ankara’dan başlatılan gerçek bir sızma stratejisinin kapsamını, biçimlerini ve hedeflerini ortaya koymaktadır. Fransız uzmanların işaret ettiği bu “etki vektörleri”, esas olarak sadece Türk göçmen nüfusu üzerinde değil, aynı zamanda Müslüman örgütler aracılığıyla ve hatta son zamanlarda yerel siyasi hayatta, seçilmiş yetkililere verilen destekle hareket etmektedir.
Terör örgütü PKK’dan “Ankara rejimine muhalif silahlı Kürt hareket”olarak bahseden bu haberden bir gün sonra, 7 Şubat günü 11.00’da, “Dağıtılan ama hâlâ aktif olan Türk milliyetçisi bozkurtlar”başlıklı bir haber yayımlanmıştır. Yine aynı yazar tarafından kaleme alınan haberde;ultranasyonalist Türk militanlar[2] olarak isimlendirilen, Türk mafyası ve MİT ile bağları olduğu ve MİT tarafından Kürtlere ve Ermenilere karşı kirli işlerde başvuruldukları iddia edilen örgütün, Kasım 2020’de hükümet tarafından kapatılmasına rağmen bilhassa Facebook üzerinde halen aktif olduklarına, bu bilgiyi ‘uzun yıllar boyunca onları takip eden’ Fransız istihbaratının bir kaynağının verdiğine değinilmiştir.
Mohamed Sifaoui ile röportaj yapan Europe 1 ise, “Türk rejimi, diasporasını Fransa’da bir ‘Truva atı’ olarak mı kullanıyor?“[3]başlıklı haber yayımlamıştır. Sifaoui “Türk rejiminin yaptığı şey, Fransız makamlarını utandırmak ve kendi ülkelerinde egemen olarak uygulamak istedikleri politikaları uygulamalarını engellemek için diasporasının tamamını ya da bir kısmını Truva atı olarak kullanmaktır” demiştir.
Bu üç haber, Fransız istihbaratının raporlarına ve görüşlerine başvurulması bakımından önemlidir. Türk hükümetini, istihbarat teşkilatını ve diasporasını kamuoyuna olumsuz bir imajla lanse etme amacı taşıyan bir dille kaleme alınmıştır.Adı geçen organizasyonun Türk istihbaratı tarafından kullanıldığına ilişkin somut veriler sunulmadığı gibi, ilk haberde Erdoğan’dan Osmanlı devlet başkanı diye bahsedilerek büyük bir hata -ya da kara mizah- yapılmıştır. Terör örgütü PKK’da Kürt hareket olarak bahsedilmiştir. Propaganda ve iftiralarla doludur. Üzücü olan şudur ki, bir gazetecinin fikirlerinden ziyade, Fransız gizli servislerinin ve hükümetinin bakış açısını yansıtmaktadır.
Fransız istihbarat topluluğu şemasına göre Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü, Ordu Bakanlığı’na (bizdeki muadili Milli Savunma Bakanlığı); İç Güvenlik Genel Müdürlüğü ve Emniyet İstihbarat ise İçişleri Bakanlığı’na tâbidir.
[1]https://www.lejdd.fr/Societe/enquete-comment-le-president-turc-recep-tayyip-erdogan-infiltre-la-france-4023517
[2]https://www.lejdd.fr/Societe/les-loups-gris-nationalistes-turcs-dissous-mais-toujours-actifs-en-france-4023547?Echobox=1612693192#utm_medium=Social&xtor=CS1-4&utm_source=Twitter
[3]https://www.europe1.fr/international/le-regime-turc-utilise-t-il-sa-diaspora-comme-cheval-de-troie-en-france-4023604
Alıntı: 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü