Nijer’in demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhamed Bazum’a karşı geçen hafta yapılan darbe nedeniyle tetiklenen ve derinleşen kriz devam ederken, Fransa; başkent Niamey’de Fransız Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının bardağı taşırmasıyla, ülkedeki Fransız ve diğer Avrupalı vatandaşları tahliye etme kararı aldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tahliye edileceklerin küçük bir çanta dışında yanlarına bir şey almamasını söyledi.
Fransa, Nijer’de meydana gelen askeri darbeden sonra, Fransız ve diğer Avrupalı vatandaşları ülkeden tahliye etmeye hazırlanıyor. Fransız Dışişleri Bakanlığı, başkent Niamey’deki Fransız Büyükelçiliği’ne yönelik son şiddet olaylarının bu kararın alınmasında etkili olduğunu söyledi.
Nijer’in hava sahasının kapatılmasına da değinen Bakanlık, durumu “Vatandaşlarımızın kendi olanaklarıyla ülkeden ayrılmasına engel oluyor” şeklinde değerlendirdi.
Associated Press’te yer alan habere göre, Fransız ve diğer Avrupalı vatandaşların Nijer’den ayrılmak isteyenler için tahliye bugün başlıyor. Eski Fransız sömürgesi olan Nijer’de şu anda birkaç yüz Fransız vatandaşının bulunduğu tahmin ediliyor.
Başkentin otellerinde, ülkede uzun yıllar çalışmış olan bazı Fransız ve diğer Avrupalı vatandaşlar, tahliyenin nerede ve ne zaman gerçekleşeceği konusunda haber beklerken bavullarını hazırladılar.
Nijer ordusunu eğiten eski bir Fransız askeri yetkilisi, “İşim bitmedi, umarım durum sona erer ve yakında geri dönebiliriz. Bu (darbe) çok hızlı oldu ve kimse böyle bir şey beklemiyordu. Gerçekten şaşırdım” dedi.
ECOWAS, üye devletleri ile Nijer arasındaki tüm ticari ve finansal işlemleri askıya aldı ve bölgesel merkez bankalarında tutulan Nijer kaynaklı varlıkları dondurdu. Dışa bağımlı bir ülke olan Nijer’e yönelik yaptırımlar, 25 milyondan fazla insanı daha da fakirleştirebilir.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) hafta sonu, Nijer’e karşı seyahat ve ekonomik yaptırımlar açıkladı ve darbe liderlerini, devrik Cumhurbaşkanı Bazum’u bir hafta içinde göreve iade etmezse güç kullanabileceği konusunda uyardı. Bazum’un hükümeti, Batı Afrika’daki aşırılıkçılara karşı Batı’nın son demokratik ortaklarından biriydi.
Mali ve Burkina Faso’nun askeri hükümetleri, ortak bir açıklamada, “Nijer’e karşı herhangi bir askeri müdahale Burkina Faso ve Mali’ye karşı bir savaş ilanı olarak kabul edilecektir” ifadelerini kullandılar. Mali’nin devlet bakanı Albay Abdoulaye Maiga, Pazartesi akşamı Mali devlet televizyonunda açıklamayı okudu. İki ülke, ECOWAS’ın ekonomik yaptırımlarını “yasal olmayan, meşru olmayan ve insanlık dışı” olarak kınadı ve uygulamayı reddetti.
Mali ve Burkina Faso, 2020’den beri her biri iki darbe geçirdi; askerler, el Kaide ile bağlantılı artan cihatçı olaylarla mücadelede daha iyi bir iş çıkarabileceklerini iddia ederek hükümetlerini devirmişlerdi. ECOWAS her iki ülkeye de yaptırım uygulamış ve bloktan çıkarmıştı, ancak güç kullanma tehdidinde bulunmamıştı.
Ayrıca, 2021’den beri askeri yönetim altındaki başka bir ülke olan Gine, Nijer’in yönetimine destek veren bir açıklama yayınladı ve ECOWAS’ı “akıllı davranmaya” çağırdı. Açıklamada, ECOWAS’ın Nijer’e uygulayacağı yaptırımların mevcut soruna çözüm olmayacağı, sınırları aşan bir insanlık trajedisine dönüşeceği konusunda uyarılar yer aldı.