Oslo’da Richard Milne, Ankara’da Adam Samson ve Washington’da Felicia Schwartz imzalı “Batı, İsveç’i NATO’ya kabul etmesi için Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor” başlıklı Financial Times, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un, terörle mücadele yasasının Ankara’nın desteğine yönelik anlaşmanın son kısmında yer aldığını yazdı. İşte Financial Times haber detayları;
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ‘NATO hedefimizin bir parçası olarak terörle mücadeleyi hızlandırdık. İsveç’in NATO dışında kalması yalnızca Vladimir Putin’in kazanacağı bir şey’
Stockholm, Ankara’nın üyeliğine karşı çıkışını aşmak için son hamlesini yaparken, Batılı ülkeler İsveç’i NATO’ya kabul etmesi için Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor . İsveç başbakanı Ulf Kristersson, Financial Times’ta Perşembe günü yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasasının Ankara’nın askeri ittifaka katılım desteğini güvence altına alacak bir anlaşmanın “son kısmını” yerine getirdiğini yazdı. “İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu ciddi olarak değerlendirmenin zamanı geldi.
Kristersson, İsveç’in NATO dışında kalmasından yalnızca Rusya başkanı Vladimir Putin’in kazanacağı bir şey var” dedi . Üst düzey bir İsveçli yetkili, “Bu terör yasası, durumu çözmek için büyük umudumuz. O zaman karar Türkiye’ye düşer.” Geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç’in NATO’ya katılma talebi , iki yüzyıldan uzun süredir devam eden askeri uyumsuzluktan tarihi bir değişimi temsil ediyor.
Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Stockholm’ün terörle mücadele için daha fazlasını yapması gerektiğini savunarak Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına izin verirken bugüne kadar İsveç’in üyeliğini engelledi . İttifakın Rusya’nın savaşı konusunda birliği yansıtmaya çalıştığı bir dönemde, çıkmaz Türkiye ile NATO müttefikleri arasında bir sürtüşmeye yol açtı. Ayrıca NATO’nun yeni üyeleri kabul etmeye yönelik açık kapı politikasını da sorguladı. ABD ve diğer NATO müttefikleri, Erdoğan’ın hafta sonu Türkiye’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde gündemini güçlendirme arzusuna hoşgörülü davranırken, şimdi Erdoğan’ı pes etmeye ikna etmek için çabalarını hızlandırdılar. NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg dün yaptığı açıklamada, ittifakın 11 Temmuz’daki Vilnius zirvesine kadar İsveç’in NATO’ya katılmasının “kesinlikle mümkün” olduğunu söyledi. Ayrıca dün Erdoğan’la “İsveç’in NATO’ya katılımını tamamlamayı” tartıştığı “iyi bir telefon görüşmesi” yaptığını tweetledi.
Stoltenberg, iki günlük NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Oslo’da yaptığı açıklamada, bunu mümkün olan en kısa sürede elde etmek için çok çalışıyoruz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO toplantısına gitmeden önce dün de İsveç’i ziyaret etti. “İlerleme zamanı şimdi, bunun Vilnius zirvesinden önce olmasını istiyoruz” dedi. ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü yeniden seçilmesinden dolayı Erdoğan’ı tebrik etmek için onunla konuştu. Biden, “Hala F16’lar savaş uçakları üzerinde bir şeyler üzerinde çalışmak istiyoruz” dedi. “Ona İsveç ile bir anlaşma istediğimizi söyledim, o yüzden bunu da halledelim.” Türkiye, ABD ile milyarlarca dolar değerinde F16 savaş uçağı satın almak için bir anlaşma yapmayı umuyor, ancak anlaşma Kongre tarafından erteleniyor. Biden yönetimi, Ankara’nın Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına izin vermesinden kısa bir süre sonra, Nisan ayında 259 milyon dolarlık bir F16 yenileme paketini onayladı. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nün Türkiye araştırma programı yöneticisi Soner Çağaptay, Kürt terörizmi konusundaki sert tavrı yeniden seçilme hedefinin merkezi bir özelliği olan Türkiye cumhurbaşkanının daha fazla hilekârlık yapacağını tahmin etti. Kongre, Türkiye’nin ilk adımı atması ve İsveç’e yeşil ışık yakması gerektiğini söylüyor. Erdoğan, ‘hayır, Kongre’nin ilk adımı atmasını ve F-16’lara yeşil ışık yakmasını istiyorum, sonra devam edeceğim’ diyecek” dedi. Erdoğan’ın iletişim direktörü Fahrettin Altun, Ankara’nın devam eden endişelerine işaret ederek, Twitter’da Türkiye hükümetinin yeni terörle mücadele yasasının çıkmasını içtenlikle umduğunu yazdı ve şöyle ekledi “gerektiği gibi uygulanacaktır”. İsveç’i, ABD, AB ve Türkiye’nin terör örgütü olarak sınıflandırdığı Kürdistan İşçi Partisi veya PKK üyelerinin Pazar günü düzenleyeceği gösteri planlarını durdurmaya çağırdı. Hem Erdoğan hem de Kristersson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un öncülüğünü yaptığı kıta çapında yeni bir forum olan Avrupa Siyasi Topluluğu’nun Perşembe günü Moldova’da yapılacak zirvesine katılmaya davet edildi. Erdoğan, Stockholm’de Türk büyükelçiliği önünde Kuran’ın yakılması, başkentin merkezinde PKK bayrağının dalgalandırılması ve önemli binalara PKK yanlısı sembol ve mesajların asılması gibi olaylardan rahatsız. Kuzeyli yetkililer, ABD’nin daha önce Erdoğan’a karşı daha fazla geri adım atmadığı, ancak şimdi bunu Vilnius zirvesinden önce yapacağını umduğu için İsveç’teki hayal kırıklığından bahsetti. Diğer NATO ülkeleri, Ukrayna işgalinden bu yana İskandinav ve Baltık bölgelerinde güvenlik için hayati önem taşıdığını savunarak, Erdoğan’ı İsveç’in üyeliğini desteklemeye çağırdı. Norveç başbakanı Jonas Gahr Støre bu hafta “Türkiye’nin İsveç’in başvurusunu şimdi onaylamasını bekliyoruz” dedi.