Olur mu böyle başlık demeyin. Yanlış okumadınız. Fatih Sultan Mehmet’i anlatan bir kitabın fiyatı tam 400 TL. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı bir eser. Üstelik emek de harcanmamış. Çeşitli tarihçilerin Fatih Sultan Mehmet ile ilgili yazıları bir araya getirilerek kitaplaştırılmış.
Belediye Kültür AŞ’nin yaptığı tanıtım notunda, söz konusu kitap için şu satırlara yer veriliyor:
“Fatih Sultan Mehmed”, Fatih’in tarihsel, siyasi, askeri kimliğinin yanı sıra eğitime, bilgiye, liyakate ve sanata verdiği öneme; İstanbul’un fethi ve döneme dair özel bilgiler sunuyor.
Kültür AŞ Yayınları’nca hazırlanan, alanının önde gelen isimlerince kaleme alınan “Fatih Sultan Mehmed”, okurlarla buluştu.
“Fatih Sultan Mehmed”, çocuk yaşta tahta geçişinden tahttan feragatine ve tekrar dönüşüne, küçüklükten başlayan sanat ilgisinden eğitime, bilgiye, liyakate verdiği önemi Fatih özelinde okuyucusuyla paylaşırken, yararlanılan birçok arşiv, belge ve görselle hem olayların, konuların anlaşılmasını kolaylaştırıyor hem de beş asır öncesinin zihinde canlanmasını sağlıyor.
“Fatih Sultan Mehmed”, Osmanlı’da müzik, resim, mimari, hat sanatı, cilt sanatı, meslekler, medreseler, ilim hayatı, dil ve edebiyat, sosyal hayat, mutfak kültürü, vakıflar ve vakfiye, sikkeler gibi akla gelebilecek birçok konuda hem genel hem de Fatih’e ve dönemine dair özel bilgiler sunuyor. Kitap, tarihin yaşananlarla bir maziden ibaret değil, birikimle ilerleyen, yol gösteren olduğunu da hatırlatıyor.
Belediyenin görevleri arasında gelen kültür faaliyeti, elbette yapılması gereken bir işlev. Üstelik İstanbul gibi devasa bir bütçeye sahip olan İBB, bu şehri fetheden komutanla ilgili yayınlar yapmak zorunda. Ama bunları her kesimden İstanbul’lunun alabileceği bir fiyat ile satmak zorunda.
Ne yazık ki; kuşe kağıda basılı olsa da, ciltlenmiş bir eser olsa da, Fatih Sultan Mehmet’i anlatan bir kitabı 400 TL’ye satamazsınız! İBB’nin bu rakamla bir kitabı satışa sunmasının tek amacı olmalı: “ Almayın, okumayın… “ Gerekirse zararına satış ile kültürel eserler basarak vatandaşa hizmet vermek zorunda olan İBB, diğer yayınlarında da aynı hassasiyeti gösteriyor mu?