Alıntı: Euronews
Genç nesillerin eğitimi, yalnızca sınıfta verilen eğitimle sınırlı değildir. Fakat çocuklar ve gençleri, onları ileride iş ve aile hayatlarına yön verecek ahlaki değerlerle donatmak her zaman kolay olmayabiliyor ve farklı yöntemler gerektirebiliyor. Aileler ve öğretim görevlileri, gençleri sıkça takım oyunları oynama yönünde teşvik ederler. Bunun nedeni, takım oyunlarının gençlere hem eğlenceli bir zaman yaşatması hem de önemli değerler edinebilmelerini sağlayan etkili bir araç olmasıdır.
Football for Friendship (F4F – Dostluk için Futbol) platformu, geçtiğimiz sekiz yıl boyunca dünyanın her tarafından genç bireylerin bir araya gelmelerini, futbol tutkularını paylaşmalarını ve bununla beraber dostluk, eşitlik, hakkaniyet, sağlık, barış, bağlılık, galibiyet, gelenekler ve onur gibi konularda, F4F projesinin temel taşları olan önemli etik değerleri edinmelerini sağlamaktadır.
2020 yılında dünya genelinde uygulanan sosyal kısıtlamalar nedeniyle gerçek futbol maçları kesintiye uğramış olsa da F4F, bir milyondan fazla kişinin katılımıyla sekizinci sezonunu da tamamladı. Program bünyesinde başlatılan F4F World adlı yeni bir online oyunla dünyanın dört bir yanındaki gençlerin bir araya gelip futbol oynayabilmeleri sağlandı. Oyunda farklı karakterlere bürünebilen oyuncular ister futbolcu ister antrenör ister taraftar olabiliyor ve bu rollerin her biri farklı sorumluluklara ve görevlere sahip. Oyuncular tercih ettikleri takımlara başvurup katılabiliyor, oyunda ilerledikleri zamanın antrenör olabiliyor, başka futbolcular seçebiliyor ve kendi takımlarını kurabiliyorlar. Düzenlenen ilk uluslararası F4F eWorld Şampiyonası, 104 ülkeden genç oyuncuların oluşturduğu 32 takımı F4F World futbol simülatöründe buluşturdu.
Aralık ayının başlarından beri indirilebilen oyun, dünyanın dört bir yanından oyuncuları bir araya getirmesi, hem mobil cihazlarda hem de PC üzerinden oynanabilmesi ve orijinal tasarımı, oyun mekaniği ve karakter yaratma özelliğiyle genç oyuncular arasında büyük beğeni topladı.
Sokağa çıkma yasaklarının, evden eğitim zorunluluğunun ve sınırlandırılmış sosyal yaşamların hükmettiği bu dönemde gençlerin futbolla haşır neşir olabilmelerini sağlayan bu online oyun, ayrıca farklı kültürler ve yaşamlardan gelen birçok futbol meraklısının yeni arkadaşlıklar kurmalarını ve sahalardan uzakta futbol becerilerini pekiştirmelerini sağlamaktadır.
Çocukların ve gençlerin oyunda seçebildikleri çeşitli roller ve takım kurmak, oyuncu seçmek, antrenörlerle çalışmak ve topluluğun bir parçası olmak için girdikleri etkileşim, onlara ortak tutkuları futbol olan diğer oyuncularla arkadaşlıklar kurabilmeleri için harika bir zemin sunmaktadır.
Platformun sunduğu ve tanınmış futbolcular ve F4F elçilerinin de görev aldığı Online Uluslararası Dostluk Kampı, yaşları, cinsiyetleri, ülkeleri, ırkları veya fiziksel becerilerinden bağımsız olarak gençlere takım kurma oyunları ve seminerler sunmaktadır. “Football for Friendship, futbol hayranı olan gerçekten yetenekli ve motivasyonu yüksek çocukları bir araya getiren bir programdır. Burada kendilerini geliştirebiliyorlar, birbirlerini daha yakından tanıyabiliyorlar ve başka ülkelerden yeni arkadaşlar edinebiliyorlar” diyen F4F Uluslararası Futbol Elçisi Roberto Carlos, sözlerine şöyle devam ediyor: “Dünyanın dört bir yanında bulunan genç futbol oyuncuları, Football for Friendship’e katılmak için can atıyor. Ve bu programın vurguladığı evrensel insani değerler, bu çocuklar ve gelecekleri için gerçekten büyük önem teşkil ediyor.”
Sezon sonunda düzenlenen ve 100’den fazla ülkede yaşayan çocuklar için organize edilen görüntülü online buluşma, Fransa, Brezilya, Rusya, Uruguay, Pakistan, İrlanda, Kıbrıs, Peru, Hindistan, Guyana ve İspanya’dan yapılan canlı bağlantılar eşliğinde 2,5 saatlik bir uzmanlık eğitimine yer verdi. Futbol konulu bir görüntülü online buluşmada bugüne dek görülmüş en büyük kitleyi buluşturmayı başaran F4F, bu sayede GUINNESS DÜNYA REKORLARI KİTABI’NA™ da girmeyi başardı.
F4F World’un kurallarını öğrenip izleyen genç oyuncular, bu sayede internet ortamındaki davranışlarından sorumlu olmayı da öğreniyorlar. Çeşitli kültürlere, ırklara ve inançlara sahip çocuklar, gençler ve antrenörlerle maçlara ve antrenmanlara katılan oyuncular, futbolun temelinde yatan sportmenliği öğrenmekle birlikte herkese karşı adil olmayı, eşit davranmayı ve saygı göstermeyi de öğreniyorlar.
F4F ve özellikle yeni online oyun, zorlu sosyal ve ekonomik şartlarının yaşandığı günümüzde gençleri başarılı olma, oyun ve takımlarına bağlı kalma ve geleneksel bir sporu yaşatma arzularını sürdürmeleri yönünde motive etmektedir.