GİRESUN YEREL YEMEK TARİFLERİ YEMEK TARİFLERİ LİSTESİ ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASIETLİ PANCAR (KARALAHANA) SARMASIFASULYE DİBLESİFASULYE TURŞUSU KAVURMASIFIRIN KURU FASULYEHAMSİ BOREĞİ / HAMSİLİ PİLAVISIRGAN YEMEĞİKARALAHANA ÇORBASIKARALAHANA DİBLESİKİRAZ TUZLUSU KAVURMASIMANTAR KAVURMASIMENDEK ÇORBASIMEREVCEN (DİKEN UCU)PEZİK (PAZI) MIHLAMASIPEZİK (PAZI) MÜCVERİSAKARCA KIZARTMASISAMAKSATAFLAN TUZLUSU KAVURMASI(DAPHNE)TEL KADAYIFYAĞLAŞYEŞİL DOMATES TUZLUSU KAVURMASIYUMURTALI FASULYE KURUSUHOŞMAKBEZELYE KIZARTMASIMISIR EKMEĞİHAMSİ IZGARAGALDİRİK KAVURNMASIGALDİRİK TURŞU KAVURMASICIRITTAHAŞILTAVUK MANTARI KAVURMASIHOŞURAN ÇORBASICELECOŞKEŞKEKMISIR ÇORBASIISIRGAN OTU ÇORBASIMEREVCEN MÜCVERİHAMSİ BUĞLAMAGALDİRİK KIZARTMASIAVUZARMUT HAŞLAMASIPANCAR ÇİÇEĞİ KAVURMASIEKMEK MAKARNASI (TATLI)EKMEK BÖREĞİZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASIHAMSİ DİBLESİMEZGİT TAVAPALAMUT TAVAPALAMUT PİLAKİİSTAVRİT TAVASARGAN (ZARGANA) BUĞLAMAFIRINDA İZMARİTBARBUN BUĞLAMAÇALAR (İSKORPİT) SOTELENDENOZ (EŞKİNA) BUĞLAMAKEFAL BUĞLAMA 1-ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASIMALZEMELER:1/2 kg. çileklik (çalıçileği) 2 adet soğan1 çay bardağı mısır yarması1 kaşık salça1 su bardağı kuru fasulye1 adet soğan2 kaşık tereyağı. HAZIRLANIŞI: Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması ve fasulye ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Doğranmış çileklikler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir. Diğer taraftan ince bir şekilde kıyı¬lan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha pişirilerek sıcak servis yapılır. 2-ETLİ PANCAR (KARALAHANA) SARMASI MALZEMELER:2 demet karalahana1 kg. kıyma1.5 su bardağı pirinçYarım demet maydonoz2 baş soğan2 kaşık salça Tuz HAZIRLANIŞI: Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır. Pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğanır ve kıymaya katılır. Maydonoz ile tuz ilave edilerek yoğurulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünür ve içerisine hazırlanan kıymadan bir miktar konularak sarılır. Sarmaya tencereye dizilir. Üzerine sulandırılmış salça, tuz ve sıcak su konularak pişirilir. Et yerine pirinçli iç hazırlanarak zeytinyağlı olarak da yapılabilir. Karalahana, pirinç, kıyma ve soğanla hazırlanan ‘Etli karalahana Sarması’, değişik tatlar arayanlar için muhteşem bir tercih. Vejetaryenler için ise sade pirinç ile yapılan zeytinyağlı seçeneği de mevcut. 3-FASULYE DİBLESİ MALZEMELER:5 kase ince doğranmış fasulye1 su bardağı pirinç2 adet boy soğan 2 yemek kaşığı tereyağI 1 fincan sıvı yağ HAZIRLANIŞI: Bir tencereye doğranmış fasulyenin yarısı konulur, üzerine yıkanmış pirinç ilave edilir.Tekrar bir sıra fasulye konulur. En üste soğan ilave edilerek pirinçler uzayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.ayrı kapta eritilerek yağ diblenin üzerine ilave edilir. Ağzı kapatılarak 10 dakika demlendirilir, sıcak servis yapılır. arzuya göre 1 adet havuç minik küpler halinde ilave edilir. Fasulye turşusu da Karadeniz’in özel lezzetlerinden biri. Soğan ve tereyağından yapılan bu özel ve farklı lezzeti mutlaka tatmalısınız 4-FASULYE TURŞUSU KAVURMASI MALZEMELER:2 tabak fasulye turşusu2 adet orta boy soğan1 kaşık tereyağı1-2 kaşık sıvı yağ. HAZIRLANIŞI: Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır. 5-FIRIN KURU FASULYE MALZEMELER:1/2 kg fırın kurusu fasulye1 su bardağı kuru fasulye2 kaşık pirinç 1 çay bardağı mısır yarması 1 avuç mısır unu 2 adet soğan1 tatlı kaşığı salça2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı sıvı yağ. HAZIRLANIŞI: Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve doğranır. Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür. Tencerede tereyağı eritilir, soğan ve salça konarak kavrulur. Kuru fasulye, yarma ve fırın kurusu fasulyeler ilave edilerek bir süre kavrulur. Üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek karıştırılarak mısır unu da konduktan sonra pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. 6-HAMSİ BOREĞİ/HAMSİLİ PİLAV MALZEMELER:1 kg. hamsi,2 adet orta boy soğan2 su bardağı pirinç, 1 çay bardağı sıvı yağ,1 demet maydanoz, Bir tutam kuru nane, Bir tutam karabiber,Bir tatlı kaşığı tuz,Bir tatlı kaşığı salça,Yeteri kadar su, Biraz mısır unu. HAZIRLANIŞI:Yağ, soğan, salça, kavrulur. Pirinç eklenip pilav yapılır. İyice dinlendiktin sonra tuz, karabiber, nane katılıp ocaktan alınır. Hamsiler iyice yıkanır mısır ununa bulandıktan sonra kılçıkları çıkarılır. Yaklaşık 26 santimetre çapındaki düz kapaklı çevirme tavasına bir çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra hamsiler sırtları dışa gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde tavanın iç ve yan yüzlerine dizilir. İç pilav tavaya yayılır. Hamsilerin dışarı taşmış uçları üste kapatılır. Ocakta hamsilerin alt yüzeyi piştikten sonra tavanın kapağına ters yüzü çevrilir ve tavaya sıvı yağ ekleyerek diğer yüzleri de pişirilir. Pezik, soğan, yumurta ve tereyağı ile yapılan pezik mıhlamasının lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Ispanakgillerden olan pezik bitkisinin yapraklarında A ve C vitamini bulunuyor. Ayrıca öksürüğe iyi gelirken, hazmı kolaylaştırıyor, böbrek ve dalak ağrılarına da iyi geliyor. 7-ISIRGAN YEMEĞİ MALZEMELER:1 kg. Isırganotu4 diş sarımsak 1 çay bardağı un 3 kaşık tereyağıTuz * Nane * Su. HAZIRLANIŞI: Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir (robot veya blender ile de ezilebilir). Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe konur. Eğer kıvamı koyu ise arzuya göre biraz su ilave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır. Not: Arzu edilirse üzerine süt ilave edilerek de yenebilir. |