Dünyanın şimdiye kadar gördüğü en hızlı uçak olan “Son of Blackbird”, saatte 4 bin kilometrenin üzerindeki şaşırtıcı hızları aşmayı vaat ederek 2025’te göklerle buluşacak.
“Son of Blackbird” olarak adlandırılan SR-72 uçağı, ABD Hava Kuvvetleri’nin havacılık becerilerini geliştirmek ve gökyüzüne hükmetmek için yaptığı çok gizli bir görevin parçası.
Uçağın mermilerini daha öncekilerden çok daha etkileyici bir hızda ateşleyebileceği ve hipersonik hızlara anında ulaşabileceği ancak daha da önemlisi bu hızlarda daha uzun süre kalabileceği bildiriliyor.
PİLOTA GEREKSİNİM DUYMUYOR
Kokpitte insana ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanan uçağın, ordunun uçakları kullanma biçiminde devrim yaratabileceği bildiriliyor.
Şimdiye kadarki en hızlı uçak Mach 6 statüsündeydi. Tarihte uzay gemileri dışında buna yaklaşan başka hiçbir şey görülmedi.
Mach 6, saatte 4 bin 100 kilometrenin üzerindeki hızlara ulaşabiliyor ve SR-72’nin de bu civarda hızları hedeflediği bildiriliyor.
Bu hız, eğer bir yere olağanüstü bir sürede ve saatte 4 bin milin üzerinde bir azami hıza ulaşmaları gerekiyorsa, ordu için çok önemli olabilir. Uçağın bu hızlara ulaşması, ABD’den Avrupa’ya bir buçuk saatte varmak anlamına geliyor.
Efsanevi bir uçak olan SR-71 Blackbird, 1960’ların ortasında göklere çıktı ve Sovyet hava sahasında son derece tehlikeli bazı görevlerde yer aldı.
Bu görevlerin çoğu, ABD’ye gönderilmek üzere Sovyet nükleer füze sahalarının ve askeri üslerinin fotoğraflarını çekmeyi içeriyordu.
24 kilometre ile 26 kilometre arasındaki yüksekliklerde uçan model, herhangi bir ticari uçaktan 15 kilometre daha yüksekte uçabiliyor.
Blackbird göklerde olduğu dönemde herhangi bir düşman uçağı tarafından dokunulmaz olarak görülüyordu ve diğer orduların sahip olduğu neredeyse tüm silah sistemlerinden kaçmayı başarıyordu.
4 BİN FÜZENİN HEDEFİ OLDU
Şaşırtıcı bir istatistik dizisinde SR-71 Blackbird 1998’de kullanımdan kaldırıldığında hizmette olduğu süre boyunca onu düşürmek için 4 bin füze ateşlendiği ortaya çıktı. Ancak casus uçak herhangi bir şeyin onu yakalayamayacağı kadar hızlı ve akıllıydı.
Yeni çıkacak modelin iki kat daha hızlı olması nedeniyle SR-72 neredeyse yenilmez olabilir.
Yeni uçak, 30 metre uzunluğundaki selefiyle benzer boyutta olacak.
Ancak SR-71’in daha yeni ve daha güncel modeliyle karşılaştırıldığında büyük bir dezavantajı vardı. Bir pilota ihtiyacı vardı ve pilotların “uzay giysisi” giymeleri gerekiyordu.
Kokpitte insana ihtiyaç duymayacak SR-72’nin, lazer gibi yönlendirilmiş enerji silahları ve hipersonik mühimmatlar gibi yeni tehlikelerle mücadele etmesi gerekecek.
BOEING 747’DEN 2 KAT BÜYÜK YOLCU UÇAĞI
Havacılık dünyasını büyük ölçüde etkileyecek diğer projeler arasında, Boeing 747’nin iki katı büyüklüğünde olduğu düşünülen dünyanın en büyük yolcu uçağı yer alıyor.
Bu yolcu uçağı 635 bin kilogramlık ağırlığıyla Boeing 747’nin üç katı kadar daha ağır.
Kaynak: ntv.com.tr