İklim uzmanları, dünya liderlerini son kez uyarıyorlar; sıcaklığın 1.5C dereceye yükselmesinin, gezegen için müzakere edilemeyen hayati bir fiziksel eşik olduğunu söylüyor – Kapitalizm gezegeni öldürüyor – kendi yıkımımızı bırakmanın zamanı geldi -Başbakan Boris Johnson, zirve öncesi son dakika görüşmeleri sırasında ‘çok fazla ülke çok az şey yapıyor’ eleştirisini getirdi – Ayrıca Cop26 başarısızlığının kitlesel göç ve gıda kıtlığı anlamına gelebileceğini söylüyor Boris Johnson – ‘Kıyamet yakında’ – isteksiz Ortadoğu ülkeleri iklim krizi gerçeklerine gözlerini açmak zorundalar – Bölge dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısınırken, petrol ganimeti rejimleri iktidarda tutarken, dünya liderleri bir çıkmazda olduklarını savunuyorlar – Bu yaz Güney Irak’ta Basra civarında , 50C derecelik ısı nedeniyle elektrik şebekeleri üzerindeki baskı elektrik kesintilerine yol açtı –
G20 ülkeleri 1.5C derece konusunda çok yol katediyor – Bunu kabul etmek, Glasgow’daki BM Cop26 öncesinde iyi bir başlangıç olabilir – İşte, Britanya basınında”Gizli müzakere!” olarak değerlendirilen detaylar ;
G20 Liderler Zirvesi bu yıl İtalya’nın başkenti Roma’da başladı. İtalya’nın dönem başkanı olduğu zirvede liderler, Covid-19 salgını nedeniyle iki yıllık aradan sonra ilk kez masa etrafında toplanıp yüz yüze geliyorlar. G20 fosil yakıta veda etmeli ve Paris 1.5C derece hedefini yeniden taahhüt etmeli. Glasgow Cop26 görüşmeleri başlamadan önce de başarısız olabilir. Bu hafta sonu, Cop26 başlarken, G20 Roma’da sona eriyor. 20 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomi, küresel sera gazı emisyonlarının %78’ini oluşturduğundan, bu maksimum bir korku anı olarak değerlendiriliyor. Glasgow’daki BM Cop26 sürecinin incelemesi ve kapsayıcılığı dışında buluşuyorlar. Kabul edip etmeyebilir, Paris anlaşmasının küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlandırma hedefini doğrulayabilir veya sonsuza kadar ulaşılamaz hale getirebilir.
İlk kötü haber – G20 bildirisi bir uzlaşma belgesi, asgari bir anlaşmadır. Örneğin, bir ülke kömür için bir aşamalı çıkış tarihi belirlemeye hayır derse, bu nihai tebliğde yer almayacaktır, dolayısıyla daha belirsiz bir formülasyon kullanılabilir.
İkinci, iyi haber – Bireysel G20 ülkeleri, belirli konularda baskıya karşı savunmasızdır. Ülkeler tecrit edilirse, başlangıçta ulaşılmaz görünen şeyi kabul edebilirler. İtalya G20 başkanlığını elinde tutuyor ve Cop26’ya ev sahipliği yapmak için İngiltere ile ortaklık kurdu. Yani, İtalya başbakanı Mario Draghi’nin Glasgow’da en iyi başarı şansını veren bir G20 bildirisi imzalamak isteyeceği anlamına geliyor.
İyi bir G20 bildirisi dört unsuru içerecektir: 1.5C ile tutarlı emisyonlara ilişkin uzun vadeli hedefler; emisyonları azaltmak için sistemik kısa vadeli önlemler; iklim finansmanı taahhütleri; ve G20’nin 1.5C’de teslim etme konusunda yoldan çıktığının açık bir onayı.
G20’nin, Paris anlaşmasının iki sıcaklık hedefinden daha düşük olanı olan ısınmayı 1.5C derece ile sınırlama konusundaki taahhütlerini teyit etmesi gerekiyor. 1.5C derecede kalmak, Paris’in üst sınırı olan 2C derecede kalmaya kıyasla iklim eylemini yirmi yıl ileriye taşımak anlamına geliyor. Bir bakıma, iklim krizini bir politikacının kariyerinin zaman dilimi içinde çözmek anlamına geliyor, yani başarısızlıklarının sonuçlarıyla, hatta belki de mahkemede başa çıkabilecekleri anlamına geliyor. Bu zihinleri netleştirir.
G20’nin tamamı yüzyıl ortası net sıfır hedeflerine bağlı kalsaydı, fosil yakıtlar gün batımı endüstrileri haline gelirdi. Uluslararası Enerji Ajansı, yeni fosil yakıtlara yatırım yapılmaması da dahil olmak üzere 400 kilometre taşı ile net bir 2050 net sıfır yolu sunuyor. Başlangıç için bu, hükümetlerin denizaşırı kömür finansmanını sona erdirmek anlamına geliyor – ABD, AB ve Çin’in zaten üzerinde anlaştığı bir şey, bu yüzden ulaşılabilir olmalı.
Gelişmiş ülkeler için 2030 ve gelişmekte olan ülkeler için 2040’taki tüm azalmamış kömürler için aşamalı bir çıkış tarihi daha zor olacak. İklim-parya Avustralya’yı köşeye sıkıştırmak anlamına gelecek.G20’nin fosil yakıt sübvansiyonlarına son vermesi gerekiyor. Ocak 2020’den bu yana, fosil yakıt sübvansiyonlarına, Covid-19’dan “yeşil” iyileşme için harcadıkları gibi, 298 milyar Dolarlık şaşırtıcı bir şekilde para döktüler.
G20’deki gelişmiş ülkeler, iklim finansmanında yılda 100 milyar Dolar taahhütlerini yeniden teyit etmelidir. Bankacılık ve finans sektörlerini net sıfıra uyum sağlayacak şekilde reforme etmeye yönelik daha geniş bir taahhüt, yatırımların düşük karbona kayacağının sinyalini verecektir. Son olarak, G20’nin toplu olarak emisyonlarının Paris uyumluluğundan uzak olduğunu net bir şekilde belirtmesi gerekiyor. Böylelikle Glasgow’da önümüzdeki birkaç yıl içinde emisyonların azaltılmasındaki ilerlemeyi hızlandırma planlarını detaylandıran bir anlaşma da dahil olmak üzere, yakın gelecekte taahhütleri hızlandırmak için kritik öneme sahiptir.