Dünya üzerinde sigara içenlerin sayısı 1,1 Milyar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı – Hükümetler, 2019’da gençlerin 8 milyon insanı öldüren alışkanlığı edinmesini engellemeye odaklanmalarını söyledi – Araştırmalar sigarayı azaltma çabalarının nüfus artışıyla geride kaldığını gösterdi –
Son yapılan araştırmaya göre, sigara içmek 2019’da yaklaşık 8 milyon insanı öldürdü. Alışkanlık dünyanın dört bir yanındaki gençler tarafından benimsendiğinden sigara içenlerin sayısı arttı.
Perşembe günü Lancet’de yayınlanan bir araştırma, 1990’dan sonraki dokuz yılda 150 milyon daha fazla insanın sigara içmesiyle, alışkanlığı azaltma çabalarının nüfus artışıyla geride kaldığını ve 1,1 milyar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya çıkarttı.
Çalışmanın yazarları, yeni sigara içenlerin % 89’u 25 yaşında bağımlı ancak bu yaşın ötesinde başlama olasılığı düşük olduğundan, hükümetlerin gençler arasında sigara alımını azaltmaya odaklanması gerektiğini vurguladılar.
Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü’nde bir araştırmacı Marissa Reitsma, “Gençler özellikle bağımlılığa karşı savunmasızdır ve dünya çapında yüksek bırakma oranlarının yakalanması zor olduğu için, ülkeler her yıl yeni sigara içenlerin sayısını önemli ölçüde azaltmazsa, tütün salgını gelecek yıllar boyunca devam edecektir” dedi.
,
Son otuz yılda sigara içme yaygınlığı küresel olarak azalmış olsa da, 20 ülkede erkeklerde ve 12’de kadınlarda artmıştır. Dünya sigara nüfusunun üçte ikisini yalnızca 10 ülke oluşturuyor: Çin, Hindistan, Endonezya, ABD, Rusya, Bangladeş, Japonya, Türkiye, Vietnam ve Filipinler. Çin’de her üç kişiden birisi tütün kullanıcısı ( 341 milyon) olarak hayatlarına devam ediyorlar.
2019’da sigara, iskemik kalp hastalığından 1,7 milyon ölüm, kronik obstrüktif akciğer hastalığından 1,6 milyon ölüm, trakeal, bronş ve akciğer kanserinden 1,3 milyon ölüm ve felçten yaklaşık 1 milyon ölümle ilişkilendirildi. Önceki araştırmalar, uzun süreli sigara içenlerin en az yarısının doğrudan sigarayla bağlantılı nedenlerden öleceğini ve sigara içenlerin ortalama yaşam beklentisinin hiç sigara içmeyenlere göre 10 yıl daha düşük olduğunu göstermiştir.
Araştırma, 204 ülkedeki eğilimleri inceledi ve ölüme ve sakatlığa yol açan sağlık sorunlarını inceleyen Küresel Hastalık Yükü konsorsiyumunun bir parçası olarak üretildi.
Araştırmaya göre, tüm ülkelerin yarısı, 15 ila 24 yaşındakilerin alımını durdurma konusunda hiçbir ilerleme kaydetmemişti ve çoğu yerde yasal olan bir kişinin başlaması için ortalama yaş 19.
Marissa Reitsma, kanıtların, gençlerin alışkanlığı edinmede gecikmelerle karşılaştıklarında, sonunda sigara içmeye başlama olasılıklarının daha düşük olacağını gösterdiğini belirtti ve “Gençlerin 20’li yaşların ortalarına kadar sigara içmemelerini sağlamak, gelecek nesil için sigara içme oranlarında radikal düşüşlere yol açacaktır” dedi.
182 ülkenin tütün kontrolüne ilişkin 2005 sözleşmesini imzalamasına rağmen, sigarayı azaltmaya yönelik politikaların uygulanması çeşitliydi. Araştırmacılar, vergilendirmenin en etkili politika olduğunu, ancak gelişmiş ülkelerde bir paket sigaranın yüksek maliyeti ile düşük ve orta gelirli ülkelerde önemli ölçüde daha düşük maliyet arasında önemli bir tutarsızlık olduğu satandı.
Araştırmanın ortak yazarından Vin Gupta, gençleri cezbedebilecek aromalı sigaralar ve e-sigaralar gibi ürünlerin yanı sıra sigarayla mücadelede daha güçlü bir bağlılık olması gerektiğini söyledi. Gupta, “Bazı ülkelerdeki ilerlemeye rağmen, tütün endüstrisinin müdahalesi ve azalan siyasi bağlılık, küresel tütün kontrolü konusundaki bilgi ve eylem arasında büyük ve kalıcı bir boşlukla sonuçlandı.
Reklam, tanıtım ve sponsorluk yasakları internet tabanlı medyayı kapsamalıdır, ancak dört ülkeden yalnızca biri her tür doğrudan ve dolaylı reklamcılığı kapsamlı bir şekilde yasaklamıştır.” dedi.