Myanmar’da askeri hükümet karşıtı protestolar devam ederken Dünya Bankası, ülkenin darbe sonrasında gerçekleştirdiği fon taleplerini işleme sokmayacağını duyurdu.
Myanmar’da seçimlerin hileli olduğunu iddia eden asker yönetime el koymuştu. Darbe sonrası başlayan protestolar ise gün geçtikçe büyüyerek devam ediyor.
MYANMAR’DA POLİS MÜDAHALESİ
Myanmar polisi yapılan darbe karşıtı protestoları dağıtmak amacı ile Yangon şehri ve çevresinde gece boyunca sıkı denetim gerçekleştirdi. Bölgeden gelen canlı yayın görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, polis Yangon şehrinin Tamwe bölgesinde, darbe yapılması sonrası protesto gerçekleştiren kalabalığı dağıtmak amacı ile göz yaşartıcı gaz kullandı.
BÖLGE HALKI DEFALARCA SİLAH SESİ DUYDU
Tamwe sakinleri defalarca silah sesi duyduklarını söylerken, polislerin cuma gecesi saat 02.00 civarına kadar bölgeyi terk etmediklerini ifade etti. Vatandaşlar yaşananlardan dolayı çok korktuklarını belirtirken, sabah uyandıklarında sokaklarda boş kovanlar, parçalanmış biber gazı tüpleri ile kaçan protestocuların terliklerini bulduklarını söyledi. Yaşananlar ordunun toplumun her kesimden Suu Kyi’ni sivil hükümeti altında büyümüş vatandaşlara otoritesini empoze ettirmekte zorlandığını gösterdi.
KONSEY SÖZCÜSÜ TELEFONLARA ÇIKMIYOR
Sivil hükümet destekçileri sosyal medyada bugün bir protesto daha gerçekleştireceklerini duyururken askeri konsey sözcüsünün hiçbir telefon aramasına dönemediği bildirildi.
DÜNYA BANKASI’NDAN FON RESTİ
Bunun yanı sıra Dünya Bankası 1 Şubatta yapılan darbe sonrasında gerçekleştirilen fon taleplerini işleme sokmayacağını bildirdi. Reuters Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Myanmar Ekonomi Bakanlığı’nın talebi üzerine Dünya Bankası ülkedeki projeler için ödediği fonları askıya aldı.
DAHA ÖNCE 350 MİLYON DOLARDAN FAZLA KREDİYİ ONAYLAMIŞTI
Dünya Bankası Başkanı David Malpass geçen hafta yaptığı açıklamada Myanmar meselesinde oldukça ihtiyatlı davrandıklarını öte yandan aralarında Koronavirüs Acil Fonu dahil olmak üzere bazı projeleri fonlamaya devam ettiklerini söylemişti. Dünya Bankası geçtiğimiz sene koronavirüs ile mücadelede yardım, çiftçileri ve kırsalda çalışanları desteklemek amacı ile ülkeye 350 milyon dolardan daha fazla yeni krediyi onaylamıştı.
MYANMAR’DA SON DURUM
Myanmar, ordu kasım ayında gerçekleştirilen seçime hile karıştırıldığı gerekçesi ile iktidarı ele geçirip sivil hükümet lideri Aung San Suu Kyi’yi ve yönetimi tutukladığından bu yana kriz içerisinde. Yaklaşık 3 haftadır demokrasi taraftarları protestolarına devam ederken sık sık ülkenin çeşitli yerlerinden yüz binlerce kişi sokağa dökülüyor.
Kaynak: Karar