EURONEWS
Dubai bir dünya metropolü olarak gelişmeye devam ediyor. Kentin hareketliliğini sürdürmek için altyapı ve toplu taşıma ağının genişlemesi gerekiyor.
2005 yılında kurulan Yollar ve Ulaşım Otoritesi (RTA), bu alandaki son teknolojilere yatırım yaparak bu görevi üstlendi.
RTA Başkanı Ahmed Bedrosian kentteki gelişmeler hakkında, “Dubai yaklaşık üç milyon nüfuslu bir şehir, ve her yıl neredeyse 20 milyon ziyaretçi geliyor. RTA olarak ilk önceliğimiz, bu insanları çok güvenli bir şekilde taşımak. Ama bunun aynı zamanda sorunsuz ve sürdürülebilir bir şekilde olmasına özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandı
Dubai’de 15 yıl içinde toplu taşıma ağları, metro hatlarıyla, elektrikli araç filosu ve otobüsleriyle farklı taşımacılık hizmetleri sunarak genişledi. Ancak bunlar yakın gelecekte seyahat etmenin tek yolu olmayacak.
Virgin Hyperloop One ile Dubai-Abu Dabi yolculuğu 1,5 saatten 12 dakikaya düşecek
Virgin Hyperloop One, vakumlanmış tüpler içinde hava ve sürtünme direnci olmadan hareket edebilecek kapsüllerden meydana gelen hyperloop teknolojisi geleceğin ulaşım sistemi olarak görülüyor.
Virgin Hyperloop hızlı ulaşım teknolojisinin ilk insanlı testi geçen ay Las Vegas’ta yapıldı. Milyar euroluk proje ile, Dubai ile Abu Dabi arasında bir saatten fazla vakit alan yolculuk süresinin 12 dakikaya düşürülmesi hedefleniyor.
Küresel bir akıllı lojistik çözümleri sağlayıcısı olan Dubai merkezli DP World, bu projeye önemli yatırımlar yaptı.
Hükümet, taşımacılıkta çığır açacak projeleri destekliyor
Dubai hükümeti, ileriye dönük taşımacılık için için Dubai Gelecek Ulaştırma Konseyi’ni kurdu.
Ulaşımdaki yeni teknolojileri ilk kullananlardan olabilmek için risk alınması gerektiğini vurgulayan Bedrosian, “Tabii ki bu risklerin de hesaplanması lazım. Ancak geçmişte olduğu gibi, gelişmek için risk almaya hazır olduğumuzu kanıtladık. Örneğin, 2017’de otonom hava taksisi ile ilk denemeyi biz gerçekleştirdik. Bu aynı zamanda Dubai’nin dünyada otonom bir hava taksisi hizmetine sahip olacak ilk kentlerden biri olma hedefini de gösteriyor” dedi.
2030’a kadar ulaşımın yüzde 25’inin otonom sistemler tarafından yapılması hedefleniyor
Gelecek Konseyi, toplu taşıma kullanımını ve paylaşılan hareketlilik çözümlerini artırmayı hedefliyor.
2030 yılına kadar ulaşımın yüzde 25’inin otonom sistemler tarafından yapılmasını planlanıyor. Yollar ve Ulaşım Otoritesi ayrıca çeşitli otonom araç sistemlerini test ediyor. Yakın gelecekte Dubai, şehir etrafında seyahatte devrim yaratmak için yeni asma demiryolu veya üst geçit taşıma sistemi olan Sky Pods’ları kullanmayı hedefliyor.
Pandemi ile kişisel ulaşım talebi arttı
Son yıllarda daha çevre dostu, güvenli ve konforlu ulaşım şekillerine duyulan istek arttı. Ancak pandeminin gelmesiyle birlikte, kişisel ulaşım yöntemleri de tercih ediliyor. Bu süreçte çevre dostu olan elektrikli otomobil, scooter ve bisikletlere talep ciddi ölçüde yükseldi.
Seyahat etme şeklimizin geliştiği ve değiştiği açık ve Dubai, şehrin hareketliliğini sürdürmek için en iyi ulaşım sistemlerini sunmaya hazır.