Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüs tedavisinde birçok ülkede kullanılan Remdesivir ilacının etkisinin görülmediğini açıklamıştı. Amerika’da yapılan bir araştırmada ise FDA onaylı Remdesivir’in olumlu etkisinin olduğu onaylandı.
Korona virüs tedavisinde birçok farklı yol denenirken, bilim insanları virüsü yok etme konusunda birbirleriyle çelişebiliyorlar. İlaç endüstrisinde bir çelişki de Remdesivir ilacı konusunda çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılının kasım ayında Remdesivir ilacına dair “Antiviral ilaç Remdesivir, Covid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılan hastalara verilmemeli. Hastalıkları ne kadar ileri olursa olsun, bu ilacın iyileşmeyi artırdığına ya da ventilasyona girme ihtiyacını azalttığına dair bir kanıt yok” ifadelerine kullanmıştı.
FDA 1 MAYIS’TA ONAY VERDİ
Remdesivir, Türkiye dahil birçok ülkede kullanılıyordu.
Amerikan Gilead ilaç şirketi tarafından üretilen ve normalde AIDS tedavisinde kullanılan Remdesivir’e korona virüse karşı etkili olduğu gerekçesiyle ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) de 1 Mayıs tarihinde onay verdi.
EN YETKİLİ İSİMLERDEN BİRİ ‘FAYDALI’ DEMİŞTİ
ABD’de salgın konusunda en yetkili isimlerden olan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Remdesivir’in Kovid-19 tedavisinde ‘net bir etkisi’ olduğunu söyledi.
İLACI ÜRETEN GİLEAD ŞİRKETİ: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK
Gilead şirketi gelen uyarıya yaptığı açıklamada, “DSÖ’nün açıkladığı rehberden ve sonuçlardan hayal kırıklığına uğradık. Dünya genelinde vaka sayısının dramatik bir şekilde arttığı bir zamanda doktorlar bu ilaca yöneliyor ve yaklaşık 50 ülkede bu ilaç kullanılıyor” ifadesini kullandı.
Ekim ayı sonlarında Gilead, Remdesivir’in üçüncü çeyrekte yaklaşık 900 milyon dolar gelir sağladığını duyurmuştu.