Covid-19 – Servetlerine servet katan milyarderler akıllara yoksulluk ve adil vergilendirmeyi getirdi mi.!
Covid – 19 Dünya üzerinde milyonları öldürürken milyonları da yoksulluğa iterken, Dünya zenginlerinden bazıları içinse büyük faydalar sağladığı ortaya çıktı.
Daha geçtiğimiz günlerde Dünya Gıda Programı patronu, David Beasley “ En az 265 Milyon kişi Covid-19 kriziyle açlığın eşiğine geliyor, salgın öncesindeki tehdit altındaki sayının iki katı. Hükümetler 265 Milyon kişinin açlıktan ölmelerini durdurmak için hemen harekete geçmelidir”çağrısını yapmış “Gelişmekte olan dünyada 30’dan fazla ülkede yaygın bir kıtlık yaşanabilir ve bu ülkelerin 10’unda zaten 1 milyondan fazla insan açlığın eşiğinde” sözleri “Madalyonun öteki yüzü görüldüğü gibi değil” deyimi ile ne kadar da örtüşüyor.
Koronavirüs salgını başladığından bu yana dünyanın en zengin tanınmış 10 insanın, pandemiye bağlı yaşanan finansal krizler nedeniyle işlerini güçlendirdiği büyük servetlerini 400 Milyar Dolardan fazla artırdıkları tespit edildi. Forbes rakamları kullanıldığında ise yaklaşık 450 Milyar Dolar deniliyor.
Kısaca son dokuz ayda biriktirdikleri fazladan şaşırtıcı servetlerin ülke bütçe ve harcamalarını aştıkları ortaya çıkıyor.
Dün aniden Noel öncesi önemli açıklamalar yapan İngiltere Boris Johnson hükümeti Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için bugüne kadar harcadığı tahmin edilen 284 Milyar Sterlin ile kıyasladığımız da . 400 Milyar Dolar ek servetin altında kalıyor. Büyük Britanya Krallığı ekonomisinin bu süreçte ki 66 Milyon Sterlin zararı işin içine katmazsak tabii
“Americans for Tax Fairness” kampanya grubunun hazırladığı konuyla ilgili bir raporda çarpıcı detaylar yer alıyor.; “Amerika’daki 651 Dolar milyarderinin kolektif servetinin aynı dönemde 1,1 Trilyon Dolar arttığını tahmin ediliyor. Grup adına Frank Clemente’in “Salgın karları o kadar büyük ki. Amerikalı milyarderler büyük bir Covid yardım faturasını ödeyebilir ve yine de virüs öncesi zenginliklerinin bir kuruşunu bile kaybetmeyebilir. Servet artışları o kadar büyük ki, tek başlarına ülkedeki her erkek, kadın ve çocuğa 3.000 Dolarlık teşvik ödemesi sağlayabilirler ve yine de dokuz ay öncesine göre daha zengin olabilirler. “ ifadesini okuyunca şaşırmamak elde değil.
Sizleri bilemem ama bu satırlar akıllara “İnsanoğlu nereye doğru gidiyor”sorusunu da beraberinde getiriyor.
İngiltere’den Oxfam’ın Dünya’da eşitsizlik kampanyası başkanı Ana Arendar, koronavirüs salgını sırasında zenginlerin, en zenginlerinin bu kadar çok para kazandığı gerçeğinin, “küresel ekonomik sistemin amaca uygun olmadığını şüphe gölgesinin ötesinde kanıtladığını” söyledi. Küresel hükümetlerin eşitsizliği genişletme konusundaki eylemsizliği hakkında, “Yüz milyonlarca insan acı çekerken küçük bir azınlığın servetinin patlamasına izin vermek, görevi ihmalden başka bir şey değildir” dedi.“Aşırı yoksulluk on yıl içinde ilk kez artıyor ve yüz milyonlarca insan korkunç zorluklarla karşı karşıya; çoğu durumda borçlanmamak, öğün atlamak ve yoksulluğa zorlanmak, ”dedi Arendar. “Hükümetler, en zenginlere saldırmayı bırakmalı. Bir servet vergisi, en zenginlerin servetinde zar zor bir fark yaratır, ancak pandemiden en çok etkilenenler için bir yaşam çizgisi sağlayabilir. “Sözleriyle de konuya dikkatleri çekti.
Kriz sırasında büyük mali faydalar gören süper zengin seçkinlerin diğer üyeleri arasında şunlar yer alıyor: Tesla’nın başına buyruk kurucusu Elon Musk; Lüks marka portföyünün çoğuna sahip olan Fransız milyarder Bernard Arnault, LVMH; Facebook’tan Mark Zuckerberg; ve Google’ın sahibi Larry Page.
Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, evinde mahsur kalan yüz milyonlarca insan kendilerini doyurmak ve eğlendirmek için çevrimiçi teslimat devine dönerken, Mart ayından bu yana 70 milyar dolarlık servet roketini 185 milyar dolara yükseltti.Pek çok küçük işletme, 1930’ların büyük buhranından bu yana salgın ve en kötü ekonomik krizden ağır şekilde etkilenirken, Amazon’un hisseleri Mart ayından bu yana% 90 arttı. Amazon’u 1994 yılında garajında kuran Bezos, şirketin hisselerinin% 11’inin yanı sıra uzay yolculuğu girişimi Blue Origin ve Washington Post’a hala sahip. Pandemi sırasında serveti% 66 arttı.
Ancak Amazon kurucusunun kazançları, elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın kurucu ortağı ve CEO’su Elon Musk’ınkine kıyasla çok zayıf.
Yatırımcılar, salgının hükümetleri içten yanmalı motorlardan elektrikli araçlara geçişi hızlandırmaya yönlendireceğini iddia ettikçe Musk’ın serveti Mart ayındaki 25 milyar dolardan 153 milyar dolara yükseldi. 49 yaşındaki Musk, Tesla’nın% 20’sine sahip ve şu anda Ocak ayında küresel milyarderler lig tablosunda 35. iken dünyanın en zengin ikinci kişisi.
Yatırımcılar, şirketin elektrikli bir gelecekte açık bir lider olacağına dair iddiaya girdiklerinden, Tesla hisseleri Mart ayından bu yana neredeyse yedi kat arttı. Firma, Pazartesi gününden itibaren mavi çipli S&P 500 endeksine dahil edilecek – bu haberler son haftalarda hisse talebinde daha fazla artışa yol açtı.
Avrupa’nın en zengin kişisi Bernard Arnault, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton’daki istikrarlı lüks markalarına olan talep geri dönerken, salgın başladığından beri servetini ikiye katladı. Arnault’un serveti Mart ayında 69 milyar dolardan 148 milyar dolara çıkarak onu gezegendeki en zengin üçüncü kişi yaptı.
Hayırseverliğe dönüşen ve dördüncü en zengin kişi olan Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates’in tahmini olarak 120 milyar dolarlık bir serveti var. Gates’in serveti Mart ayından bu yana yaklaşık 20 milyar dolar arttı. Aynı dönemde, Covid-19 pandemisiyle ilgili koronavirüs aşılarının ve sağlık projelerinin geliştirilmesi için milyarlarca dolar taahhüt etti.
Pandemi başladığından bu yana servetlerini önemli ölçüde artıran diğer milyarderler, servetinin yaklaşık% 80 artarak 100 milyar dolara yükseldiğini gören Facebook’tan Mark Zuckerberg, serveti% 26 artarak 85 milyar dolara yükselen yatırımcı Warren Buffett ve ortak çalışan Larry Ellison. – serveti% 50 artarak 88 milyar dolara yükselen Oracle’ın kurucusu. Google’ın Larry Page, servetini yarı yarıya artırarak 76 milyar dolara yükseltti, kurucu ortağı Sergey Brin 74 milyar dolara benzer bir artış gördü ve Inditex’in kurucusu Amancio Ortega servetinin% 47 artarak 75 milyar dolara yükseldiğini gördü.
Oxfam ; 1942’de Oxford – İngiltere’de kurulan ve Oxfam International tarafından yönetilen, küresel yoksulluğun azaltılmasına odaklanan 20 bağımsız yardım kuruluşundan oluşan bir konfederasyondur. Kapsamlı bir operasyon koleksiyonuna sahip kar amacı gütmeyen, büyük bir gruptur