Covid-19’la mücadelede sıfır tolerans stratejisi izleyen Çin, finans merkezi Şangay kentinde artan koronavirüs vakaları sebebiyle dokuz günlük iki aşamalı karantina uygulaması başlattı.
Huangpu Nehri boyunca ikiye bölünen 26 milyonluk kentte toplu taşıma durduruldu, köprüler ve tüneller kapatıldı, çevreyollarına girişi kısıtlandı. Covid-19 salgını boyunca Çin’de uygulanan en kapsamlı kapanma olduğu belirtildi.
Karantina süresince kitlesel test yapılacağını belirten halk sağlığı yetkilileri kapanmanın 1 Nisan’a kadar nehrin doğusunda, 1-5 Nisan tarihleri arasında da nehrin batısında uygulanacağını duyurdu.
Şehre giriş çıkışların da kontrol altına alındığı kentten ayrılmak isteyenlerin son 48 saatte yapılan nükleik asit testlerinin negatif çıktığını kanıtlamaları istenecek.
Şangay kent yönetimi, kentin hem iç hem de küresel ekonomi piyasalarındaki önemli rolü nedeniyle bir süredir karantinaya gitmekten kaçınıyordu. Ancak kentin Covid-19 uzman ekibi son dönemde yapılan kitlesel testlerin enfeksiyonların büyük ölçüde arttığını tespit etmesi üzerine kenti kapatma kararı aldı.
Ekip üyelerinden Wu Fan kapanma kararına ilişkin olarak “Kentimizde büyük çağlı salgınları sınırlı tutmak çok önemli çünkü bir kez hastalığa yakalananlar kontrol altına alınırsa hastalığın yayılımını önlemiş oluruz” diye konuştu.
Şangay’da yeni vaka sayısı pazar günü rekor kırarak 3 bin 450’ye yükseldi. Bu rakam ülke çağındaki toplam Covid-19 vakalarının yüzde 70’ine denk geliyor. Bu kişilerin yalnızca 50’sinin semptomatik olduğu bildirildi.
Ülke genelinde ise pazar günü yeni asemptomatik vaka sayısı 5 bin 134, semptomatik vaka sayısı ise bin 219 olarak bildirildi.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’deki karantina kararı petrol piyasalarına da yansıdı. Kapanma yüzünden fabrikalarda üretimin durmasının ve evden çalışmanın talebi azaltacağına dair beklentiler nedeniyle Brent petrolün varili 3,39 dolar gerileyerek 117,26 dolara düştü.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ham petrol fiyatları da 3,41 dolar gerileyerek 110,49 doları gördü.
Çinli çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corporation üretime normal şekilde devam edileceğini açıkladı. Ancak ABD’li otomobil üreticisi Tesla’nın kentin doğusundaki fabrikasında üretimi dört günlüğüne durduracağı öğrenildi.
Analistler Omicron’un yüksek bulaşıcılığı ve güçlendirilmiş 0-Covid stratejisi sebebiyle piyasaları büyümenin yılın ikinci çeyreğinde düşebileceği konusunda uyarıyor.
Kaynak: Euronews