Bu soruların cevabını uzman BBC muhabirleri vasıtasıyla bulmaya çalıştı;
Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Luo Dahai BBC’ye verdiği demeçte, “CoronaVac, kuduz gibi birçok iyi bilinen aşıda başarıyla kullanılan daha geleneksel bir aşı yöntemi.” Prof Luo, “mRNA aşıları yeni bir aşı türüdür ve popülasyonda (şu anda) kullanılmakta olan başarılı bir örnek yoktur,” diye ekliyor.
Covid: Çin’in koronavirüs aşıları hakkında ne biliyoruz?
Covid-19 aşısı üretme küresel yarışı devam ederken, Çin’in, önde gelen iki lider aşısı – Sinovac ve Sinopharm – aşılarının yurtdışına çıkmasıyla büyük adımlar atmış gibi görünüyor.
Çin’in aşıları hakkında ne biliyoruz ve başka yerlerde geliştirilen aşılar ile nasıl karşılaştırılırlar?
Sinovac aşısı nasıl çalışır?
Bu soruların cevabını uzman BBC muhabirleri vasıtasıyla bulmaya çalıştı işte detaylar ;
Pekin merkezli biyofarmasötik şirketi Sinovac, inaktive edilmiş bir aşı olan CoronaVac’ın arkasında duruyor ve başarısını savunuyor. Ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan vücudun bağışıklık sistemini virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partikülleri kullanarak çalışır. Karşılaştırıldığında, Batı’da geliştirilen Moderna ve Pfizer aşıları mRNA aşılarıdır. Bu, koronavirüsün genetik kodunun bir kısmının vücuda enjekte edildiği ve vücudun viral proteinler üretmeye başlamasını tetiklediği, ancak bağışıklık sistemini saldırmaya eğitmek için yeterli olan tüm virüsü tetiklemediği anlamına gelir.
Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Luo Dahai BBC’ye verdiği demeçte, “CoronaVac, kuduz gibi birçok iyi bilinen aşıda başarıyla kullanılan daha geleneksel bir aşı yöntemi.” Prof Luo, “mRNA aşıları yeni bir aşı türüdür ve popülasyonda (şu anda) kullanılmakta olan başarılı bir örnek yoktur,” diye ekliyor.
Şempanzelerde soğuk algınlığına neden olan genetiği değiştirilmiş bir virüsten yapılan Oxford aşısı gibi 2-8 santigrat derecelik bir buzdolabı. Moderna’nın aşısının -20C’de ve Pfizer’in aşısının -70C’de saklanması gerekiyor.
Bu, hem Sinovac hem de Oxford-AstraZeneca aşısının, bu kadar düşük sıcaklıklarda büyük miktarlarda aşı depolayamayabilecek gelişmekte olan ülkeler için çok daha yararlı olduğu anlamına geliyor.
Ne kadar etkili?
Bu noktada şimdilik birşey söylemek zor. Lancet bilimsel dergisinde yayınlanan Çin araştırması, yalnızca CoronaVac’ın Çin’deki birinci ve ikinci aşama denemelerinden bilgiler içeriyor. Makalenin yazarlarından Zhu Fengcai, birinci aşama denemesindeki 144 katılımcıya ve ikinci aşama denemesindeki 600 katılımcıya dayanan bu sonuçların, aşının “acil kullanım için uygun” olduğu anlamına geldiğini söyledi.
CoronaVac, çeşitli ülkelerde üçüncü aşama denemelerinden geçiyor. Türkiye ve Endonezya’daki geç dönem denemelerden elde edilen ara veriler, aşının sırasıyla% 91.25 ve% 65.3 etkili olduğunu gösterdi.
Brezilya’daki araştırmacılar başlangıçta klinik deneylerinde% 78 etkili olduğunu söylediler, ancak Ocak 2021’de hesaplamalarına daha fazla veri ekledikten sonra bu rakamı% 50.4’e revize ettiler.
Kasım ayının başlarında, bir gönüllünün bildirilen ölümünden sonra denemeleri kısa bir süre durduruldu, ancak ölümün aşı ile hiçbir bağlantısı olmadığı anlaşıldıktan sonra yeniden başlatıldı.
Sinovac, Temmuz ayından bu yana Çin’deki yüksek risk gruplarında acil kullanım için onaylandı.
Eylül ayında Sinovac’tan Yin, 1.000’den fazla gönüllü üzerinde testlerin yapıldığını ve bunların “bazılarının sadece hafif yorgunluk veya rahatsızlık gösterdiğini …% 5’ten fazla olmadığını” söyledi. Prof Luo, aşama üç sonuçlarının öncesinde bunun zor olduğunu söylemişti. “Mevcut sınırlı bilgi göz önüne alındığında” aşının bu noktada etkinliği hakkında yorumlarda bulunun. “Ön verilere göre … CoronaVac muhtemelen etkili bir aşıdır, ancak üçüncü aşama denemelerinin sonuçlarını beklememiz gerekiyor” dedi.
“Bu denemeler randomize, gözlemci-kör, plasebo kontrollü … binlerce katılımcı ile. Bu, bir aşının popülasyon düzeyinde kullanılmasının güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamanın tek yoludur.”
Çin’in aşılarına hangi ülkeler kaydoluyor? Singapur, Malezya ve Filipinler de dahil olmak üzere birçok Asya ülkesi Sinovac ile anlaşmalar imzaladı ve Ocak 2021’de Endonezya, aşılarıyla toplu aşılama kampanyasını başlatmaya başladı. Türkiye ayrıca acil kullanım için Sinovac aşısını onayladı. Şirketin ayrıca Brezilya ve Şili ile başka anlaşmalar yaptığı da biliniyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Sinopharm aşısını onayladı.BBC Muhabiri Yvette Tan Çin aşılarının maliyetini net ortaya koyamadan şu detayı aktardı;
Bu yılın ilk günlerinde , Çin’in Yiwu kentindeki BBC ekibi, hemşirelerin enjeksiyonları yaklaşık 400 Yuan yani $60 Dolar – £45 Pound ücret karşılığında uyguladığını tespit etti. Endonezya’da devlete ait bir şirket olan Bio Farma, yerel olarak yaklaşık 200.000 Rupiye yani $13.60 Dolar – £10 Pound mal olacağını söyledi. Bu fiyat aralığı hala doz başına 4 Dolara mal olan Oxford aşısından çok daha yüksek, ancak Moderna’nın doz başına 33 Dolardan daha düşük. Moderna, 2021’de 500 milyon doz göndermeyi hedeflediğini beyan etti ve AstraZeneca, 2021’in ilk çeyreğinin sonuna kadar 700 milyon doz üreteceğini açıkladı.. Yvette Tan tarafından raporlama.
Bu arada DSÖ çalışanlarından Çinli uzman Shao Yiming Brezilya’daki aşı deneme sonuçlarına yanıt vermekte gecikmedi.DSÖ çalışanlarından Çinli uzman Shao Yiming Brezilya’daki aşı deneme sonuçlarına yanıt verdi Çin’in aşı konusunda önde gelen uzmanlarından Shao Yiming Çin’in Brezilya’daki Sinovac aşısının sonuçları hakkında konuştu ve raporların aşının etkililik oranının yüzde 50’nin biraz üzerinde olduğunu öne sürmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ürün Geliştirme Aşı Danışma Komitesi danışmanı ve Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin baş uzmanı Shao Yiming, Brezilya’daki Sinovac denemelerindeki gönüllülerin tümünün doktorlar ve hemşireler olduğunu şöyle diyle getirdi “Aşırı yüksek maruziyet nedeniyle en yüksek risk grupları. Ön saflarda savaşan doktorlar ve hemşireler için dünyanın acil olarak aşı verilerine ihtiyacı var” dedi. Shao Yiming sözlerine şöyle devam etti “Virüsün potansiyel kaynağının izini sürmeyi hedeflenmesine rağmen, şu anda önceliğin mevcut pandemiyi kontrol altına almak olduğunu, çünkü köken takibinin onlarca yıl sürebilir. Salgını kontrol altına aldıktan sonra, bilim adamları ve araştırmacıların köken izleme konusunda kapsamlı ve sağlam araştırmalar yapmak için zamanları olacaktır?
Brezilya Butantan Enstitüsü Çarşamba günü Çinli Sinovac Biotech tarafından geliştirilen aşının son aşama sonuçlarını açıkladı. Şiddetli ve orta dereceli enfeksiyonları önlemede yüzde 100 etkili olsa da, aşının genel etkinliği yüzde 50,4’dür. Perşembe günü, DSÖ’den uluslararası bir uzman ekibi Çinli bilim insanlarıyla ortak araştırma yapmak için Wuhan’a geldi.