Avrupa Komisyonu’nun Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon soruşturmasının ön sonuçlarının açıklanmasının ardından getirdiği ek gümrük vergisi kararının yankıları devam ediyor.
Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yadong perşembe günü haftalık basın toplantısında, Avrupa Birliği’nin (AB) söz konusu kararını hedef alarak, “bariz bir korumacılık eylemi” olarak nitelendirdi.
He Yadong açıklamasında, “Bu karar sadece Çin’in elektrikli araç endüstrisinin meşru hak ve menfaatlerine zarar vermekle kalmayacak, Çin ve Avrupa arasında yeni enerji araçlarında karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini bozacak, aynı zamanda AB’ninkiler de dahil olmak üzere küresel otomotiv endüstrisini ve tedarik zincirlerini bozacak,” ifadelerini kullandı.
AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Çin ile görüşmelerin etkili bir çözüme ulaşmaması halinde, Temmuz ayı başından itibaren Çinli otomobil üreticilerine mevcut yüzde 10 seviyesinden yüzde 38’e varan oranlarda ek vergi getirecek geçici tarifeler uygulayacağını açıklamıştı.
Önerilen ilave gümrük vergileri şirketlere göre değişiklik gösterecek. Buna göre, BYD için yüzde 17.4, Geely için yüzde 20 ve SAIC Motor Corp Ltd için yüzde 38.1. Tesla ve BMW de dahil olmak üzere soruşturmada işbirliği yapan Çin merkezli diğer elektrikli araç üreticileri yüzde 21’lik bir vergiye tabi olacak. İşbirliği yapmayanlar ise yüzde 38.1’lik bir oran ile karşı karşıya kalacak.
Çinli sözcü, Pekin’in konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) sunma hakkını saklı tuttuğunu ve “Çinli işletmelerin meşru hak ve menfaatlerini korumak için gerekli tüm tedbirleri” alacağını söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden da geçtiğimiz haftalarda Çin’in elektrikli araçlarına, gelişmiş bataryalarına, güneş pillerine, çelik, alüminyum ve tıbbi ekipmanlarına büyük yeni gümrük vergileri getirdi.
Biden, Çin hükümetinin sağladığı sübvansiyonların, ülkedeki şirketlerin kar etmek zorunda kalmamasını sağlayarak küresel ticarette onlara haksız bir avantaj sağladığını söyledi.
‘Ağır çekim trafik kazası’
Analistler ise tüketiciler için fiyatları yükseltecek ve hem Avrupa hem de Çin’deki ihracatçılara ve çalışanlarına zarar verecek ciddi bir ticaret savaşı riski konusunda uyarıyor.
Çin’deki Avrupa Ticaret Odası Başkanı Jens Eskelund bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, “Bu biraz ağır çekim bir trafik kazasının geliştiğini görmeye benziyor” dedi.
“Kaza henüz gerçekleşmedi ve … hala bir çıkış yolu bulmak mümkün. Bu konu giderek aciliyet kazanıyor.”
Çin, Ocak ayında uyarı olarak Fransız konyağı da dahil olmak üzere Avrupa konyak ihracatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlatmıştı. Fransa, Çarşamba günkü tarife duyurusuyla sonuçlanan AB soruşturmasının önde gelen destekçilerinden biriydi.
AB ayrıca Çinli rüzgâr ve güneş enerjisi şirketlerine verilen sübvansiyonları araştırıyor ve Avrupalı üreticilerin uzun süredir şikâyet ettiği tıbbi cihaz pazarına erişimin Çin tarafından haksız bir şekilde kısıtlandığına dair şüpheleri inceliyor. Kaynak: euronews