İngiltere, Abramovich’in varlıklarını dondurduktan sonra Chelsea oyuncuları geleceklerinden endişeli – Chelsea’nin Rus sahibi Roman Abramovich yaptırımlara çarptı ve satıştan men edildi – İngiliz Kulübüne, futbolla ilgili faaliyetlerde bulunma lisansı verildi –
Chelsea’nin satışı, İngiltere hükümetinin kulüp sahibine yaptırım uygulaması tarafından dün durduruldu. Roman Abramovich’in Chelsea’yi satma girişimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline verdiği yanıtın bir parçası olarak İngiltere hükümeti tarafından yaptırıma tabi tutulduktan sonra durduruldu.
Roman Abramovich İngiliz Parlamentosunda yaptırım tehdidinin gündeme gelmesinden sonra Chelsea kulübünü satışa çıkartmıştı.
Abramovich’in Chelsea de dahil olmak üzere varlıklarının dondurulması, kulübün daha fazla maç bileti satamayacağı anlamına geliyor. Bu arada Chelsea’nin forma sponsoru, telekomünikasyon şirketi “Three”, kulüple olan anlaşmasını “geçici olarak askıya almasını” istedi. Bunun gerçekleşmesi için bir koşul, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olduğuna inanılan Rusya’nın en zengin insanlarından biri olan Abramoviç’in fon alamamasıdır.
Daha önce, Abramovich herhangi bir satıştan elde edilen gelirin savaş mağdurlarına bağışlanacağını söylemişti. Çarşamba günü, Chelsea’nin olası bir devralımına bakan 20 güvenilir taraf vardı ve Abramovich’e yaptırım uygulanmasına rağmen kulübü satın alma ilgisi azalmadı.
2003 yılında kulübü satın almasından bu yana Chelsea, İngiliz futbolunun en tepesinde rekabet etmek için ne kadar finansmana ihtiyaç duyulduğunun şablonunu belirleyen bir dönüşüm geçirdi. Toplamda, Abramovich kulübe 1.5 milyar Sterlinden fazla borç verdi ve bu da büyük başarı getirmesine yardımcı oldu. Abramovich’in sahibi olduğu kulüp, Şampiyonlar Ligi’ni iki kez, hem Premier Lig’i hem de FA Kupası’nı beş kez, Avrupa Ligi’ni iki kez ve Lig Kupası’nı üç kez de dahil olmak üzere mümkün olan her büyük kupayı kazandı. Şubat ayında da ilk Kulüpler Dünya Kupası’nı kazandılar..Ayrıca son sekiz yılda dört kez Kadınlar Süper Ligi şampiyonluğu, üç kez Kadınlar FA Kupası’nı kazandılar ve Kadınlar Ligi Kupası’nı müzesine koymayı başardılar.
Chelsea’nin yapması yasak olan ne?
Bundan sonra Chelsea maçlarına sadece sezonluk bilet sahipleri ve önceden bilet almış olanlar katılabilecek. Kulübün artık oyuncu transfer etmesine veya kiralık oyuncu vermesine izin verilmezken, yayın geliri ve para ödülü de donduruldu. Dün öğle saatlerinde, resmi Chelsea kulüp mağazası kapanmak zorunda kaldı.
Bununla birlikte, kulüp maç programında oynamaya devam edebilir ve maksimum £20.000 Sterling’e kadar maçlara gidiş-dönüş “makul seyahat masrafları” almasına izin verilebilir. Stamford Bridge’te taraftarlar yine de yiyecek ve içecek satın alabilecekler.
Chelsea’de tepkiler ne oldu?
Kulüp, hükümetin kararının zamanlaması konusunda gafil avlandı ve anlaşılır bir şekilde, oyuncular ve menajerleri arasında bazı alarmlar oluştu. Soyunma odası kaynağı durumu “kaos” olarak nitelendirdi ve insanların kulübün yönetime girmesinden korktuklarını söyledi
Bu tür konuşmalar muhtemelen erken olarak değerlendiriliyor. Ancak, kesinlikle Stamford Bridge çevresinde dönen büyük bir belirsizlik var. Erkek takımında, sözleşmeleri yaz aylarında sona erecek olan üç birinci takım oyuncusu var: César Azpilicueta, Antonio Rüdiger ve Andreas Christensen. Beş kadın oyuncu da – Ann-Katrin Berger, Maren Mjelde, Jonna Andersson, Ji So-yun ve Drew Spence – sezon sonunda takımdan ayrılmaya hazırlanıyor.
Abramoviç bundan sonra ne yapacak?
1 milyar Sterlinlik soru bu. Hükümet kaynakları, Abramovich’in hiçbir satıştan bir kuruş kazanmayacağını vurguladı. Esasen Abramovich’in iki seçeneği var: 2003’ten beri sahip olduğu kulübü satmak ve birçok taraftara bir kahraman olarak sessizce uzaklaşmak ya da daha fazla yaptırıma ve kulübün yıkılmasına yol açabilecek şekilde kalıp savaşmak. Abramoviç zarafetle gitmeye karar verse bile, hükümetin bunun olmasına izin vermek için başka bir lisans vermesi gerekecek.Hazine, Premier Lig ve Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı arasında devam eden tartışmalarla birlikte, 1 milyar Sterlinden fazla olabilecek paranın nereye varacağı da hala belirsiz. Bir kaynağın belirttiği gibi: “Bugün birincil mesele, Kremlin ile yakın bağları olan oligarklara karşı harekete geçmek. Şu anda potansiyel bir satış da dahil olmak üzere, bu daha geniş sonuçların bazıları üzerinde çalışıyoruz. ”
Chelsea’nin sponsorları ne olacak?
Takımın yıllık yaklaşık 40 milyon Sterlin değerinde olduğuna inanılan bir anlaşmada forma sponsoru olan İngiliz telekom şirketi Three, kulüple olan ortaklığını askıya aldığını doğruladı. Bir sözcü şunları söyledi: “Hükümetin yakın zamanda açıkladığı yaptırımlar ışığında, Chelsea Futbol Kulübü’nden bir sonraki duyuruya kadar markamızın formalardan ve stadyumun çevresinden kaldırılması da dahil olmak üzere kulüp sponsorluğumuzu geçici olarak askıya almasını talep ettik.Bu kararın takımlarını tutkuyla takip eden birçok Chelsea taraftarını etkileyeceğini biliyoruz. Ancak, koşullar ve mevcut hükümet yaptırımı göz önüne alındığında, yapılacak doğru şeyin bu olduğunu düşünüyoruz. Bir mobil ağ olarak, Ukrayna halkını destekleyebilmemizin en iyi yolu, İngiltere’ye gelen mültecilerin Türkiye’den gelmesini sağlamaktır..”
Chelsea forma sponsoru Hyundai de bir açıklama yaptı. Şöyle yazıyor: “Hyundai, yıllar içinde futbolun en güçlü ortaklarından biri haline geldi ve şirket, sporun iyilik için bir güç olmasını destekliyor. Şu anda Chelsea FC ile durumu değerlendiriyoruz.” Otomobil üreticisinin anlaşmasının yılda 10 milyon sterlin değerinde olduğu bildiriliyor.
Haberler İngiliz futbolu için daha geniş sorulara yol açıyor mu?
Şüphesiz. Chelsea, sahipleri ve sponsorları sorgulanan tek Premier Lig kulübü değil. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu Newcastle’da çoğunluk hissesine sahip. Abu Dhabi United Group, Manchester City’yi yönetiyor. Bu arada geçen hafta Everton, Özbek oligark Alisher Usmanov ile tüm sponsorluk anlaşmalarını askıya aldı.
Chelsea Futbol Kulübü’nü kim kurdu? 1896’da futbol tutkunu ve iş adamı Henry Augustus “Gus” Mears, kardeşi Joseph Mears ile birlikte, burada birinci sınıf futbol maçları sahnelemek amacıyla Fulham, Batı Londra’daki Stamford Bridge Atletizm Sahasını satın aldı.
Chelsea’nin geçmişi ? Mavilerin eşsiz ismi, Chelsea insanların hakkında yaptığı, kulübümüzün bir geçmişi olmadığı şakası bile var. Bilinen bu şaka, Roman Abramovich’in 2003’teki nakit par enjeksiyonundan önce Chelsea’nin büyük bir takım olmadığı ve düzenli olarak kaybedeceği düşüncesinden kaynaklanıyordu.
Roman’dan önce Chelsea’nin sahibi kimdi? Temmuz 2003’te Bates, Chelsea’yi 140 milyon Sterline Rus oligark milyarder Roman Abramovich’e sattı. Yeni oyunculara 100 milyon Sterlinden fazla para harcandı, ancak Ranieri kupaları teslim edemedi ve yerini José Mourinho gelince başarılar da beraberinde geldi.
Roman Chelsea’yi ne zaman satın aldı? 2003’te Chelsea’yi satın aldığında Rus milyarder Roman Abramovich “altın savaş arabasıyla gelmiş olabilir” şakası bile konuşuluyordu.
Roman Chelsea’yi neden satıyor? Chelsea’nin sahibi Roman Abramovich’in kulüp için yaptıkları ile ilgili görsel sonucu Roman Abramovich’in Chelsea’yi satmak istemesinin nedeni, İngiltere hükümeti tarafından yaptırım tehdidiyle karşı karşıya kalması. Eğer bu gerçekleşirse, potansiyel olarak İngiltere’deki tüm varlıkları dondurulabilir ve kulübün kontrolünü kaybedebilir.
Roman Abramovich Chelsea’yi ne kadar satmayı düşündü? Forbes’un geçen yılki tahminine göre kulübün değeri şu anda 3 milyar dolardan fazla. Abramovich, ilk teklifler için Cuma gününe kadar bir son tarih belirledi ve en az 2,5 milyar Dolarlık satış yapmak istediği bildiriliyor.
Chelsea FC’nin değeri ne kadar? İstatistik, İngiliz futbol kulübü Chelsea FC’nin 2011’den 2020’ye kadar olan marka/takım değerini gösteriyor. 2019’da Chelsea FC’nin marka değeri 1,09 milyar ABD Dolarıydı.
Roman Abramoviç ne kadar zengin? İngiliz hükümeti, Abramovich’in tahmini net değerinin 9,4 milyar Pound, yani 12,4 milyar Dolara eşit olduğunu söyledi. Hükümet, İngiltere’deki varlıklarının şimdi dondurulacağını ve İngiltere’ye seyahat etmesinin yasaklanacağını duyurdu.