Görselin Japonlar Tarafından Depreme Karşı Geliştirilen Manyetik Zemin Üzerinde Havada Asılı Duran Ev Projesine Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
Sosyal medyada paylaşılan havada duran bir ev görsellerinin Japonya’da depreme karşı geliştirilen bir manyetik zemin üzerinde havada asılı duran ev projesine ait sanılarak paylaşıldığına şahit oluyoruz.
Söz konusu görsellere yer veren paylaşımlardan bazı örnekler sunacak olursak:
“Biz burada “Ebu Leheb’in elleri kurusun” ayetini tartışırken dinsiz Japonlar, depreme karşı manyetik zemin üzerinde havada asılı duran ev projesi geliştirmişler…”
“Biz tanzim satış kuyruklarında beklerken, Japon’lar depremde havaya kalkan ev inşa ettiler”
Paylaşılan görsellerdeki haneler, Japonya’da geliştirilen deprem esnasında manyetik etkiyle havaya yükselip koruma sağlayan evlere dair bir projeden değil. Bahse konu görsellere, Luis Enrique Cueva’nın internet günlüğünde 2011 yılında yayınladığı manyetik mimari sismik yapılar konulu “Arquitectura Magnetica Manyetik Mimari Konsept Araştırması” başlıklı yazıda ilk defa yer verilmiş. Ancak bu resimlerin Japonya’da depreme karşı geliştirilen proje ile bir ilgisi bulunmuyor.
Depremlerin sık sık yaşandığı Japonya’da bu doğal felakete karşı dayanıklı konut geliştirilmesine yönelik projeler yürütüldüğü biliniyor.
Bu projelerin örnekleri, Japon teknoloji firması Air Danshin Systems firmasının “Ulusal Yer Bilimi ve Afet Önleme Araştırma Enstitüsü Hava sismik izolasyon sistemi üretimi kamu deneyi” ve “Ulusal Yer Bilimi ve Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen Sansei AIR sismik izolasyon sisteminin gösteri deneyi” notlarıyla paylaştığı video kayıtlarda görülebilir.
Japon Air Danshin Systems adlı firma, evleri deprem sarsıntılarından korumak için zeminden 3 cm yukarı kaldırabilen bir hava yastığı sistemi tasarlamıştı (Natalia Kolosova, Evgenii Kolosov, Kamil Agishev (2017). “Systematization modern devices for the protection of buildings and structures due to seismic impacts”. MATEC Web of Conferences 107, 00065. DOI: 10.1051/matecconf/2017107000).
Anılan firmanın geliştirdiği depremin başlangıcını ve bitişini algılayan sensörler sayesinde hava yastıklarını etkinleştirerek konutlara koruma sağlayan “depreme karşı havada duran ev” projesi 2012 yılında ülkemiz basınında da kendine yer bulmuştu.
Bahse konu projeye ilişkin basına yansıyan haber metni şu şekildeydi:
Japon “Air Danshin Systems” firmasının geliştirdiği “depreme karşı havada duran ev” projesi bunlardan biri ve uygulamaya da geçti. Şu anda Japonya’da 88 evde uygulanan sistem, “hava yastığı” ilkesine dayanıyor. Deprem anında otomatik olarak devreye giren bir hava kompresörü, evle temeli arasında özel olarak tasarlanan boşluğu, çok kısa süre içinde hava ile dolduruyor ve bina, sarsıntının enerjisini, hava boşluğu içinde yok ederek ayakta kalıyor.
“Havada duran ev” projesi, hava yastığının çalışma prensiplerine dayanıyor. Kurulan sistemle, bir deprem anında bina ile temeli arasındaki boşluk hava ile dolduruluyor ve ev, sarsıntının enerjisi hava yastığı üzerinde yok ediyor.
2012 yılında basına yansıyan bu haberin zaman içerisinde Luis Enrique Cueva’nın internet günlüğünde yer verilen havada asılı duran konut görselleriyle birlikte servis edildiği ve bu yanlış algının oluştuğu anlaşılıyor.