Britanya yazılı basınında kapak sayfalarının çoğu, Ukrayna’nın en büyük iki şehri Kiev ve Kharkiv’e yönelik artan Rus saldırılarına odaklanıyor. “Hayal kırıklığına uğramış” bir Moskova’nın yerleşim hedeflerini vurmak için taktik değiştirdiğini, düzinelerce kişinin öldürüldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını gazeteler okuyularıyla çarpıcı fotoğraflarla paylaşıyor.
Times, Rusya’nın masum sivillere yönelik saldırılarını “BARBARCA” olarak nitelendiriyor ve Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım sözü veren Başbakan Boris Johnson’dan alıntı yapıyor. Uluslararası Af Örgütü, raporlarda savaş suçlarıyla ilgili soruşturma çağrısı yapan örgütler arasında yer alırken, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı raporlarda insanlığa karşı suçlara bakmak için onay istiyor.
Günün gazetelerde öne çıkan en karamsar tablosu Ukrayna’nın Mariupol kentinde mermi isabet eden ve ölmek üzere olan altı yaşındaki bir kıza yardım etmeye çalışan bir sağlık görevlisinin ambulans içinde ki müdahalesi fotoğrafı birçok gazetenin ön sayfasında yer alıyor. Annesi olduğu düşünülen çaresiz bir kadın, ambulansın yanında çaresizce beklemektedir. Kızın hayatını kurtaramayan doktordan alıntı yaptıkları gibi, Telegraph ve Metro gazeteleri de aynı başlığı atıyor “Bunu Putin’e göster”.
“Masumlar için savaş”, bir sağlık görevlisi tarafından tedavi edilen altı yaşındaki kızın aynı fotoğrafına yer veren Daily Mirror’ın manşeti. Gazete, Başkan Putin’i “KORKAK” olarak nitelendiriyor ve pijamalarıyla sedye üzerinde yatan kızın Rusya’nın elinde ölen 16 çocuktan biri olduğunu söylüyor.
Daily Express durumu “CANAVARCA” olarak nitelendiriyor ve “Yürek burkan görüntünün” Putin’in anlamsız savaşının acımasız gerçekliğini ortaya koyduğunu söylüyor. Gazetenin kızın annesi olduğu sanılan bir kadın, doktor kızın hayatını kurtarmaya çalışırken çaresizce ön planda bekliyor. Bu arada Sun gazetesi , Kiev’de arabaları Rus sabotajcıları tarafından saldırıya uğradığında ailesiyle birlikte vurularak öldürülen 10 yaşındaki Polina’nın fotoğrafı altında “Kaç çocuk ölmeli Putin?” manşetiyle soruyor.
Putin’in, hızlı zafer umutları buharlaşıyor!
Almanya, Ukrayna’ya silah tedarik etmek için savaş sonrası askeri duruşunu terk ederken, Rus birlikleri şiddetli bir direnişle karşı karşıya. Vladimir Putin, Ukrayna’nın işgalinin ardından uzun vadeli müttefikleri dramatik bir şekilde ona karşı döndüğü ve batılı ülkeler Moskova’ya karşı daha fazla belirleyici askeri ve mali eylem planladıkları için Cumartesi gecesi artan uluslararası tecrit ve parya statüsü beklentisiyle karşı karşıya kaldı.Belki de en çarpıcı gelişme olarak, Almanya Cumartesi gecesi Ukrayna birliklerine kendi askeri rezervlerinden 1.000 adet tanksavar silahı ve 500 Stinger füzesi tedarik edeceğini duyurmasıydı.
Ukraynalı askerler ve yurttaş gönüllülerden oluşan orduların şiddetli direnişi karşısında çabuk bir zafer kazanma umutları buharlaşırken, Rusya cumhurbaşkanı kilit müttefiki Çin tarafından terk edildi ve Kiev’in teslim olmasını talep eden ültimatomu, Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy tarafından meydan okurcasına adeta bir kenara atıldı. .
Rusya, Ukrayna işgalinde hangi silahları kullanıyor?
Ayrım gözetmeyen silahların kullanılmasının savaş suçları olabileceğine dair korkular var. Rus TOS -1 ağır alev fırlatma sistemi ilk olarak Afganistan’da konuşlandırılmıştı. Cumartesi günü Ukrayna sınırına doğru taşınırken bir T0S-1 ağır alev fırlatma sisteminin konuşlandırılmasına ilişkin CNN ekibi tarafından çekilen görüntüler, Rusya’nın hangi silahları kullanmaya başladığına ve bunların ne kadar ayrım gözetmediğine artan ilgiyi odakladı.
Büyük burnu nedeniyle Pinokyo’nun Rus versiyonu olan “Buratino” lakaplı TOS -1, Rusya’nın geleneksel cephaneliğinde en korkulan silah sistemlerinden biri, bir T-72 tankının şasisine monte edilmiş çoklu fırlatma roket sistemi. yüksek sıcaklıkta bir patlama oluşturmak için çevredeki havadan oksijen kullanan termobarik roketler ateşleyebiliyor.
Bellingcat araştırma web sitesi ayrıca Uragan ve Smerch küme roketlerinin ve bunların mühimmatlarının Ukrayna’daki mevcut çatışmalarda kullanıldığına dair şüphelenildiğinden, kanıtlar toplanıyor.
İşgal sırasında sivil bölgelere karşı hem çoklu fırlatma roket sistemlerinin hem de seyir füzelerinin kullanılması şimdiden kınandı. Uluslararası Af Örgütü genel sekreteri Agnès Callamard, “Rus ordusu, yoğun nüfuslu bölgelerde geniş alan etkisine sahip balistik füzeler ve diğer patlayıcı silahlar kullanarak sivil yaşamları açıkça hiçe sayıyor” dedi.
O uyardı: “Bu saldırılardan bazıları savaş suçu olabilir. Yalnızca hassas güdümlü silahlar kullandığını iddia eden Rus hükümeti, bu eylemlerin sorumluluğunu üstlenmelidir.”şeklinde net olarak ortaya konuldu.
Rus işgali sırasında şimdiye kadar kullanılan silah sistemlerinin çoğu, T – 72 tankının ve BMP3 zırhlı savaş araçlarının versiyonları ve Mi8 ve Ka – 52 helikopterleri de dahil olmak üzere büyük ölçüde geleneksel olsa da, Rusya’nın Kalibr kullanımıyla ilgili endişeler dile getirildi. Seyir füzeleri, özellikle yerleşim bölgelerine karşı kullanıldığı düşünülüyor.
Gemilerden, uçaklardan ve denizaltılardan ateşlenebilen Kalibrs’in Kiev’e ve ayrıca güneydeki liman kenti Odesa’ya karşı kullanıldığına dair raporlar da var.
Termobarik silahlar nedir ve nasıl çalışırlar?
Ukrayna’nın Rusların işgalde kullandığını söylediği ‘vakum bombası’, çevredeki tüm oksijeni emen bir ateş topunu ateşliyor. Ukrayna’nın ABD büyükelçisi, işgal sırasında bir vakum bombası (silah için başka bir terim) kullanıldığını söyledikten sonra, Rusya tarafından termobarik silah kullanımına ilişkin korkular arttı.
Yüksek sıcaklıkta bir patlama oluşturmak için çevredeki havadan oksijen emen bu tür silahların kullanımı henüz bağımsız olarak doğrulanmadı, ancak Ukrayna’dan alınan görüntüler Rusya’nın TOS-1 araçlarında termobarik roketatarlar olduğunu gösteriyor.
Nasıl çalışırlar?
Aerosol bombası veya yakıt hava patlayıcısı olarak da bilinen termobarik silah, iki aşamalı bir mühimmattır. İlk aşamadaki şarj, karbon bazlı bir yakıttan küçük metal partiküllere kadar çok ince malzemeden oluşan bir aerosolü dağıtır. İkinci bir yük bu bulutu ateşleyerek bir ateş topu, büyük bir şok dalgası ve çevredeki tüm oksijeni emerken bir boşluk yaratır. Patlama dalgası, geleneksel bir patlayıcıdan önemli ölçüde daha uzun sürebilir ve insan vücutlarını buharlaştırabilir. Bu tür silahlar çeşitli amaçlar için kullanılır ve çeşitli boyutlarda gelir. Hellyer, Ukrayna’da görebildiğimiz şeyin Rusya’nın onları savunma mevzilerini yok etmek için onları bir “sığınak avcısı” rolünde kullandığını söylüyor. Son derece büyük, havadan fırlatılan versiyonlar, mağaraları ve tünel komplekslerini yok etmek için tasarlanmıştır.
Nerelerde kullanılmıştı?
Bombalar, 1960’lardan beri Rus ve Batı güçleri tarafından kullanılıyor. ABD, Afganistan’daki dağlarda El Kaide’yi ortadan kaldırma girişimlerinde onlara güveniyordu. Hellyer, Rusya’nın kendileriyle batıdan daha uzun bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. “Rusya, oldukça küçük taktik silahlardan havadan fırlatılan devasa bombalara kadar geniş yelpazede sistemlere sahip.