Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde Çömlekçi Mahallesinde kurulan Tarım Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve Yerel Tohum Merkezi çalışmalarına devam ediyor. 540 yerel tohumun yer aldığı Yerel Tohum Merkezi’nde, ata tohumundan yetiştirilen Karakılçık buğdayı hasadından 3 ton ürün elde edildi.
Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde Çömlekçi Mahallesinde kurulan Tarım Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve Yerel Tohum Merkezi çalışmalarına devam ediyor. 540 yerel tohumun yer aldığı Yerel Tohum Merkezi’nde, ata tohumundan yetiştirilen Karakılçık buğdayı hasadından 3 ton ürün elde edildi.
AR-GE bölümünde, vatandaşlardan alınan tohumlar üzerinde araştırmalar yapılarak ata tohumu olan ürünlerin genotipleri bozulmadan korunup çoğaltılması sağlanıyor. Yerel Tohum Merkezi ile 3 yıl içerisinde, ata tohumları çoğaltılarak üretime sunulması hedefleniyor. Ayrıca Merkez aracılığıyla üreticilere ekipman desteği de sağlanıyor. Traktör arkası tarım ekipmanları, tamamen ücretsiz bir şekilde ihtiyacı olan üreticilerin kullanımına sunuluyor.
Yerel Tohum Merkezi çalışmaları hakkında bilgi veren Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, merkezin öncelikli amacının yerel tohumları korumak, çoğaltmak ve sonraki nesillere aktarmak olduğunu belirti ve Bodrum Belediyesi olarak her zaman üreticinin yanında olacaklarını vurguladı.
“YEREL TOHUM VE BİTKİLERİN ÇOĞALTIMINI 12 AY BOYUNCA KESİNTİSİZ SÜRDÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Aynı zamanda Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz, ‘doğal değerlerin var olma güvencesi’ mottosuyla göreve başladık. 213 yerel tohumumuzu numune olarak tohum bankasına yerleştirdik ve deneme parsellerinde çoğaltımına başladık. Vatandaşlarımızın şu ana kadar -bir yıllık süreçte- yerel tohum olarak bize başvurduğu ve teslim ettiği çok sayıda numuneler, tohumlar var. Bu tohumları ‘aday tohum’ olarak kabul ediyoruz. Bodrum Belediyesi olarak, kışın da üretime devam edebilmek amacıyla 15 Ocak 2022’den sonra yapacağımız imalatla yerel tohumları bir sera içerisinde çoğaltmayı planlıyoruz ve böylelikle Bodrum’a ait olan tüm endemik, yerel tohum ve bitkilerin çoğaltımını 12 ay boyunca kesintisiz sürdürmeyi hedefliyoruz.”