Akıllara gelen soru şu ; Johnson ve Truss’un kullanmadığı bir taktikle Rishi Sunak partiyi nasıl birleştirmeye çalışacak?
Bugün 2022 yılında Birleşik Krallık’ta üçüncü başbakan göreve geliyor. Rishi Sunak, İngiltere’nin ilk Hindu başbakanı, 42 yaşında 200 yıldan uzun bir sürenin gelmiş geçmiş en genci ve Asya mirasının ilki, ülkenin 57. başbakanı olacak.. Örneğin seçildiğinde Tony Blair 43 yaşındaydı.
10 Downing Street’te Liz Truss son kabine toplantısını sabah 9’da güne başlıyacak. İngiliz tarihinin en kısa hizmet veren lideri olarak zamanı sona ererken saat 10.15’te bir veda konuşması yapması bekleniyor .
Her konuşması ve röportajında cümle içinde ‘Başbakan olarak’ diye kendi pozisyonunu insanlara hatırlatan Liz Truss en çok bu ifadesini özleyeceği kesin, diyi düşünüyorum. Başbakan olarak 44 günlük kısa görev süresine rağmen, Liz Truss, hayatının geri kalanında yılda 115.000 Pound (129.306 ABD Doları) ödenek talep etme hakkına da sahip. Truss’un 44 günlük görev süresi, onu Kamu Görevi Maliyetleri Ödeneği için nitelendiriyor. Para özel kullanım için değil, eski başbakanların personel alımı gibi “kamusal yaşam” içinde olmaktan kaynaklanan ek maliyetlerin ödenmesine yardımcı olmak için. Bu konuda Truss sezsizliğini halen koruyor gelecek günlerde bu sisli konu da netleşecektir.
Sunak dün öğleden sonra Westminster’deki Muhafazakar Parti genel merkezinde 86 saniyelik ulusa hitaben yaptığı konuşmada, “dürüstlük ve alçakgönüllülük” ile hizmet edeceğine söz verdi
yaptığı kısa bir konuşmada “Artık istikrar ve birliğe ihtiyacımız var. Partimizi ve ülkemizi bir araya getirmeyi en büyük önceliğim yapacağım.”dedi.
Simdi Truss sonrasında yeni hükümetin ve kabinesinin Sterlin’in rekor düşük seviyeye düşmesine neden olan feci mini bütçesiyle şiddetlenen bir krizden ülkeyi çıkartmak gibi zor bir görevi var. Rishi Sunak, başbakan olarak ilk gününde kabineyi elden geçirmeye çağırılıyor. “Muhafazakar Parti, sklerotik bir karmaşa.Kaotik Muhafazakar Parti milletvekillerinden bazıları Rishi Sunak’ın altı ay içinde gidebileceğini dile getiriyorlar. Çünkü Westminster’da hala Rishi’nin Boris Johnson’ı sırtından bıçakladığını düşünen hoşnutsuz Boris Johnson taraftarlarının bıçaklarını keskinleştiği iyi biliniyor.
Tekrar aday olmayı seçtiğinde Sunak, “ekonomimizi düzelt, partimizi birleştir ve ülkemiz için teslim et” sözü verdi. Ve onu ilk kez yenen kadın Liz Truss’ın çalkantılı başbakanlığından sonra, bunu başarmak için yapılacak çok şeyi var. Başarılı olup olamayacağını görmek için şimdi tüm gözler, Rishi Sunak üzerinde.
Bu sabah ki gazete manşetlerine göz attığımızda : ‘İşte Sunak geliyor’ ve ‘Birleş ya da öl’ başlıkları öne çıkıyor. Tüm ön sayfalar yeni Başbakan Rishi Sunak’ın fotoğrafı altından satır aralarında “çok şey borçlu olduğum ülkeye geri dönebilmenin” hayatının en büyük ayrıcalığı olduğunu söylediği bir alıntı yer alıyor. Daily Star, eski şansölyenin yeni görevinde Ekim ayının sonuna kadar devam edip etmeyeceğini sorarak, İngiltere’nin bir yıl içinde üçüncü başbakanına geçtiğini vurguluyor. Gazete, Ekim ayı için poz veren gülümseyen bir Sunak’ın yer aldığı neşeli bir takvim grafiğiyle öne çıkıyor.
Daily Mail, Muhafazakar Parti içinde haftalarca süren kargaşanın ardından Sunak’ın zaferini “İngiltere için yeni bir şafak” olarak nitelendiriyor. Gazete, galibiyetinin “Tory mücadelesinin” başlangıcını müjdelediğini söylüyor.
Daily Mirror, ise “Size kim oy verdi?” sorusunu sorarak, Sunak’ın Muhafazakar Parti’nin yeni lideri olmasına biraz farklı bir yaklaşım getiriyor. Gazete, yeni başbakanla ilgili açık sözlü bir değerlendirmede, başka bir Tory’nin genel seçimleri kazanmadan iktidara gelmeye hazır olduğuna dikkat çekiyor.
The Guardian Bay Sunak’ın “birleş ya da öl” uyarısına öncülük ediyor. Geçen hafta istifa eden selefi Liz Truss’a bir selam olarak, gazete ayrıca sayfalarında “En iyi bir işi nasıl kaybeder ve hayatta kalırsınız” özelliğini de taşır.
Southampton doğumlu bankacı Rishi Sunak kimdir? İngiltere’nin ilk İngiliz Asya kökenli başbakanı kimdir – Sadece yedi hafta önce, Rishi Sunak, Tory liderlik yarışını Liz Truss’a kaybettikten sonra yaralarını yalıyordu. Muhafazakar milletvekilleri tarafından partiyi yönetmesi için seçildi ve modern çağın en genç başbakanı olmaya hazırlanıyor.
2022’nin üçüncü başbakanı olarak 10 Downing Street’te görevine hazırlanırken, üst düzey ülkeyi yönetme koltuğuna nasıl ulaştığına bir göz atalım. Birinci sınıf Oxford diploma derecesine sahip Sunak 1980’de Southampton’da doğdu, Pencap asıllı ailesinin üç çocuğundan en büyüğü. Sunak’ın babası bir aile doktoruydu ve annesi bir eczane işletiyordu ve burada ona kitaplarda yardım ediyordu.
İngiltere’nin en eski devlet okulu olan Winchester College’a gitti ve burada ilk Hint kökenli başarılı bir öğrenci oldu ve okul gazetesinin editörlüğünü yaptı. O zamandan beri yatılı okuldaki deneyiminin “entelektüel olarak dönüştüğünü” ve onu “farklı bir yörüngeye soktuğunu” söyledi. Reklamcılık ve Sunak, birinci sınıf bir derece elde ettiği Oxford Üniversitesi’ndeki Lincoln Koleji’nde felsefe, siyaset ve ekonomi okumaya devam etti. Gelecekteki eşi Akshata Murthy ile tanıştığı Stanford Üniversitesi’nde MBA, derecesi yaptıktan sonra, Sunak yatırım bankası Goldman Sachs’ta analist olarak çalıştı. Oxford’daki ikinci yılındayken, yatırım bankalarından zaten iş teklifleri aldığı söyleniyordu. 2006 yılında çok agresif bir fon olarak bilinen TCI’ye katıldığında hedge fonları için çalışmaya başladı ve üç yıl sonra yeni bir hedge fonu kurmak için ayrıldı. Sunak daha sonra dikkatini siyasete çevirdi. 2014 yılında, Sunak, bir sonraki yıl yapılacak genel seçimlerden önce, daha önce eski Tory lideri William Hague tarafından düzenlenen Richmond’un Yorkshire koltuğunda Muhafazakar Parti adayı olarak seçildi. “Yorkshire Dales’in mihracesi” lakaplı, bir Yorkshire çiftçisinin yanıtladığı oylamayı kazandıktan sonra seçmenlerine “yeni William Hague” olarak tanıtıldığını hatırladı: “Ah evet Haguey! “İyi adam. Ondan hoşlanıyorum. Biraz solgun olsa da. Bu güzel bir bronzluğa sahip.” Bir Hindu olarak Bhagavad Gita üzerine yemin ettiği Avam Kamarası’na girmesinden kısa bir süre sonra, kariyerinin ilk büyük siyasi kavgası Brexit’te yaşandı.