Bilim insanları, 2023 yılının Dünya’nın kayıtlara geçmiş en sıcak yılı olacağının artık “neredeyse kesin” olduğunu söyledi. Bu sert uyarı , küresel sıcaklıkların 2019’da belirlenen ay için önceki rekordan 0,4C daha yüksek olduğu rekor kıran Ekim ayının ardından geldi –
Bilim insanları, bu ay yapılacak dönüm noktası niteliğindeki iklim zirvesi öncesinde, dünyanın 2023’te şimdiye kadarki tüm yıllara göre daha sıcak olacağını açıkladı.Geçen ayki rekor sıcaklık bilim adamlarını hayrete düşürdü . Aşırı sıcaklıkların, sera gazı kirliliğinin güçlü bir karışımı, doğal hava durumu El Niño’nun geri dönüşü ve kükürt kirliliğindeki düşüş ve Tonga’daki volkanik patlama gibi bir dizi başka faktörden kaynaklandığını düşünüyorlar.
Copernicus Climate Change Service – Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktör yardımcısı Samantha Burgess, “2023’ün kaydedilen en sıcak yıl olacağını ve şu anda sanayi öncesi ortalamanın 1,43 derece üzerinde olduğunu neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz” dedi. “ COP28’e yönelik iddialı iklim eyleminin aciliyeti hiç bu kadar yüksek olmamıştı.”
Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi bilim insanları geçen ayın dünya çapında kaydedilen en sıcak Ekim ayı olduğunu ve sıcaklıkların 1800’lerin sonlarındaki ortalama Ekim ayı boyunca olduğu düşünülen sıcaklığın 1,7C üzerinde olduğunu buldu. İnsanlar, fosil yakıtları yakarak ve doğayı yok ederek, atmosfere ısıyı tutan gazlar pompaladılar ve bu da Sanayi Devrimi’nden bu yana gezegenin sıcaklığını 1,2 derece artırdı. Bilim insanları, Ekim 2023’teki küresel sıcaklık anomalisinin, veri kümesindeki tüm aylar boyunca yalnızca bir önceki ayın ardından ikinci en yüksek anormallik olduğunu buldu.
2015 Paris Anlaşması’nı imzalayan ülkeler, yüzyılın sonuna kadar küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere göre 2°C’nin oldukça altına sınırlamayı taahhüt ettiler. Ancak verilen söze rağmen küresel CO2 emisyonları 2022’de rekor seviyeye ulaştı.Imperial College London’dan iklim bilimci Dr. Friederike Otto, rekor sıcaklıktaki “önemli olanın” “acı çeken insanlar ve sistemler” olduğunu söyledi.
Daha yüksek sıcaklıklar daha ağır su baskınlarını – selleri ve daha yoğun sıcak hava dalgalarını tetikler ve fırtınaları daha güçlü hale getirebilir .