Bilim insanları, dünya çapında hızla yayılan Delta – Hint varyantının bulaşma avantajının, aşılama ile virüs arasındaki yarışın, ülkeler bağışıklama kampanyalarını hızlandırmadığı ve dikkatli davranmadığı sürece virüs lehine dönebileceğinin bir işareti olduğunu söylüyor.
Yapılan son analiz ve araştırmalar ; Delta – Hint varyantının korkutucu bir şekilde kısacık temasla bulaşabileceğini ve yüksek riskli duyarlı olduğunu öne sürüyor.
İlk olarak Hindistan’da tespit edilen varyant, en az 92 ülkede tanımlanmış ve özellikle düşük aşılı yerlerde savunmasız kişileri avlama yeteneği ile Covid -19’a neden olan virüsün şimdiye kadarki “en uygun” varyantı olarak kabul ediliyor.
Varyantın yeni Covid vakalarının %99’unu oluşturduğu Birleşik Krallık’ta yapılan araştırma, daha önce hakim olan Alfa varyantından yaklaşık % 60 daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda hastaneye yatış riski ile bağlantılı olabilir ve özellikle bir dozdan sonra aşılara karşı biraz daha dirençli durduğu belirtiliyor.
Bir virolog ve doçent olan Leeds Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr Stephen Griffin, “ Nüfus bağışıklığı eşiğine yakın bir şeye sahip olana kadar her şeyi aşılara bağlamakla ilgili sorun… Daha bulaşıcı bir türe karşı korunmak için çok daha yüksek bir kapsamaya ihtiyacınız var.Bu sadece, aşıları dağıtırken aynı zamanda vakaları gerçekten ama gerçekten azaltmamız gerektiği gerçeğine işaret ediyor.” dedi.
Avustralya’dan dikkat çağrıları – Avustralya’daki araştırmaların Delta varyantının potansiyel olarak ne kadar kolay yayılabileceğini gösterdiği ortaya konuldu. CCTV görüntülerine dayanarak, sağlık yetkilileri, en az iki durumda Sidney’deki bir kapalı alışveriş alanında birbirlerinin yanından geçen insanlar arasında yaklaşık beş ila 10 saniyelik “korkutucu bir şekilde kısacık anlık” karşılaşmalarda bulaştığından şüpheleniliyor.
Sidney’de herhangi bir maske zorunluluğu yoktu ve Avustralya nüfusunun %5’inden azının her iki dozu da aldığı göz önüne alındığında, bireylerin aşı olma ihtimalleri yoktu. Şehir ve bazı çevredeki beldeler, Delta varyantının yayılmasını engellemek amacıyla Cumartesi günü iki haftalık katı bir sokağa çıkma yasağına girdi.
Delta’nın önemli bir iletim avantajına sahip olduğu açıktır, ancak bilim insanları bunun nedenini henüz net olarak belirleyemediler. Birleşik Krallık’ın Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu’nun (Sage) bir üyesi ve Leeds Üniversitesi’nde hava yoluyla bulaşan enfeksiyonlar konusunda uzman olan
Prof Catherine Noakes, üç olası neden önerdi:
1 – Bulaştığı kişilerin daha yüksek viral yüke sahip olması, yani daha fazla yaymaları anlamına geliyor.
2 – Parçacıklar; insanların enfekte olmaları için daha az virüse maruz kalmaları gerektiğini; veya enfekte bir kişiye nispeten kısa bir maruz kalma süresinin hastalığı yaymak için yeterli olduğunu.
3 – Taşıyıcı bir yük virüs partikülünü soluyacaksa ve kişi tam olarak yanlış zamanda nefes aldıysa, bir kişinin bir taşıyıcıya birkaç saniye yakın kalmasıyla enfekte olabilmesinin mümkün olduğunu söylendi.
Prof Catherine Noakes “Mutlaka bu şekilde, herkes için olmayabilir ve her zaman bu şekilde ilettiği anlamına gelmez. Bu gerçekten olasılık dahilinde şanssız olaylardan biri de olabilir.”
Dünya Sağlık Örgütü, Delta varyantı ile başa çıkmak için tam olarak aşılanmış insanları bile maske takmaya, sosyal mesafeyi korumaya ve diğer güvenlik önlemlerini uygulamaya devam ederek “güvenli davranmaya” çağırıyor.
Nüfusunun yaklaşık % 55’inin tam olarak aşılandığı İsrail, Cuma günü Delta vakalarındaki hızlı artışla mücadele etmek için maske görevini kaldırdıktan sadece 10 gün sonra yeniden uygulamaya koydu.
Enfeksiyonlar, iki okul salgınına bağlı olarak geçen hafta dört kattan fazla arttı. Aşı için uygunluk geçen ay 12 ila 15 yaşındakilere uzatıldı, ancak yaş grubundaki katılım düşük oldu.İsrail’deki vakalardaki artışın henüz hastane başvurularında ve ölümlerde bir artışa dönüşmediğini, bu nedenle hareketin ihtiyati bir hamle olabileceğini söylendi.