Antarktika deniz buzu boyutları, Temmuz 2023 korkutucu nitelikte daralıyor. Bazı bilim insanları, ‘şok edici’ değişimin, endişe verici zincirleme etkilere sahip olabileceğine dikkatleri çekiyor ve uyarıyor. Buzun ısınmaya bağlı küresel bir çöküşün başlangıcını tetikleyeceğinden korkuluyor. Şimdiye kadar bu ayda Antarktika’da yaklaşık 16,4 milyon kilometrekare deniz buzu olurdu, ancak bu hafta sadece 14,1 milyon kilometrekare buzul var.
Ancak 2016’da nasıl olduysa bir şeyler tam tersine döndü. Rekor seviyeden sadece iki yıl sonra, 2016’da rekor bir düşüş yaşandı ve o zamandan beri güçlü bir düşüş eğilimi yakından gözleniyor. Bilim insanları hala nedenini tartışıyorlar .Antarktika’nın deniz buzunu anlamadaki zorluğun büyük bir kısmı konumudur. Her tarafı uçsuz bucaksız okyanuslarla çevrili olan deniz buzu, rüzgarlardan, fırtınalardan, hava sıcaklığından, okyanus ısısındaki değişikliklerden, tuzluluktan ve okyanusun farklı katmanlarının nasıl karıştığından etkilenir. Herhangi bir iklim değişikliği etkisini ortaya çıkarmak için tüm bu etkileri ve etkileşimleri ayıklamak ilim insanlarınca epeyce zordur.Eriyen deniz buzu, zaten yüzdüğü için deniz seviyelerini yükseltmez. Ancak Monash Üniversitesi’nde iklim bilimcisi ve kıtanın deniz buzu konusunda uzman olan Dr. Ariaan Purich, endişelenmek için üç neden sıralıyor. Buz kaybı, güneş enerjisinin daha azının uzaya geri yansıtılması ve okyanusun daha fazla ısınmasına neden olması anlamına gelir. Antarktika deniz buzu ayrıca okyanusun oksijen ve besin maddelerini dünya çapında dolaştırma şeklini de etkiler. Ancak deniz buzu, dalgaları tamponlayarak karaya bağlı buzu da korur ve bu birçok bilim insanının en rahatsız edici bulduğu şeydir.Antarktika her zaman kalın buzla kaplı bir kıta olmadı. Aslında, milyonlarca yıl önce, devasa ağaçları ve çok çeşitli vahşi yaşamı olan tropikal bir ormana benziyordu. Peki bunu nereden biliyoruz? bilim insanlarının değerli fosilleri bularak üzerinde çok uzun çalışma sonuçları sayesinde.
Antarktika – Dünyanın toplam yüzey tatlı suyunun yaklaşık %90’ını içeren, 4,8 km kalınlığa kadar bir iç buz tabakasıyla kaplı bir kıtadır. Buz tabakası o kadar ağır ki karayı yer yer deniz seviyesinin altına itti.
Merak edilen soru şu 2050’de Antarktika’ya ne olacak? – Bilim insanları, Antarktika’dan gelen derin okyanus suyu akışlarının 2050 yılına kadar yüzde 40 oranında azalabileceği ve gezegen sistemleri için çok önemli kaynak olan dolaşımın çökmesini tehdit edebileceği konusunda uyarıyorlar.
Antarktika’da büyük bir delik olduğu doğru mu? Elde edilen Robotik veriler, gizemli delikleri açıklıyor. Antarktika’nın Weddell Denizi’nin yüzeyindeki kış buzu bazen ‘polinya’ adı verilen devasa bir deliğe sahiptir.