Baltık Denizi’nde Finlandiya-Almanya ve Litvanya-İsveç arasındaki denizaltı kablolarında meydana gelen kesintiler, sabotaj şüphesiyle “hibrit savaş” endişelerini artırdı. Öte yandan, dört ülke arasında bağlantı kuran deniz altı telekomünikasyon kablolarının koptuğu, olayla ilgili sabotaj ihtimalinin değerlendirildiği bildirildi.
Baltık Denizi’nde Finlandiya ile Almanya’yı birbirine bağlayan denizaltı telekomünikasyon kablosunun kesildiği, Litvanya ve İsveç arasındaki denizaltı kablosunun da zarar gördüğü açıklandı. Gelişmelerin ardından Finlandiya ve Almanya dışişleri bakanları, ortak açıklama yayınlayarak “hibrit savaş” uyarısı yaptı.
İletişim altyapısını devre dışı bırakmayı hedefleyen sabotaj operasyonlarına karşı uyarıların arttığı bir dönemde, Baltık Denizi’nde iki ayrı veri kablosunda kesinti yaşandı.
Finlandiya ve Almanya arasındaki yaklaşık bin 200 km uzunluğundaki C-Lion1 isimli veri kablosunun pazartesi günü erken saatlerde kesildiği duyuruldu. Veri hattının Finlandiya merkezli operatörü Cinia Oy tarafından yapılan açıklamada, Helsinki-Rostock hattındaki fiber optik bağlantı kablosunun tamamen kopmuş olabileceği duyuruldu. Bağlantının kesilmesiyle birlikte, saniyede 144 terabit veri taşıyan hattı kullanan tüm hizmetler servis dışı kaldı.
Finlandiya basınındaki haberlere göre, telekomünikasyon hizmetleri sağlayan ve hisselerinin çoğunluğunun devlete ait olan Finli şirket Cinia, Finlandiya ile Almanya arasındaki C-Lion1 deniz altı kablosunda kopma kaynaklı sistem arızası meydana geldiğini ve hizmetlerinde aksama meydana geldiğini açıkladı. Cinia’dan yapılan açıklamada, bugün 04.00’ten sonra fark edilen arızanın nedeninin belirsizliğini koruduğu vurgulanarak, bir onarım gemisinin bölgeye gitmek üzere hazırlandığı ve onarım çalışmalarının başlatıldığı belirtildi.
Bağlantının onarılmasının ne kadar süreceğinin henüz bilinmediği kaydedilen açıklamada, ancak deniz altı kabloları için onarım süresinin genellikle 5-15 gün olduğu aktarıldı.
İSVEÇ İLE LİTVANYA ARASINDAKİ İLETİŞİM KABLOSUNDA DA KOPMA TESPİT EDİLDİ
İsveç ulusal basınında yer alan haberlere göre, telekomünikasyon şirketi Telia tarafından işletilen Litvanya ile İsveç arasındaki bir iletişim kablosunda da dün yerel saatle 10.00 sularında arıza tespit edildiği açıklandı. Telia’nın Litvanya’daki sözcüsü Audrius Stasiulaitis CNN’e yaptığı açıklamada, sorunun fiber optik kablodaki fiziksel hasardan kaynaklandığını teyit edebileceklerini söyledi. Stasiulaitis, olayla ilgili ülkenin askeri ve sivil yetkilileriyle temas halinde olduklarını aktardı.
FİNLANDİYA VE ALMANYA’DAN “HİBRİT SAVAŞ İHTİMALİ” DEĞERLENDİRMESİ
Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, C-Lion1 kablosunda yaşanan arızalardan ötürü “derin endişe” duyduklarını belirtti. Açıklamada, yaşananların “hibrit savaş itimali”ni gündeme getirdiğini belirtilerek, “Avrupa’nın güvenliği sadece Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın değil, aynı zamanda kötü niyetli aktörler tarafından yürütülen hibrit savaşın da tehdidi altındadır.” ifadelerine yer verildi.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Baltık Denizi’nde Almanya ile Finlandiya ve İsveç ile Litvanya arasında iki deniz altı veri kablolarının zarar görmesinin sabotaj olduğunu varsaymak gerektiğini söyledi. Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde olaya ilişkin açıklama yapan Pistorius, Rusya’ya karşı Avrupa’nın savunma politikasının sadece askeri değil hibrit tehditleri de akla getirdiğini savundu.
Pistoruis, Baltık Denizi’nde yaşanan kabloların kopma olayında Rusya’nın parmağının olduğunu işaret ederek, “Bu, bir şeyler döndüğünün çok açık bir işareti. Kimse bu kabloların kazara koptuğuna inanmıyor.” dedi. Kablolara çıpaların tesadüfen zarar verdiği şeklindeki anlatımlara inanmadığını söyleyen Pistoruis, “Dolayısıyla kimden geldiğini tam olarak bilmesek de bunun hibrit bir eylem olduğunu belirtmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı. Savunma Bakanı Pistorius, bunun bir sabotaj olduğunu da varsaymak gerektiğini vurguladı.
KABLOLARIN KOPMASININ KASITLI BİR EYLEM OLMA İHTİMALİ ENDİŞE VERİCİ
Finlandiya’daki Jyvaskyla Üniversitesi’nde siber güvenlik alanında çalışan Prof. Dr. Tapio Frantti, yaptığı açıklamada, kablo kopmasının bir kazadan ziyade kasıtlı bir eylemin sonucu olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Frantti, eylemin nedenlerine bakıldığında, bunda Rusya’nın olabileceği ihtimalinin akla geldiği değerlendirmesinde bulunarak, bunun kasıtlı olarak yapıldığını ortaya çıkması halinde durumun endişe verici olacağını ifade etti.
Tek bir kablo kopmasının sonuçlarının çok ciddi olmadığını kaydeden Frantti, “Eğer ihtiyaç duyulursa, bunun daha büyük ölçekli bir eylem için bir uygulama olabileceği akla geliyor.” diye konuştu. Uzmanlar, Baltık Denizi’nde yaşananların, ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli taktik füze sistemlerinin (ATACMS) Rus topraklarında kullanıma izin verdiği yönündeki iddiaların ardından gelmesinin düşündürücü olduğuna dikkati çekiyor.
Öte yandan, Finlandiya Güvenlik ve İstihbarat Servisince (SUPO) yapılan açıklamada, kablonun kopmasının nedeni üzerinde yorum yapmak için henüz çok erken olduğu belirtildi. Açıklamada, dünya genelinde her yıl yaklaşık 200 deniz altı kablosunda kopma meydana geldiğine işaret edilerek, en yaygın sebebin balıkçılık veya gemilerin demir atması olduğuna dikkati çekildi.
“C-LİON1, DAHA ÖNCE HİÇ KOPMAMIŞTI”
Cinia Üst Yöneticisi (CEO) Ari-Jussi Knaapila, düzenlediği basın toplantısında, C-Lion1 kablolarının daha önce hiç kopmadığını anımsattı. Knaapila, kablonun nasıl hasar gördüğü konusunda spekülasyon yapmak istemediğini, nedenin hasar tamir edildiğinde araştırılacağını sözlerine ekledi. Kaynak: karar