Avustralya’da Queensland Üniversitesi’nin CSL ilaç şirketiyle koronavirüse karşı geliştirdiği aşı çalışması, deneklerin test sonuçlarının hatalı şekilde HIV pozitif gelmesi üzerine sonlandırıldı.
Başbakan Scott Morrison, aşının “bilimsel tavsiyelere dayalı olarak ilerleyemeyeceğini ve artık Avustralya’nın aşı planının bir parçası olmayacağını” söyledi. Hükümet bunun yerine AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşıdan fazladan 20, Novavax’tan da 11 milyon doz aşı ön siparişi vereceklerini duyurdu.
Avustralya Hükümeti 50 milyon doz sipariş vermişti
Avustralyalı küresel biyoteknoloji şirketi CSL de hükümetin 50 milyon doz alacağını belirttiği aşının bu haliyle kamu sağlığını riske atacağını belirtmişti.
CSL tarafından yapılan açıklamada ayrıca Faz 1 denemesine katılan 216 katılımcıda ciddi yan etkiler görülmezken, daha sonraki verilerde, gelişen antikorların HIV ile karıştırıldığını ve deneklere yapılan bazı HIV testlerinin pozitif çıktığını açıkladı.
Buna neden olarak ise aşı çalışmalarını yapan uzmanların, tasarımının bir parçası olarak küçük miktarlarda HIV proteinini “moleküler kıskaç” dahilinde aşıya dahil etmeleri gösterildi.
‘Aşıya dahil edilen HIV proteini sağlık riski oluşturmasa da testlerde yanlış sonuca yol açtı’
Sağlık Bakanı Greg Hunt da “Üniversitenin araştırmacıları, protein parçasının aşıyı alan kişiler için kesinlikle hiçbir sağlık riski oluşturmadığını doğrulamış olsalar da, HIV tarama testlerinde yanlış pozitif bir test sonucuna yol açar” dedi.SPONSORED CONTENTIs now the right time for businesses to embrace solar power?The world’s demand for power has increased by 85% in the last 20 years, with production responsible for about 25% of greenhouse gas emissions.Ad by Total
Önümüzdeki aylarda başarılı bir aşı oluşturma umuduyla araştırmalarına devam edeceklerini duyuran şirket, test sonuçlarının hatalı gelmesinin ardından yapılan ileri tetkiklerde ise deneklerde HIV olmadığını kanıtladığı da duyurdu.
Avustralya’da Ocak 2021 sonuna kadar en az 1 aşıya onay verilmesi, ilk dozların martta sağlık çalışanları ve yaşlılar dahil öncelikli gruplara yapılması planlanıyor.