Avrupa Komisyonu Başkanı, Afganistan’dan çekilme sırasında yaşananlar sonrası tartışılmaya başlanan AB savunma gücünde Türkiye’nin de yer alabileceğini söyledi.
Milliyet’ten Güldener Sonumut’un haberine göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) durumuna ilişkin olarak yıllık bilanço konuşmasını gerçekleştirdi. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Fransa’nın Strasbourg kentindeki olağan oturumunda konuşan Ursula Von der Leyen (VDL), AB’nin savunma gücü oluşumu, Kovid’le mücadele ve küresel meselelerle ilgili komisyonun uzun vadeli projelerini açıkladı.
ABD’nin Afganistan’dan çekilme sürecinde yaşanan kaostan uzunca bir süre bahseden Von der Leyen, AB’nin savunma gücüne ihtiyaç duyduğunu tekrarlayarak, bu konuda çalışmaların başladığını açıkladı. 5 bin askerlik muharip gücün oluşturulmasının önemine vurgu yapan VDL, AB’nin geçmişteki çabalarının sonuçsuz kalmasının en büyük sebebinin siyasi irade eksikliği olduğunun altını çizdi. VDL, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le birlikte AB ile NATO arasında kurumsal iş birliğini pekiştirmek için yıl sonuna kadar bir deklarasyon yayınlayacaklarını da açıkladı.
Bununla birlikte BM ve ABD’nin katılmayacağı askeri harekatlarda AB’nin kendi imkân ve yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini hatırlatan VDL, AB’nin bu çabalarının sonuç vermesi için Birlik’e komşu ülkeler ve bölgesel güçlerle ortaklıkların kurulması gerektiğinin altını çizdi. Von der Leyen, bu çerçevede ilk kez Türkiye ile de bu alanda iş birliği geliştireceklerini resmen ifade etti. VDL, AB’nin Türkiye ile olan ilişki çeşitliliğini ele alarak bu konuyu da dahil edeceklerini söyledi.
Avrupa savunması için Ankara’ya teklif
İlk kez oluyor
Geçmişte AB, savunma ve güvenlik politikalarında Türkiye gibi AB’ye üye olmayan Avrupalı müttefiklere iki düzeyde iş birliği öngörürken, Ankara’yı bu çalışmalara dahil etme iradesini kamuoyu önünde resmen dile getirmemişti. Diplomatik gözlemciler, Türkiye’nin Suriye, Akdeniz, Irak ve Afganistan gibi konularda müttefiklerin göz ardı edemeyeceği bir ülke olduğunu hatırlatırken, Brüksel’in, AB-NATO kurumsal işbirliği pekiştirmek için Türkiye’nin de icazetine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Aynı kaynaklar, Komisyon Başkanı Von der Leyen’in bu açılımıyla Türkiye’nin PESCO dahilinde askeri sevkiyat ve istikam projesine katılım ihtimalinin de artabileceğine dikkat çekti, Ankara’nin Kabil Havalimanı konusunda Katar’la yaptığı çalışmanın AB için çok değerli olduğunu hatırlattı.
Bu arada VDL’nin konuşmasını prompter yerine elinde yer alan metinden okuması gözlemciler açısından dikkat çekiciydi. Avrupa Komisyonu’nun sayısal çağ ve rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager’in VDL’nin konuşması esnasında genel kurulda örgü örmesi dikkatlerden kaçmadı.