Roketin 29 Ağustos’taki fırlatılması öncesinde yaşanan sorunlar nedeniyle fırlatma 3 Eylül olarak yeniden planlanmıştı. Ancak dün TSİ 21.17’de yapılan fırlatma öncesinde benzer sorunlar tespit edilince fırlatma işlemi bir kez daha ötelendi.
Gecikmenin nedeni olarak yakıt sızıntısı gösteriliyor. Üst üste iki fırlatma teşebbüsünde yaşanan sorunları sonrası NASA mühendisleri Artemis I Ay Roketi’ni ayrıntılı olarak incelemek istiyor. Ancak bu ayrıntılı incelemenin fırlatma yapılması mümkün görünmüyor. Eğer roket mühendislik atölyesine götürülürse fırlatma bir ay daha ertelenebilir ve Ekim ayı ortalarından önce fırlatma işlemi gerçekleştirilemeyebilir.
Nihai hedeflerinden biri 2025 yılında ay yüzeyinde astronotların yeniden yürümesi olan yeni Ay projesi için kullanılan roketin son 50 yılda tasarlanan en güçlü roket olduğu belirtiliyor. Bu roketin muazzam itme gücü büyük ölçüde aracın alt tarafındaki dört büyük motorda neredeyse üç milyon litre süper soğuk sıvı hidrojen ve oksijenin yakılmasından ileri geliyor.
NASA kontrolörleri cumartesi sabahı erken saatlerde roketin hidrojen tankını doldurmak için komut gönderdiklerinde, bir sızıntı olduğunu gösteren bir alarm çaldı. Sorun, hidrojenin uzay aracına pompalandığı bağlantıya kadar takip edildi. Sorunu çözme çabaları sonuçsuz kalınca fırlatma işlemi tehir edildi.
NASA ilk Ay uçuşunu insansız olarak planlamış olsa da roketin üzerinde bulunan Orion kapsülü insan/astronot taşımak üzerine planlandı. Ve bu kapsül roket, Ay’a yeterince yaklaşıldığında ay yüzeyine fırlatılacak. Tabii ilk seferde insansız olarak.
50 YILDIR İNSANOĞLU AY’A AYAK BASMADI
Ay’a yapılan ilk insanlı uçuşta Neil Armstrong ve Edwin Aldrin 20 Temmuz 1969’da tarihinde ay yüzeyine inen ve yürüyüş yapan insanlar olarak tarih geçti.
NASA Ay Programı’nı durdurmadan önce son Harrison Schmitt Eugene Ceman dünyanın yüzeyinde yürüyen son astronotlar oldu.
Bu son fırlatma işlemi ve ayda yürüyüş 17 Aralık 1972’de meydana geldi.