Uzmanlar, iki “süper güç” arasındaki rekabetin Doğu Asya’yı dünyanın yeni gerilim merkezine dönüştürebileceğini tahmin ediliyor.
Çin’e saldırganlık suçlaması
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Çin hakkında “Pasifik Okyanusu’ndaki ABD çıkarlarını kasten hedef aldığı ve ABD müttefiklerine karşı saldırganlık gösterdiği” ekseninde sert açıklamalarda bulundu.
Harris “Çin’in ABD’yi hedef alan politikalarına, müttefiklerimize yönelik tehdit ve şantajlarına boyun eğmeyeceğiz. Pasifik’te ve Doğu Asya’da bundan sonra daha çok yer alacağız.” dedi.
Harris’in bu açıklamaları Biden yönetiminin, Trump yönetiminin Ortadoğu’dan çekilme ve ABD’nin Çin ile rekabeti nedeniyle Doğu Asya’ya yönelme stratejisini sürdürdüğü şeklinde yorumlandı.
ABD’nin odağı değişiyor
Bununla beraber Asya’daki ABD-Çin rekabetinin Doğu Asya ile sınırlı kalmayıp Güney ve Orta Asya’ya da sıçrayacağı belirtiliyor. ABD’nin, Çin ve Hindistan’ın arasını daha da açıp, cazip tekliflerle Hindistan’ı yanına çekme politikası izlediği gözlemleniyor.
ABD’nin, Çin’i çevreleme stratejisi kapsamında Doğu Asya’dan Orta Asya’ya geçiş kapısı olduğu ve diğer pek çok açıdan gayet stratejik bir ülke olan çekilmek zorunda kaldığı Afganistan’ı, Çin’in nüfuzuna bırakmak istemediği biliniyor.
Bu nedenle Çin’in Afganistan’da iktidara gelen Taliban’ı tanıması durumunda, ABD’nin de benzeri bir hamlede bulunabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar ABD ve Çin’in Asya’daki rekabetinden istifade eden Taliban’ın bu yolla iki “süper güç” tarafından da tanınmayı hedeflediğini belirtiyor. Rusya’nın da bu hamleye katılmasıyla Afganistan’da güç dengelerinin daha da karmaşıklaşacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: Mepa News