FETÖ kumpasıyla 41 ay hapis yatan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 20’nci Deniz Kuvvetleri Komutanı, Milli Gemi projesinin mimarlarından amiral Özden Örnek vefatının 4. yılında anılıyor.
Eğitim hayatı boyunca okuduğu tüm okulları birincilikle bitirdi. 2003-2005 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin 20. Komutanı olarak görev yaptı. Ayrıca komodorluk, daire başkanlığı ve donanma komutanlığı görevlerini yaptı.
Askeri personel tarafından çok sevilen komutanlardan biri oldu. Balyoz kumpasıyla 20 yıla mahkum edildi. 41 ay cezaevinde kaldı ve tahliye oldu.
29 Nisan 2018’de tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında hayata veda etmişti…
ÖZDEN ÖRNEK KİMDİR?
Özden Örnek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 20’nci Deniz Kuvvetleri Komutanıydı.
1943 yılında İzmit’te doğan Oramiral Özden Örnek, ilk ve orta tahsilini İzmit’te tamamladıktan sonra 1957 yılında Deniz Lisesi’ne girmiş, 1962 yılında Deniz Harp Okulu’ndan Asteğmen olarak mezun olmuştur. İki yıl da subay olarak öğrenimine devamla dört yıllık Deniz Harp Okulu tahsilini tamamlayarak, 1964 yılında Donanma’ya katılmıştır.
1964-1967 yılları arasında Muhrip sınıfı gemilerde branş subaylığı ve bölüm amirliği yapan Oramiral Örnek, 1980- 1981 yıllarında TCG ADATEPE Komutanlığı, 1986-1987 yıllarında I.Hücumbot Filotilla Komodorluğu, 1987-1988 yıllarında II. Muhrip Filotilla Komodorluğu görevlerini deruhte etmiştir.
1967-1969 yılları arasında A.B.D.’de Iisans üstü öğrenimini yapan Oramiral Örnek, 1975 yılında Deniz Harp Akademisi’nden, 1982 yılında da A.B.D. Deniz Komuta Koleji’nden mezun olmuştur.
1982-1984 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı’nda Harekat Şube Müdürlüğü, 1984-1986 yılları arasında da Washington Deniz Ataşeliği görevlerinde bulunan Oramiral Örnek, 30 Ağustos 1988 tarihinde Tuğamiralliğe terfi etmiştir. Tuğamiralliğe terfiini müteakip 1988-1989 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Teşkilat Daire Başkanlığı ve 1989-1990 yıllarında Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerini deruhte etmiş, 1990-1992 yılları arasında da NAVSOUTH/Napoli’de görev yapmıştır.
1992 yılında Tümamiralliğe terfi eden Oramiral Örnek, terfiini müteakip, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 1994-1995 yıllarında Hücumbot Filosu Komutanlığı, 1995-1996 yılları arasında da Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerini deruhte etmiştir. 30 Ağustos 1996 tarihinde Koramiralliğe terfi eden Oramiral Örnek, 1996-1997 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı, 1997 -1999 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerini yürütmüş, 1999 yılı atamaları ile Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na atanmıştır.
Ağustos 1999 ayından itibaren Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevini ifa eden Oramiral Özden Örnek, Ağustos 2001 ayında Oramiralliğe terfi ederek, Donanma Komutanlığı’na atanmıştır. 30 Ağustos 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek kararlara göre Oramiral Özden Örnek, Donanma Komutanlığı’ndan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.
Örnek, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Brezilya Deniz Kuvvetleri Liyakat Nişanı ve Pakistan Nişanı İmtiyaz Madalyası sahibiydi.
Sevil Örnek ile evli olan Örnek’in Tolga ve Burak isimli iki oğlu vardı.
FETÖ’NÜN HEDEFİNDEYDİ
Örnek, 22 Şubat 2010 tarihinde Balyoz kumpası çerçevesinde gözaltına alınıp 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 41 ay cezaevinde kalan Örnek, yeniden yapılan yargılama sonucunda beraat etmişti.
Özden Örnek, FETÖ’nün Nokta Dergisi’nde kendisine ait olduğu iddia edilen “Darbe Günlükleri”nin yayınlanması ile hedef alınmıştı.
MİLGEM’İN MİMARI
Özden Örnek, Bahriyeye adım attıktan kısa süre sonra henüz çok genç bir subayken Türkiye’ye karşı uygulanan “Ambargo”nun ne demek olduğunu yaşayarak öğrenmişti. Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından uygulanan ve bugün de sık sık telaffuz edilen ambargolar nedeniyle yedek parça dahi temin edilemediğinden bazı gemilerimiz hareket kabiliyetini bile yitiriyordu. Bu nedenle de, sürekli Türk Deniz Kuvvetleri’nin gelişmesi, gemilerimizin, silah sistemlerimizin kendi tezgahlarımızda yapılması için durmadan fikir yürütüyordu.
Atatürk’ün 1924’te vasiyet ettiği ‘Milli Gemi’ projesinin hayata geçirilmesine büyük katkı sağlayan Örnek, ‘MİLGEM’in Öyküsü’ adlı kitapla yaşadıklarını anlatmıştı.
MİLGEM’in temellerinin Eylül 1963’te TCG Koçhisar’la atıldığını belirten Örnek, kitabında ilk kaynağından denize indirildiği güne kadar milli gemi inşasının her aşamasında bulunmuştu.
İlk savaş gemisi MİLGEM projesinde yüzde yüz yerli tasarım olarak geliştirilen TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada ve TCG Kınalıada; amfibi harekat, araç ve personel nakli, ateş desteği ve doğal afetlerde yardım ile acil destek hizmetleri sağlayan TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar, denizlerdeki doğal kaynakları yerli olarak arayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi bu dönemde öne çıkan deniz platformlarından olmuştur.
GÜRDENİZ: SOYADI GİBİ ÖRNEK AMİRAL
Mavi Vatan’ın fikir babası Amiral Cem Gürdeniz, geçen yıl yayınlanan yazısında Örnek’i şu sözlerle anlatmıştı:
“O, bahriyenin 1960 yılından sonra saflarına kattığı Altın Çocuk idi. Donanma saflarına genç bir deniz subayı olarak katıldığım 1979’ların bahriyesinde Deniz Kurmay Yarbay Özden Örnek, her genç subayın, her idealistin, her Atatürkçü’nün, emrinde çalışmak istediği bir komutan ve liderdi. İnsanlar ne olduklarıyla değil ne yaptıkları ile hatırlanır. Bu kural, donanma camiasında da geçerlidir. Genelde katma değeriniz ve yetenekleriniz kadar hatırlanırsınız. Bu değer bazen çok yüksektir. Bazen hiçtir. Özden Örnek olağanüstü yetenekleri ve mütevaziliği ile öne çıkmış seçkin bir liderdi. Özden Örnek, Cumhuriyet Donanmasını 21’inci yüzyıla hazırlayan kişidir. Bugünün modern bahriyesinde neyi kazısanız; hangi yeni gemiye ya da uçağa gitseniz; hangi temel doktrin veya stratejinin temeline inseniz karşınıza o çıkar.”
Amiral Ali Sadi Ünsal da yayınlanan yazısında Örnek’le olan anılarını anlatmıştı…
O yazıdan bir bölüm:
“2001 yılında Donanma Komutanlığı Plan ve Teşkilat Müdürü olarak atandım.
Donanma Komutanımız Oramiral Özden Örnek, Kurmay Başkanı Tümamiral Aydın Gürül, Harekât Başkanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Deniz Cora idi.
Donanma Komutanı göreve başlar başlamaz karargâhına “Karargâhın görevleri bellidir. O görevler yerine getirilecek. Ancak ben, 350 projeyi takip edeceğim. Mesainizi buna göre planlayın” emrini verdi.
Her biri devasa 350 proje…
Karargâhın bütün alt yapısı bu projelerin her aşamasının takip ve kontrolüne uygun hale getirildi.
MİLGEM, yeni tip deniz karakol uçakları, donanma bağlılarının eğitim ve denetleme sisteminin yenilenmesi, Erdek üssünün mayın harbinin kampusu haline getirilmesi, İkinci Dünya Savaşından kalma tüm mayınların tespiti, deniz harp tarihi araştırmaları ve seminerleri, toplam kalite yönetiminin bahriyenin kültürü haline getirilmesi, ders alınması gereken olayların tespiti ve analizi…
Adeta seferberlik ilan edilmişti.
Her hafta projelerin ilerleyişi denetleniyor, nerede takılıyorsa sebepleri sorgulanıyor, harekât-eğitim faaliyetleri hız kesmeden devam ediyordu.”