MSB ‘çok büyük değil’ dedi ama… İşte Dedeağaç’a yığınağın kapsamı
ABD’nin uzun zamandır hazırlıklarını yaptığı Dedeağaç’a askeri sevkiyatı 29 Kasım’da başlarken, Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ‘rotasyonel’ olarak tanımladığı yığınağın ‘çok büyük’ olmadığını belirtti. Açıklamayı emekli Tümgeneral Naim Babüroğlu Veryansın Tv’ye değerlendirdi.
ERAY ÇELEBİ/VERYANSIN TV
Washington-Ankara hattında S-400, FETÖ, PKK/PYD gibi birçok başlıkta kriz devam ederken, son dönemde Türkiye’nin yanı başındaki askeri yığınak gözlerden kaçmıyor.
Yunanistan, 14 Ekim’de imzalanan güncellenmiş protokol çerçevesinde, ABD’ye dört askeri tesis tahsis etmişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yunanistan ABD’nin üssüne dönüştü” sözleriyle tepki gösterdiği askeri üslerin yanında, İskeçe’deki tatbikat devam ederken, ABD’nin Dedeağaç limanına yığınağı da hızlandı.
ASKERİ SEVKİAT BAŞLADI
Aylar önce başlayan hazırlıklardan sonra Türkiye’ye 45 kilometre mesafedeki Yunanistan’ın Dedeağaç limanına dev askeri sevkiyatı 29 Kasım’da başladı.
BİNDEN FAZLA TANK, 120’DEN FAZLA HELİKOPTER…
ABD’nin Atina Büyükelçisi Pyatt’in daha önce ‘Yunanistan’a tarihin en büyük askeri teçhizatı’ olarak açıkladığı sevkiyat çerçevesinde, binden fazla tank, 120’den fazla helikopter ve çok sayıda personelin Dedeağaç’a gelmesi bekleniyor.
MSB KAYNAKLARINDAN DEDEAĞAÇ AÇIKLAMASI
Yığınağa ilişkin Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından gelen açıklama ise dikkat çekti.
Dedeağaç’ta çok büyük bir yığınaklanma olmadığını belirten kaynaklara göre; sevkiyatlar, ABD’nin Avrupa’nın güvenliğini sağlama hedefiyle yaptığı ‘rotasyonel’ faaliyetler:
‘ROTASYONEL FAALİYETLER’
“ABD’nin söz konusu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekatı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler 2014 yılından itibaren yapılıyor. Stratejik intikal, lojistik faaliyetleri olarak icra edilen faaliyetlerdir. Daha önce Baltık üzerinden yapılan faaliyetler son dönemde Dedeağaç üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunlar ABD’nin Avrupa güvenliğine katkı sağlamak üzere kendi lojistik ve muharip unsurlarını rotasyonel olarak Avrupa’ya getirip, belli bir müddet onlara buralarda eğitim verip daha sonra geri intikalini kapsayan rotasyonel faaliyetler. Bu kapsamda çok büyük bir yığınaklanma söz konusu değil. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”
‘BÜYÜK BİR YIĞINAK’
Peki ifade edildiği gibi ‘çok büyük bir yığınaklanma söz konusu değil’ mi?
Veryansın Tv’ye konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi emekli Tümgeneral Dr. Naim Babüroğlu’na göre binden fazla tank, 120’den fazla helikopter ve çok sayıda personel yığınağın büyük olduğuna işaret ediyor.
‘ÖNCELİKLİ HEDEF RUSYA’
Babüroğlu, ABD’nin Dedeağaç başta olmak üzere Yunanistan’da artan askeri varlığının üç hedefi olduğuna dikkat çekiyor.
Öncelikli hedefin Rusya olduğunu anlatan Babüroğlu “ABD ve NATO’nun birinci tehdit olarak gördüğü ülke Rusya. Dolayısıyla ABD ve NATO kendi dökümanlarında Rusya’yı tırnak içinde düşman olarak görüyorlar. Bu nedenle kuvvet havuzlarını da, savunma bütçelerini de buna göre düzenliyorlar. ABD ve NATO, NATO’ya üye yaptığı ülkelerle Rusya’yı Batı’dan kuşatmış durumda. Özellikle Baltık ülkeleriyle, kuzeyde Litvanya, Letonya ve Estonya; güneyde Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya ile… Böyle bir çerçeveyle Rusya’yı kuşatmış durumda. Ancak Karadeniz’de kıyısı olmayan bir ABD var. Kıyısı olmayan ABD, Karadeniz’de Rusya’yı kontrol etmeye çalışıyor, hedefi bu. O halde Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’da uygun askeri üsler, askeri varlık oluşturursa Rusya’yı da Karadeniz’de rahatlıkla kontrol edebilir. Bu kapsamda Yunanistan’da varlığını artıran ABD, Dedeağaç’ta ister küçük ister büyük bir askeri varlığı olsun Rusya’nın Karadeniz ve Ege’deki faaliyetlerini kontrol eder duruma geliyor. Dedeağaç’ı Girit’teki Suda Üssü’yle de birleştirdiğimizde Doğu Akdeniz’in de hedefin içinde olduğunu değerlendirebiliriz.” dedi.
KUŞAK-YOL GİRİŞİMİ VE DEDEAĞAÇ
Babüroğlu Çin’in Kuşak Yol girişimi de hedefte olduğunu belirtti:
“Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nin Batı’ya geçiş hattı güzergahı Dedeağaç’ın bulunduğu bölgeden geçiyor. Askeri varlık bulundurarak burayı kontrol etmesi bu projeyi de engellemesi açısından önemlidir.”
TÜRKİYE HEDEFTE Mİ?
Babüroğlu, yığınağın Türkiye’yi de olumsuz etkileyeceği görüşünde:
“Türkiye Dedeağaç’a 40 km mesafede bulunmaktadır. 40 km mesafede ABD’nin askeri varlığının bulunması ileride Yunanistan’ın AB ve ABD’yi de arkasında alarak uluslararası hukuka aykırı, hasmane tutumu karşısında Türkiye’yi dezavantajlı konuma düşürecektir.
Bu noktada örnek verirsek; Yunanistan’ın karasularını 6 milin üzerine çıkarması veya bir saldırıda bulunması durumunda Türkiye BM’nin 51. maddesi gereği meşru müdafaa hakkını kullanacaktır. Türkiye bu hakkı kullanırken Batı Trakya’da, yani Dedeağaç’ta Yunanistan’ın yanında kim olacak? ABD… ABD sadece Dedeağaç’ta değil Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinde askeri varlığını attırmaktadır. Bu noktada Türkiye’ye “Ben seni değil Yunanistan’ı, Rum yönetimini tercih ediyorum. Oraya konuşlanıyorum. Benim için eskisi gibi stratejik önemde bir ülke değilsin, seçeneklerim var” mesajı veriliyor. Bu gelişmeler Türkiye’yi olumsuz etkiler.“
Kaynak: Veryansın TV