Remzi Özdemir, doların neredeyse tüm para birimleri karşısında zayıfladığını ifade ederek “Ancak yerli yatırımcıların halen dolar iştahı yüksek ve ülkeye giren dolar adeta birileri tarafından kapış kapış ediliyor. ” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’de Donald Trump’ın mitinginin ardından ABD Kongresine yürüyen binlerce gösterici, Kongre binasının önündeki barikatları aşarak binaya girmeye çalıştı.
Yaklaşık 4 saat süren Kongre binası baskını nedeniyle başkent Washimgton’da kaos hakim olurken ABD’de yaşanan gerilimin küresel ekonomiye ve dolara etkisi merak konusu oldu.
Yeniçağ yazarı ekonomist Remzi Özdemir, Amerika’nın tarihi olaylara şahit olduğunu belirterek, “Sadece Amerika değil aynı zamanda dünya gergin bir şekilde olayları izliyor. Bunun tek nedeni ekonomi. Çünkü dünyanın referans para birimi olan doların bu olaylar nedeniyle tahtını Euro’ya kaptırıp kaptırmayacağı tartışmaları başladı” dedi.
Yeniçağ Gazetesi’nin aktardığına göre; Özdemir’in ABD’de yaşananların dolara yapacağı etkiye yönelik değerlendirmesi şu şekilde;
Öncelikle şu ana kadar dolarda ne oldu ona bakalım:
Dolar neredeyse tüm para birimleri karşısında zayıflıyor, değer kaybediyor. Ancak bunun çok da uzun süreli olacağını sanmıyorum. Amerikan dolarının referans para birimi olarak bugüne kadar hep gücünü korumasının nedeni devasa büyüklükteki askeri gücüdür. Tıpkı Roma döneminde olduğu gibi. Roma parası değersizdi ama tüm dünyada geçerliydi. Bunun nedeni Roma’nın askeri gücüdür.
Yani bu tür olaylarla dolar artık referans para olacak düşüncelerine kapılmak yanlış.
Türkiye’ye dönüp baktığımızda dolarda önemli bir düşüş yok. Dünyanın en fazla faizini veren ülke olmamız nedeniyle Londralı tefeciler için al-sat fırsatı doğdu. 1-2 milyar dolarla Türk lirası üzerinde istediklerini yaptırıyorlar.
Şu anda Londra üzerinden az da olsa para girişi nedeniyle dolar Türk lirası karşısında değer yitiriyor.
Doların düşüşünde Amerika’daki olayların şu an için bir etkisi yok. Merkez Bankası’nın yeni bir faiz arttırım beklentisi var. Bu da doları 7 liraya kadar çekebilir. Ancak yerli yatırımcıların halen dolar iştahı yüksek ve ülkeye giren dolar adeta birileri tarafından kapış kapış ediliyor. Bu iştah kesilmeden isterse Amerika çöksün dolarda Türkiye için önemli bir düşüş olmaz.