Avrupa ülkelerinin bilimden uzak Oxford – AstraZeneca aşısı konusunda aşırı ihtiyatlı davranarak, aşısının kullanımını askıya alma kararları farklı tartışmaları beraberinde getirdi.Kan pıhtıları ile aşı arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıt olmamasına rağmen, temkinli yaklaşım AB ülkelerinde yayılıyor. Yan etkilere ilişkin sundukları kanıtları yetersiz, bildirilen az sayıdaki trombotik olay ise doğrudan aşı ile bir bağlantı da önermiyor. Hükümetler Oxford – AstraZeneca aşısı konusunda fişi çekerken, çoğu bilim insanı da susuyor. EMA ve WHO olayları araştırıyor, ancak şu ana kadar aşının neden olduğuna dair ortaya konulan, aşı nedeniyle ölüm bağlantılı hiçbir kanıt yok. Birleşik Krallık liderleri, aşının güvenli olduğunu ve faydalarının risklerden daha ağır bastığını vurgulayıp desteklerini belirtip aşının arkasında durdular.
Boris Johnson lansmanı durdurmak için “hiçbir neden olmadığını” net cümlelerle dile getirdi. İskoçya’nın beşinci ve şimdiki Başbakanı Nicola Sturgeon aşıyı “tereddüt etmeden” olacağını söylerken,Kuzey İrlanda’nın baş sağlık görevlisi Dr. Michael McBride, dün ilk aşısını olduğunu belirtti ve halka tereddüt etmemeleri çağrısı yaptı.
Avrupa Birliği’nin Avrupa İlaç Ajansı EMA aşıyı destekledi ve her yıl binlerce insanın kan pıhtıları geliştirdiğini ve “aşılanan kişilerde genel olarak tromboembolik olayların sayısının genel popülasyonda görülenden daha yüksek görünmediğini” söyledi. Geçici olarak durdurma kararı alan Avrupa Birliği ülkelerine çağrıda bulunarak, aşılamaya devam etmelerini istedi.AB üyesi Fransa, askıya alınmasının muhtemelen geçici olduğunu kabul ediyor.
İngiltere merkezli düzenleyici MHRA da kullanımı sonlandırmak için bir neden görmedi.Toplam 24 milyon kişinin aşılandığı ve 11 milyon doz ile Avrupa’da AstraZeneca aşısının en çok uygulandığı ülke olan İngiltere’de ilaç ve aşıların güvenli olup olmadığını denetleyen kurum MHRA, eldeki verilerin, aşının kan pıhtılaşmasına yol açtığına işaret etmediğini söyledi.
Sonuç itibariyle ;World Health Organisation – Dünya Sağlık Örgütü, aşı ile kanın pıhtılaşması arasında kanıtlanmış bir bağlantı olmadığını ısrarla söylerken, AB’nin ilaç düzenleyicisi ve İngiliz bilim adamları da aşıyı desteklediler.Hangi Avrupa devletleri, pıhtılaşma endişeleri nedeniyle Oxford – AstraZeneca aşılarını askıya aldı?
Avusturya – Avusturya, bir kişiye multiple tromboz teşhisi konduktan ve aşılamadan 10 gün sonra öldükten sonra geçen Pazartesi AstraZeneca aşısının tek doz kullanımını askıya aldı.
Estonya, Letonya, Lüksemburg, Litvanya ve Romanya – Bu ülkeler de aşıları askıya aldı, ancak yalnızca Avusturya ile aynı partide dağıtılan, ABV5300 Serisi 1 milyon dozla 17 ülkeye gönderildi.
Danimarka – Danimarka, 60 yaşındaki bir kadının kan pıhtılaşması ve ardından hayatını kaybetmesinin ardından tüm AstraZeneca aşılarını askıya alan ilk ülkelerden biri oldu. Ülkenin ulusal sağlık dairesi Perşembe günü, pıhtılarla aşı arasında bir bağlantı kurmadığını, ancak iki hafta süreyle duraklayacağını söyledi.
Norveç ve İzlanda – İki ülke aynı gün Danimarka’yı takip etti. Norveç Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Geir Bukholm, “Aşı ile bu kan pıhtısı vakası arasında bir bağlantı olup olmadığını görmek için daha fazla bilgi bekliyoruz” dedi.
Hollanda ve İrlanda – Hollanda ve İrlanda sağlık bakanlıkları Pazar günü yaptıkları açıklamada, bir gün önce Norveç’te ölüm ve üç hastaneye yatış raporlarının ardından ihtiyati tedbir olarak aşı kullanımını askıya aldıklarını söylediler. Hollanda sağlık bakanı Hugo de Jonge, “Aşı konusunda herhangi bir şüpheye izin veremeyiz” dedi.
Almanya – Alman sağlık bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin aşı otoritesi Paul Ehrlich Enstitüsü’nün “Almanya ve Avrupa’da aşılamayla bağlantılı olarak yeni serebral beyin trombozu raporlarının ardından daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşündüğünü” açıklandı.
Fransa – Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın da “tedbir amaçlı” vurulan AstraZeneca’yı yönetmeyi bırakacağını söyledi ve EMA’nın Perşembe günü beklenen bir soruşturmayı bitirmesiyle devam etmeyi umduğunu söyledi.
İtalya – Daha önce Avusturya ile aynı ABV5300 serisini yasaklayan İtalya, Pazartesi günü tüm AstraZeneca aşı serilerinin kullanımını yasakladı. Ülkenin ilaç otoritesi Aifa, EMA kararından önce aşıları “ihtiyati ve geçici tedbir” olarak askıya alacağını söyledi.
İspanya – İspanyol sağlık bakanı Pazartesi günü, hükümetin aşıyı en az iki hafta süreyle askıya alacağını açıkladı.
Slovenya – Sağlık Bakanı Janez Poklukar Pazartesi günü geç saatlerde, hükümetin Salı günü EMA’nın güvenlik komitesinin kararına kadar aşı kullanımını geçici olarak “tedbirsiz” olarak durduracağını söyledi. Komitenin yeni eylemlerle ilgili kararını Perşembe günü açıklaması bekleniyor.