AB’nin yenilenebilir enerji direktifinde yapılan bir değişikliği oylayan Avrupa Parlamentosu milletvekilleri – MEP’ler, AB hedeflerinde yenilenebilir enerji olarak sayılan ağaçların payının “aşamalı olarak azaltılması” çağrısında bulundu. Ancak “odun”un yanmasını azaltmak için herhangi bir tarih belirlemekten vazgeçtiler. Bilim adamlarının, gaz veya kömür yakmak yerine atmosfere daha fazla karbon saldığı konusunda uyardıkları bir enerji üretiminin aşamalı olarak durdurulması çağrılarını reddettiler.
AB, yeşil geçişi hızlandırmak ve Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı sona erdirmek istediği için yenilenebilir enerjiyi olabildiğince hızlı bir şekilde genişletmek istiyor. Milletvekilleri, 2030 yılına kadar AB enerjisinin %45’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması yönünde oy kullandı. Bu ana hedefin arkasında, Avrupa’nın biyoenerji atılımı giderek artan bir alarma neden oldu. Geçen yıl 500’den fazla bilim insanı, AB ve dünya liderlerini odun yakma sübvansiyonlarına son vermeye çağırdı. Mektupta, “Bütün ağaçları kesmek veya büyük odun parçalarını biyoenerji için yönlendirmek, aksi takdirde ormanlarda kilitli kalacak olan karbonu serbest bırakmak için yanlış yönlendirilmiş bir hareket var” dedi.
Bilim adamları, ağaçların kesilmesinin neden olduğu karbon emisyonlarındaki büyük artışın, dünyanın geri ödemeye vakti olmayan bir “karbon borcu” yarattığını şöyle belirtiyor“Ağaçlar, hem iklim hem de biyolojik çeşitliliğin yaşaması için değerlidir”
Dün uzun zamandır beklenen bir oylamada, milletvekilleri “birincil odunsu biyokütle”, yani sağlıklı yakıt için kesilmiş duran ağaçlar veya yaşlıktan düşmüş ağaçlar için sübvansiyonları sona erdirmek için oy kullandılar. Parlamentonun önerileri uyarınca, yangından korunma veya yol güvenliği nedeniyle kesilen ağaçlar yenilenebilir enerji sübvansiyonlarından yararlanmaya devam edebilir.Oylama, Avrupa Parlamentosu milletvekili – MEP’ler ve AB’nin 27 ulusal hükümeti arasındaki müzakereler için zemin hazırlıyor.
WWF’de AB iklim ve enerji politikası başkanı Alex Mason, Avrupa Parlamentosu milletvekillerin – MEP’lerin oylamasını bir dönüm noktası olarak nitelendirdi: “İlk kez, bir AB kurumu ağaçları yakmanın fosil yakıttan kurtarmanın ve durdurmanın en iyi yolu olmayabileceğini kabul etti. ”
Hollanda’daki Clean Air Committee – Temiz Hava Komitesi direktörü Fenna Swart, değişikliklerin yenilenebilir enerji direktifinin “sapkın” teşvikleri tarafından “Avrupa’da ve yurtdışında ormanlara verilen zararı sınırlamak için gerekenlere doğru en iyi ihtimalle ilk adım” olduğunu söyledi ve ” Yavaşlatmanın yürürlüğe girmesi için yıllarca beklemeyi göze alamayız” dedi.
Avrupa Komisyonu’na göre AB, 2020’de biyoenerji sübvansiyonlarına önceki yıl 17 milyar Euro’dan 13 milyar Euro (11 milyar Sterlin) harcadı. STK’lar, bu sübvansiyonların çoğunun odun yakan elektrik santrallerine gittiğini, ancak ısı pompaları gibi temiz teknolojilere verilen desteğin daha iyi hedeflenebileceğini söylüyor.
Oylama, Doğu Avrupa’nın korunan ormanlarındaki ağaçların kesildiğini ve ısınmak için odun peletlerine dönüştürüldüğünü tespit eden bir soruşturmanın ardından geldi. ABD merkezli Environmental Investigation Agency – Çevre Araştırma Ajansı tarafından Greenpeace Romanya ile işbirliği içinde yürütülen çalışmada, 120 ila 130 yıllık kütüklerin antik ormanlarından bir Fransa, İtalya ve Polonya’da pelet fabrikasına olan yolculuğunu izlemek için haritalar, resmi veriler ve saha çalışması kullanıldı.